Ακάρ: Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε το πρωί της Τρίτης, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε, παράλληλα, ότι η Άγκυρα είναι «ανοιχτή στο διάλογο».

Η διπλωματική κίνηση της Αθήνας

Η δήλωση αυτή έρχεται ενώ η Αθήνα προχωρά σε κινήσεις που «σβήνουν» το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Υπενθυμίζεται πως Ελλάδα και Αίγυπτος υπογράφουν σήμερα μνημόνιο κατανόησης, με σημαντικότερη πρόβλεψη την πρόθεση των δύο πλευρών να αναγνωρίσουν ότι τα όρια του FIR τους ταυτίζονται με την περιοχή που ασκείται η Έρευνα και Διάσωση (SAR).

Ειδικότερα, σήμερα, μεταβαίνουν στην Αίγυπτο τρεις υπουργοί, για την υπογραφή δύο σημαντικών διμερών συμφωνιών.  Για Κάιρο αναχωρούν ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, ο ΥΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο ΑΝΥΠΕΞ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο ΥΕΘΑ θα υπογράψει με τον αιγύπτιο ομόλογο του, Μοχάμεντ Αχμέντ Ζακί, συμφωνία για κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μία συμφωνία που στοχεύει τόσο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όσο και το αφήγημα της Τουρκίας περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

Υπενθυμίζεται ότι δύο χρόνια πριν, τον Οκτώβριο του 2020, η Τουρκία επέκτεινε μονομερώς με νόμο την περιοχή ευθύνης της για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας», σε μία προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων.

Τι άλλο είπε ο Ακάρ

Κατά τα άλλα ο Ακάρ, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του υπουργείου του,  ενώπιον της Επιτροπής της Τουρκικής Βουλής,  είπε μεταξύ άλλων ότι οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μάχονται εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων στη χώρα και πέρα από τα σύνορα, για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι η Τουρκία δεν είναι εναντίον της ένταξης των χωρών αυτών στην συμμαχία αλλά ζητά να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σύμφωνα με την συμφωνία του Ιουνίου.