Τι μπορείτε να κάνετε σήμερα για να προλάβετε την άνοια

Τα άτομα που πάσχουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου συχνά αναφέρουν ότι κάνουν κακό ύπνο, κάτι που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία τους. Είναι γνωστό, συγκεκριμένα, ότι η αποφρακτική άπνοια ύπνου συνδέεται με αυξημένη επίπτωση καρδιαγγειακών επιπλοκών (αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου) και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Μια νέα έρευνα προειδοποιεί περαιτέρω ότι τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια.

Τι είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια αρκετά συχνή πάθηση, κατά την οποία η αναπνοή μας γίνεται πολύ ρηχή – ή δεν αναπνέουμε καν για μικρά χρονικά διαστήματα – ενώ κοιμόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι ο ύπνος μας δεν είναι καλός, κάτι ωστόσο που μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε. Την ίδια στιγμή, η πάθηση μειώνει την ροή οξυγόνου προς τα ζωτικά μας όργανα, προκαλώντας καρδιακή αρρυθμία.

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

Νύστα και κούραση κατά την διάρκεια της μέρας
Ξηροστομία, πονοκέφαλος ή πόνος στον λαιμό όταν ξυπνάμε
Δυσκολία στην συγκέντρωση, κακή μνήμη, κατάθλιψη ή ευερεθιστότητα
Ιδρώτας την νύχτα
Ανησυχία στον ύπνο
Προβλήματα στο σεξ
Ροχαλητό
Δυσκολία να σηκωθούμε το πρωί

Οι πιθανότητες να πάσχετε από άπνοια ύπνου είναι αυξημένες αν είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος, αν έχετε παχύ λαιμό ή μικρότερους αεραγωγούς στην μύτη, τον λαιμό ή το στόμα. Για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να φταίει το ότι έχουν πολύ μεγάλη γλώσσα. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, ο διαβήτης, η αυξημένη αρτηριακή πίεση και αν βρίσκεστε σε κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό. Υπολογίζεται, επίσης, ότι περίπου το 50% των ηλικιωμένων έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, κάνοντας πειράματα σε ποντίκια, βρήκαν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου και του κινδύνου να αναπτύξει κάποιος άνοια – μία νευροεκφυλιστική κατάσταση του εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, σε μία προσομοίωση του τρόπου με τον οποίο η αναπνοή διαταράσσεται στην αποφρακτική άπνοια ύπνου, οι ερευνητές βρήκαν ότι η υποξία (όταν ο εγκέφαλος στερείται οξυγόνου) προκαλεί επιλεκτικό εκφυλισμό των ίδιων νευρώνων που πεθαίνουν από την άνοια.

Ο επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να προσδιορίσουν τα επίπεδα υποξίας που οδηγούν σε γνωστική εξασθένιση στους ανθρώπους.

Θεραπεία για αποφρακτική άπνοια ύπνου

Ένας γιατρός μπορεί να σας συστήσει τη χρήση μιας συσκευής που ονομάζεται μηχάνημα συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών για να σας βοηθήσει με την αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Η απώλεια βάρους και ο ύπνος ανάσκελα με το κεφάλι ελαφρώς ανασηκωμένο, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει.

πηγή