Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών-Εκδήλωση του Δήμου Πατρέων

 

Η 25η Νοεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών.

Με αφορμή την ημέρα αυτή και στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης της κοινότητας απέναντι στην έμφυλη βία, αύριο Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Πατρέων, διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση με διανομή ενημερωτικού υλικού, στη συμβολή των οδών Ρήγα Φεραίου και Γεροκωστοπούλου από τις 10 το πρωί, έως τις 2 το μεσημέρι.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση, η εξειδικευμένη πληροφόρηση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα έμφυλης βίας. 

Η εκδήλωση αυτή, διοργανώνεται σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.) την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Δυτικής Ελλάδας της Περιφέρειας.

 

Θυμίζουμε ότι ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των παιδιών τους συμπλήρωσε 9 χρόνια λειτουργίας στον Δήμο Πατρέων. Στο διάστημα αυτό έχει δεχτεί αιτήματα και έχει φιλοξενήσει έναν μεγάλο αριθμό γυναικών και των τέκνων τους, θύματα διαφόρων μορφών βίας.

 

Στόχος του ξενώνα είναι να παρέχει στις γυναίκες και στα παιδιά τους φιλοξενία, ασφάλεια, σίτιση, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, καθώς και συμβουλευτική υποστήριξη για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, όταν απαιτείται. Διευκολύνει επίσης την πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική, με την παραπομπή στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας.

 

Ωφελούμενες είναι οι γυναίκες που έχουν υποστεί και υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες κ.λπ.) με τα παιδιά τους οι οποίες χρήζουν φιλοξενίας στους Ξενώνες. Σημειώνεται ότι δεν τίθεται κατ’ αρχήν περιορισμός ως προς τη γεωγραφική προέλευση των ωφελουμένων γυναικών.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας λειτουργεί ολόκληρο το 24ωρο, Σαββατοκύριακα και αργίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στελεχώνεται με ειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγο, παιδοψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, κοινωνιολόγο), διοικητικό προσωπικό, βοηθητικό προσωπικό και φύλακες.

Όσες γυναίκες ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τη λειτουργία του Ξενώνα, μπορούν να απευθυνθούν:

- στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της Γ. Γραμματείας Ισότητας των φύλων (ΓΓΙΦ) και στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

- στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων

- στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ατόμου και Οικογένειας του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων

- στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ)

- στα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων

Εννοείται τέλος, ότι για λόγους ασφαλείας των φιλοξενουμένων, η διεύθυνση του Ξενώνα παραμένει απόρρητη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ