Το σύμπτωμα που κρύβει 1 στις 2 γυναίκες από τον σύντροφό της

Μόνη θα αποφασίσει να περάσει την εμμηνόπαυση μία στις δύο γυναίκες, αποκρύπτοντας τη μετάβαση στο νέο στάδιο της ζωής της από τον σύντροφο της. Αντιμετωπίζοντάς την ως θέμα – ταμπού, θα προσπαθήσει να την κρατήσει «επτασφράγιστο μυστικό» και από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα.

Τα παραπάνω ανέδειξε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε πληθυσμό 2.000 περίπου γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο εκ μέρους εταιρείας προϊόντων για την εμμηνόπαυση.

«Ολομόναχη» ένιωσε το 43% των ερωτηθεισών, με τις απαντήσεις να διαμορφώνουν κάποια ακόμα ενδιαφέροντα συμπεράσματα όπως:

την αρχική απόκρυψη του γεγονότος από όλους για το ένα πέμπτο των γυναικών
την αποκάλυψη της εμμηνόπαυσης σε γυναίκα συγγενή για δύο στις δέκα ερωτηθείσες
την αποφυγή κοινοποίησης της εμμηνόπαυσης ακόμα και στη μητέρα τους για το 77% και στο φιλικό περιβάλλον για την πλειονότητα.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των γυναικών δεν απευθύνθηκαν σε κάποιον επαγγελματία υγείας για να συζητήσουν για τη νέα φάση της ζωής τους, διαπίστωσαν επιπλέον οι ερευνητές.

Η δαιμονοποίηση της εμμηνόπαυσης ωστόσο δεν περιορίστηκε στις γυναίκες που την βίωναν: ένα 39% των νεότερων συμμετεχουσών δήλωσε ότι «τρέμει» στην ιδέα της εμμηνόπαυσης.

Δεν έλειψαν ωστόσο και οι νότες αισιοδοξίας από τα αποτελέσματα, με περισσότερες από τις μισές γυναίκες να δηλώνουν ανακούφιση από το τέλος των μηνιαίων κύκλων και την ανάγκη αγοράς γυναικολογικών προϊόντων υγιεινής. Για τέσσερις στις δέκα η εμμηνόπαυση έγινε ευκαιρία για πιο απελευθερωμένο σεξ, αφού πλέον το απολάμβαναν χωρίς το άγχος της αντισύλληψης και μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Τα ευρήματα σχολιάστηκαν από προσωπικότητες των media και την ιατρική κοινότητα που έκαναν λόγο για τον φόβο της εμμηνόπαυσης, την ντροπή που συνεπάγεται σε μια κοινωνία που κατατρύχεται από τον ηλικιακό ρατσισμό και την ταυτίζει με την έναρξη της παρακμής, καλώντας παράλληλα τις γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για την εμμηνόπαυση για να κλείσει έτσι ένας ο «κύκλος της μοναξιάς».

«Η καμπάνια στοχεύει στην καρδιά του προβλήματος της εμμηνόπαυσης ως ταμπού· στο να μην ντρέπεσαι να μιλήσεις γι΄αυτήν», ανέφερε η Δρ Jane Davis από το Primary Care Women’s Health Forum, μια ομάδα 10.000 επαγγελματιών υγειονομικής περίθαλψης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υγεία της γυναίκας και πρόσθεσε: «Είναι η ιστορία της μητέρας και κόρης που ακούγεται ξανά και ξανά: “Η μαμά μου δεν μου είπε ποτέ πώς θα είναι η εμμηνόπαυση”. Βελτιώνεται στο πεδίο της συζήτησης ωστόσο μένουν ακόμα πολλά να γίνουν. Η εμμηνόπαυση είναι μια μετάβαση που πρέπει να γιορτάζεται επειδή τα πράγματα γίνονται καλύτερα μετά. Το παν είναι να υπάρχει αλληλοϋποστήριξη, να γίνονται αυτές οι συζητήσεις μεταξύ των διαφορετικών γενεών και να μη φοβάται καμία να ζητήσει τη βοήθεια ενός επαγγελματία υγείας».

Επί του παρόντος, πολλές γυναίκες στη Βρετανία στερούνται πρόσβασης σε θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης λόγω πρόχειρων σχεδιασμών και έλλειψης φαρμάκων.

ygeiamou.gr