Το Πολυτεχνείο ζητάει και σήμερα δικαίωση

Του Γ. ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗ

 

Τα μεσάνυχτα 16 προς 17 Νοέμβρη τα τανκς περικυκλώνουν το Πολυτεχνείο. Έχουν διαταγές να καταστείλουν τη φοιτητική εξέγερση που είχε ξεσπάσει κατά της δικτατορίας. Οι φοιτητές καλούν τους στρατιώτες να ενωθούν μαζί τους.

Τα ξημερώματα ένα τανκ γκρεμίζει την κεντρική πύλη.

Υπάρχουν πολλοί νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες. Η χούντα ανακοινώνει 16 νεκρούς, ενώ επανέρχεται ο στρατιωτικός νόμος από την κυβέρνηση Μαρκεζίνη.

Την ίδια μέρα η πληροφόρηση είναι ουσιαστικά μηδενική. Οι πολίτες εκτός αυτών που είχαν άμεση σχέση με τα γεγονότα, αγνοούσαν τι είχε συμβεί.

Την επόμενη μέρα, ο ελληνικός τύπος δημοσίευσε άρθρα σε κατάσταση…πολιορκίας!

Σημειώνουμε πως η χούντα στις 17 Νοέμβρη του '73 «αποφασίζει και διατάζει» να απαγορεύσει:

Την ανακοίνωση ή δημοσίευσιν πληροφοριών καθ' οιονδήποτε τρόπο και διά του Τύπου, δυνάμενων να φέρουν ανησυχίαν ή φόβον εις τους πολίτας, ή να μειώσουν το παρ' αυτοίς αίσθημα ασφάλειας και τάξεως, ως και πληροφοριών τεινουσών εις την άσκησην προπαγάνδας κατά της καθεστηκυΐας τάξεως ή αποβλέπουσων οπωσδήποτε εις την προβολή ή διάδοσιν απόψεων πολιτικών οργανώσεων και κομμάτων.

…49 χρόνια μετά πέφτει τυχαία στα χέρια μας μια ευρωπαϊκή εφημερίδα.

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενισχύει τον έλεγχό του επί των ΜΜΕ» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας «La Libre», με επεξηγηματικό υπότιτλο: «Η κυβέρνηση ασκεί πίεση στους δημοσιογράφους που της ασκούν κριτική, αλλά προσέχει να μην αποξενώσει τους ιδιοκτήτες των μέσων». Το δημοσίευμα αναφέρεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην ΕΡΤ, στη λογοκρισία δημοσιογράφων και στα «δώρα της κυβέρνησης στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών».

Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.  στο δείκτη ελευθερίας του Τύπου. Στην ανανεωμένη λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, για το 2022, η Ελλάδα κατρακύλησε 38 θέσεις στην κατάταξη και φιγουράρει πλέον στην 108η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 180 χώρες.

Στην έκθεση του Media Freedom Rapid Response (MFRR) που δημοσιεύει την έκθεση «Έλεγχος του μηνύματος: Προκλήσεις για το ανεξάρτητο ρεπορτάζ στην Ελλάδα», περιγράφονται αναλυτικά τα ευρήματα και οι συστάσεις της ερευνητικής αποστολής του στην Ελλάδα.

Η αποστολή πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021.

Οι οργανώσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι προκλήσεις για την ανεξαρτησία των ΜΜΕ και την ασφάλεια των δημοσιογράφων είναι συστημικές στη χώρα. Η έντασή τους στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά προβληματική και το διαφοροποιεί από τα περισσότερα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν επιθετικότητα και παρενόχληση από τις αστυνομικές αρχές και από τους διαδηλωτές. Συνολικά, υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης για να διασφαλιστεί ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να κάνουν με ασφάλεια τη δουλειά τους στις διαδηλώσεις, κάτι που μεταφράζεται σε έλλειψη επαρκούς προστασίας σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Οι νομικές απειλές, αποτελούν επίσης σημαντικό πρόβλημα για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ποινικών διώξεων καθώς και των στρατηγικές μηνύσεις/αγωγές για την Αποθάρρυνση της Συμμετοχής του Κοινού(SLAPPs).

Τέτοιες απειλές μπορούν να οδηγήσουν σε αυτολογοκρισία.

 Η έκθεση αυτή δημοσιοποιήθηκε πριν προκύψει το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, όπου εκεί δεν είδαμε μόνο την ιδιότυπη ομερτά σε θέματα μη αρεστά για την κυβέρνηση αλλά και το σφικτό εναγκαλισμό μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρηματιών ΜΜΕ. Έναν εναγκαλισμό που υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει- γίνεται ήδη- και θανάσιμη λαβή.

Σαρανταεννέα χρόνια μετά και η ελευθερία και η ανεξαρτησία του Τύπου είναι ακόμα ζητούμενο. Έχουμε πολύ περισσότερα Μέσα πια αλλά και πιο εξεζητημένες μορφές λογοκρισίας που δεν χρειάζεται καν έμπειρο μάτι για να τις διακρίνει.

Υπ΄ αυτή την έννοια όντως και σε αυτό το τομέα, όπως και σε πολλούς άλλους, το Πολυτεχνείο ζητάει και σήμερα δικαίωση.

Διαβάστε επίσης