Τέσσερις παθήσεις που συνδέονται με την ασθένεια των ούλων

 

 

Οι ασθένειες των ούλων είναι από τις πιο κοινές χρόνιες ασθένειες που επηρεάζουν μεταξύ 20% και 50% των ανθρώπων παγκοσμίως. Τα πρώιμα στάδια της ουλίτιδας είναι θεραπεύσιμα και αναστρέψιμα (ουλίτιδα). Αλλά μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν μια χρόνια καταστροφική μορφή ασθένειας των ούλων, η οποία είναι μη αναστρέψιμη -προχωρημένη περιοδοντίτιδα που εξελίσσεται σε απώλεια δοντιών.

Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων δείχνει ότι η ασθένεια των ούλων μπορεί επίσης να κάνει τους ανθρώπους πιο πιθανό να αναπτύξουν άλλες σοβαρές παθήσεις. Παρακάτω είναι μερικές από τις κοινές παθήσεις υγείας που συνδέονται με την ασθένεια των ούλων.

Νόσος Αλτσχάιμερ

Αρκετές μεγάλες μελέτες συμφωνούν ότι η μέτρια ή σοβαρή ασθένεια των ούλων σχετίζεται με την άνοια. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι το να πάσχετε από χρόνια νόσο των ούλων για δέκα χρόνια ή περισσότερο συσχετίστηκε με 70% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ από εκείνους που δεν είχαν. Η έρευνα έχει επίσης δείξει μια σχέση μεταξύ της νόσου των ούλων και της εξαπλάσιας μείωσης της γνωστικής ικανότητας.

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Η καρδιαγγειακή νόσος συνδέεται επίσης σταθερά με την ασθένεια των ούλων. Σε μια μεγάλη μελέτη με πάνω από 1.600 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, η ασθένεια των ούλων συνδέθηκε με σχεδόν 30% υψηλότερο κίνδυνο για πρώτη καρδιακή προσβολή. Αυτή η σχέση παρέμεινε ακόμη και μετά την προσαρμογή για άλλες παθήσεις (όπως ο διαβήτης και το άσθμα) ή συνήθειες του τρόπου ζωής (όπως το κάπνισμα) που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Διαβήτης τύπου 2

Η ουλίτιδα είναι μια γνωστή επιπλοκή του διαβήτη τύπου 2 και η χρόνια νόσος των ούλων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι διαδικασίες που συνδέουν τις δύο ασθένειες είναι στο επίκεντρο πολλών ερευνών και είναι πιθανό η φλεγμονή που προκαλείται από τη μια πάθηση να επηρεάζει την άλλη. Για παράδειγμα, ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει τον κίνδυνο ασθένειας των ούλων αυξάνοντας τη φλεγμονή στα ούλα. Η νόσος των ούλων έχει επίσης αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην εξασθενημένη σηματοδότηση της ινσουλίνης και στην αντίσταση στην ινσουλίνη –και τα δύο μπορούν να επιδεινώσουν τον διαβήτη τύπου 2.

Καρκίνος

Η ασθένεια των ούλων συνδέεται επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης πολλών τύπων καρκίνου. Για παράδειγμα, οι ασθενείς που ανέφεραν ότι είχαν ιστορικό ουλίτιδας αποδείχθηκε ότι είχαν 43% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και 52% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Άλλες έρευνες ανέφεραν επίσης ότι άτομα με χρόνια νόσο των ούλων είχαν 14-20% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οποιοδήποτε τύπο καρκίνου. Η ίδια μελέτη έδειξε επίσης 54% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος.

https://www.zougla.gr/