Οι φαρμακοποιοί επικροτούν τα κυβερνητικά μέτρα για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την απόφαση του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλέυρη να  κινηθεί δραστικά στο μέτωπο των ελλείψεων φαρμάκων μέσω του ΕΟΦ, εμφανίζονται οι φαρμακοποιοί της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), η απαγόρευση των εξαγωγών σε ένα μεγάλο αριθμό φαρμάκων, λαμβάνοντας υπόψη και τις αναφορές ελλείψεων τις οποίες είχε αποστείλει ο σύλλογος στον ΕΟΦ που περιλάμβανε ένα κατάλογο 200 περίπου ελλειπτικών φαρμάκων, τα οποία σταθερά απουσιάζουν από το φαρμακείο μας, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του Έλληνα ασθενούς, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μάλιστα ο ΠΦΣ «διεκδικεί» και την ευθύνη της πρωτοβουλίας του Υπουργού Υγείας, καθώς όπως αναφέρει πως «με σταθερή και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, πείσαμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι η απαγόρευση των εξαγωγών δεν μπορεί να αφορά ένα μικρό αριθμό φαρμάκων αλλά την πλειοψηφία των φαρμάκων που λείπουν από το ελληνικό φαρμακείο».

Όπως αναφέρεται ακόμη: «Η απόφαση αυτή του Υπουργού Υγείας κατά αρχάς μας ικανοποιεί, αφού πέραν της διευρυμένης λίστας απαγόρευσης φαρμάκων, ξεκινάει ο έλεγχος της τροφοδοσίας της εφοδιαστικής αλυσίδας ως προς την τήρηση των αποθεμάτων, ζήτημα το οποίο είχαμε επισημάνει εγκαίρως και το οποίο πρέπει να επεκταθεί με αυστηροποίηση των ελέγχων σε όλους όσους μετέχουν στην διακίνηση του φαρμάκου. Επίσης η απόφαση αυτή μας ικανοποιεί και ως προς τα χρονικά πλαίσια της απαγόρευσης των εξαγωγών, αφού δεν προσδιορίζεται η χρονική διάρκειά της, γεγονός που σημαίνει ότι εφόσον δεν επιλυθεί το πρόβλημα των ελλείψεων, τότε θα συνεχίσει να ισχύει. Τότε μόνο θα επιτευχθεί ο στόχος που είναι η αποτροπή αποθεματοποίησης των εν λόγω φαρμακευτικών σκευασμάτων με σκοπό την εξαγωγή τους».

ygeiamou.gr