Ρίσι Σούνακ: Πρέπει να κάνουμε περισσότερα όσον αφορά το κλίμα

«Χαιρετίζω τις προόδους που επιτεύχθηκαν στην COP27, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, χαιρέτισε την Κυριακή «τις προόδους» που καταγράφηκαν στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP27) στην Αίγυπτο, όμως πρόσθεσε πως έπρεπε «να κάνουμε περισσότερα».

«Χαιρετίζω τις προόδους που επιτεύχθηκαν στην COP27, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό», έγραψε σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στο Twitter. «Η διατήρηση της δέσμευσης του 1,5 βαθμού είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον του πλανήτη μας», ανέφερε και πρόσθεσε: «πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Πριν από την έναρξη της COP27, ο Ρίσι Σούνακ είχε καλέσει τους ηγέτες του κόσμου «να μην υπαναχωρήσουν από την υπόσχεση» να αγωνιστούν για να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, που είχε αποφασιστεί στην προηγούμενη διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκώβη, στη Σκωτία.

Ο Ρίσι Σούνακ μετέβη στην COP27, στο Σαρμ ελ-Σέιχ, μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε επειδή είχε ανακοινώσει αρχικά πως δεν θα πήγαινε εκεί λόγω της βεβαρημένης ατζέντας του στο Λονδίνο.

Σήμερα, Κυριακή, η COP27 ενέκρινε ψήφισμα το οποίο προβλέπει κυρίως τη δημιουργία ενός ταμείου για τη χρηματοδότηση των ζημιών που υφίστανται ήδη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής οι «ιδιαίτερα ευάλωτες» χώρες.

Η απόφαση εγκρίθηκε με ομοφωνία στην ολομέλεια της συνέλευσης κατά το κλείσιμο της ετήσιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα που διεξήχθη στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ.

 

ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης