Νάνσι Πελόζι: Τέλος εποχής - Η επίθεση στον σύζυγό της είχε προδιαγράψει το φινάλε

Η 82χρονη Νάνσι Πελόζι επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βούλη των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ από το 2003, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή της.

«Δεν θα επιδιώξω να επανεκλεγώ στην ηγεσία των Δημοκρατικών στο επόμενο Κογκρέσο», είπε η Πελόζι στην αίθουσα της Βουλής. «Για μένα, έχει έρθει η ώρα για μια νέα γενιά να ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών την οποία σέβομαι τόσο βαθιά και είμαι ευγνώμων που τόσοι πολλοί είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να επωμιστούν αυτή την τρομερή ευθύνη».

Δείτε βίντεο:

 

 


Αναφερόμενη στην επίθεση στο Καπιτώλιο, συνέχισε: «Η αμερικανική δημοκρατία είναι μεγαλειώδης, αλλά είναι εύθραυστη. Πολλοί από εμάς εδώ έχουμε δει πόσο εύθραυστη είναι από πρώτο χέρι». Σημείωσε επίσης την αύξηση του αριθμού των γυναικών που υπηρετούν στο Σώμα από τότε που εντάχθηκε για πρώτη φορά σε αυτό και ευχαρίστησε την οικογένειά της και το προσωπικό της.

Η Πελόζι είχε πει ότι η επίθεση στον σύζυγό της Πολ θα επηρέαζε την απόφασή της για το αν θα παρέμενε στην ηγεσία της Βουλής μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Την Πέμπτη, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να ευχαριστήσει και να επαινέσει τον σύζυγό της ως «τον αγαπημένο μου σύντροφο στη ζωή και τον πυλώνα υποστήριξής μου».

«Μια νέα μέρα ξημερώνει στον ορίζοντα», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν εξέδωσε μια εκτενή δήλωση αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας, εξιστορώντας την καριέρα της Πελόζι επαινώντας την για την «αξιοπρέπειά» της.

«Λόγω της Νάνσι Πελόζι, οι ζωές εκατομμυρίων Αμερικανών είναι καλύτερες», είπε ο Μπάιντεν, «ακόμα και σε περιοχές που εκπροσωπούνται από Ρεπουμπλικάνους που καταψήφισαν τα νομοσχέδιά της και πολύ συχνά την δυσφημούν».

«Η ιστορία θα σημειώσει ότι είναι η πιο σημαντική Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην ιστορία μας», πρόσθεσε ο Μπάιντεν. 

Η Πελόζι «έχει γράψει ιστορία» ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής, ενώ πιο πρόσφατα έγινε θέμα διεθνώς λόγω της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν.

Ακόμη δεν είναι σαφές ποιος θα μπορούσε να είναι ο διάδοχός της, ωστόσο, ως φαβορί φαίνεται να παρουσιάζεται ο Δημοκρατικός βουλευτής της Νέας Υόρκης Χακίμ Τζέφρις.

Η πολιτική της σταδιοδρομία σημαδεύτηκε από μια εξαιρετική ικανότητα να κατανοεί και να ξεπερνά τις πολιτικές αλλαγές.

Οι νομοθετικές της νίκες στην εποχή του Μπάιντεν εδραίωσαν τη φήμη της ως μία από τις πιο επιτυχημένες ηγέτες κομμάτων στο Κογκρέσο. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα, η Πελόζι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ψήφιση του νομοσχεδίου τεράστιας οικονομικής τόνωσης και του νόμου για την προσιτή περίθαλψη του 2010, ο οποίος παρέχει κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης σε πάνω από 35 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Στην εκλογική της περιφέρεια του Σαν Φρανσίσκο, η Νάνσι Πελόζι θεωρείται μετριοπαθής. Υποστηρίζει ενεργά τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων και το δικαίωμα στην άμβλωση.

Μητέρα πέντε παιδιών, παιδί ιταλο-αμερικανικής οικογένειας, η Πελόζι γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου 1940 στην Βαλτιμόρη. Ο πατέρας της και ο αδελφός της υπήρξαν δήμαρχοι της γενέτειράς της.

Απόφοιτος του Trinity College της Ουάσινγκτον, εγκαθίσταται με τον σύζυγό της Φρανκ Πελόζι στο Σαν Φρανσίσκο.

Ανεβαίνει στην ιεραρχία του Δημοκρατικού Κόμματος και στα 47 της χρόνια εκλέγεται για πρώτη φορά μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το 2003, αναλαμβάνει την ηγεσία της δημοκρατικής μειοψηφίας.

«Για να επιτύχεις στον αμερικανικό πολιτικό κόσμο, πρέπει να ξέρεις να δέχεσαι χτυπήματα», έχει πει.

πηγή