Βιωματικά Ποιητικά Εργαστήρια: «Μια χαραμάδα στο κλειστό παράθυρο, να γίνει δύναμη ζωής»

Δράση συνεργασίας του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτ. Ελλάδας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση συνεργασίας του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτ. Ελλάδας με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) Κύπρου με αντικείμενο την υλοποίηση βιωματικών ποιητικών εργαστηρίων σε μαθητές/ριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας με τίτλο: «Μια χαραμάδα στο κλειστό παράθυρο, να γίνει δύναμη ζωής».

Η διεξαγωγή των Βιωματικών Ποιητικών Εργαστηρίων έγινε υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της κας Χρυσούλας Αλεξάνδρου, Επιθεωρήτριας Φιλολογικών Μαθημάτων Κύπρου και Ποιήτριας, από τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ Κύπρου, με βοηθό την κα Θάλεια Ασσιώτου Σκούρα, Φιλόλογο Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης της Κύπρου, σε συνεργασία με την Δρ Ευφροσύνη Κωσταρά, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτ. Ελλάδας, η οποία ήταν η υπεύθυνη οργάνωσης και συντονισμού της δράσης. Τη δράση παρακολούθησε ο Οργανωτικός Συντονιστής του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτ. Ελλάδας, Δρ Σπύρος Παπαδάκης, Σ.Ε.Ε. του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτ. Ελλάδας και εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων στις οποίες έλαβε χώρα.

Στόχος της δράσης ήταν η ανάπτυξη της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δημιουργικότητας των μαθητών/ριών, μέσα από την επαφή με την ποίηση και άλλες τέχνες (μουσική, ζωγραφική), η καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής, νου και μάθησης και η ενίσχυση της βιωματικής, ανακαλυπτικής μάθησης. Ειδικότερα, τα Ποιητικά Εργαστήρια συνιστούν μια καινοτόμο μαθησιακή μέθοδο δημιουργικής γραφής, δρουν ως μορφωτικό αγαθό δια μέσου του οποίου κάθε πεδίο νοημοσύνης δραστηριοποιεί τα παιδιά και τα απελευθερώνει. Η διεξαγωγή τους, ευνοεί το μοίρασμα ιδεών, σκέψεων και συναισθημάτων μέσω της συνεργασίας και της ομαδικότητας και αποδεικνύει την αναγκαιότητα για ψυχοπνευματική καλλιέργεια, ισορροπία και ολοκλήρωση, με δεδομένο ότι η ποίηση συνιστά έναν ιδιαίτερο τρόπο αντίληψης του συγκεκριμένου και του αφηρημένου, θεατού και αθέατου, ορίζει το συναίσθημα, λυτρώνει, παρηγορεί, εξυψώνει, ευχαριστεί, ομορφαίνει, ενώ παράλληλα παιδαγωγεί. Η ενασχόληση των παιδιών με την ποίηση και γενικότερα με την τέχνη, τους δίνει την ευκαιρία να παρατηρήσουν γύρω τους, να δεχθούν ερεθίσματα, να εξωτερικεύσουν όσα ενυπάρχουν μέσα τους, να καλλιεργήσουν την κριτική και αφαιρετική σκέψη, το αισθητικό κριτήριο, τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους και εντέλει να ανακαλύψουν τον εαυτό τους.

Η δράση των Ποιητικών Εργαστηρίων ξεκίνησε το 2021-22 από το ΥΠΑΝ Κύπρου και προγραμματίζεται η διεξαγωγή τους σε ολοένα και περισσότερα σχολεία, καθώς λειτουργούν ως μια διαδραστικά εξελισσόμενη και αμφίδρομη διαδικασία παραγωγής πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δημιουργικότητας. Μέσα από τη συνεργασία της Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτ. Ελλάδας κας Ευφροσύνης Κωσταρά, και της Επιθεωρήτριας Φιλολογικών Μαθημάτων Κύπρου, κας Χρυσούλας Αλεξάνδρου, η συγκεκριμένη δράση έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο 6ο ΓΕ.Λ. Πατρών της Π.Ε. Αχαΐας (Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022, 8.30-14.00) και στο ιστορικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Λαμπείας (Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2022, 8.30-14.00), του πανέμορφου, παραδοσιακού, ορεινού χωριού της Π.Ε. Ηλείας.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός για το 6ο ΓΕ.Λ. Πατρών ορίστηκε η κα Ειρήνη Μπόμπολη, Φιλόλογος (ΠΕ02), συνεπικουρούμενη από τους/τις εκπαιδευτικούς Ελπίδα Βακάλογλου, ΠΕ02, Αθανασία Κωσταγιαννακοπούλου, ΠΕ02, Αδαμαντία Μπιλιάνη, ΠΕ02, Βασιλική Μπούρα, ΠΕ02, Ουρανία Μυλωνά, ΠΕ03 και Βασίλειο Πανταζόπουλο, ΠΕ02. Στη δράση συμμετείχαν 17 μαθητές και μαθήτριες από τις τρεις τάξεις του σχολείου, ενώ την αφίσα φιλοτέχνησαν οι μαθητές/ριες της Α΄ Λυκείου: Χρήστος Κέκης και Αριστέα-Μαρία Λικάι.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός για το Γυμνάσιο με Λ.Τ. Λαμπείας ορίστηκε η κα Αναστασία Τσερεγκούνη, Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11). Στη δράση συμμετείχαν 12 μαθητές και μαθήτριες και από τις τρεις τάξεις του σχολείου, ενώ την αφίσα φιλοτέχνησε η μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου Ελένη Αβράμη.

Οι δημιουργίες των μαθητών/-ριών των δύο σχολικών μονάδων που παρήχθησαν στο πλαίσιο των εργαστηρίων ήταν πραγματικά εντυπωσιακές και αξίζουν θερμών συγχαρητηρίων! Τα έργα των μαθητών/-ριών θα δημοσιευθούν σε ειδικό τόμο από το ΥΠΑΝ Κύπρου και θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση που θα λάβει χώρα τον Μάιο στην Κύπρο. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν, επίσης, στις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς των δύο σχολείων, οι οποίες με ένθερμο ζήλο συντόνισαν και κατεύθυναν τους μαθητές και τις μαθήτριες όλο το διάστημα πριν από την υλοποίηση της δράσης, στον Διευθυντή του 6ου ΓΕ.Λ. Πατρών, κ. Νικόλαο Αντωνάκο, ΠΕ86, τη Διευθύντρια του Γυμνασίου με Λ.Τ. Λαμπείας κα Νεκταρία Κουτσοπούλου, ΠΕ06, για την άψογη οργάνωση, την άοκνη παρουσία και στήριξη της προσπάθειας των μαθητών και μαθητριών, καθώς και στις συντονίστριες της διοργάνωσης της όλης δράσης, κα Ευφροσύνη Κωσταρά και κα Χρυσούλα Αλεξάνδρου, για την επιτυχημένη συνεργασία, το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, το όραμα που μοιράστηκαν και μετέδωσαν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/ριες.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες, τέλος, στη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Κύπρου και ειδικότερα στον Δρα Κυπριανό Λούη, ΔΜΕ, καθώς επίσης και στον Δρα Νικόλαο Γιασουμή, ΓΕΜΕ.