ΣΥΡΙΖΑ: Ντροπιαστική η εικόνα να τίθεται ο κ. Δένδιας προ τετελεσμένων στη Λιβύη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Οι αντιφάσεις και οι αντιθέσεις μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Δένδια και η έλλειψη εθνικής στρατηγικής, κοστίζουν πολύ σοβαρά στην εξωτερική πολιτική της χώρας», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του.

«Η σημερινή ντροπιαστική και απαράδεκτη εικόνα να τίθεται ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας προκλητικά προ τετελεσμένων από την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης μαρτυρά, δυστυχώς, την αδύναμη διεθνή εικόνα της χώρας και της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά και την έλλειψη σχεδιασμού σε ένα τόσο σημαντικό ταξίδι. Υπήρχε σοβαρά περίπτωση η κυβέρνηση που ελέγχει την Τρίπολη να μην επεδίωκε την εκπροσώπησή της σε επίσκεψη ξένου αξιωματούχου;», σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η εικόνα αυτή, όμως, δεν αφορά μόνο το σημερινό απαράδεκτο περιστατικό, αλλά και τις αντιφάσεις στην στρατηγική της κυβέρνησης. Από τη μια ο κ. Μητσοτάκης ζητά παρέμβαση των ΗΠΑ προς την λιβυκή μεταβατική κυβέρνηση για έναρξη διαπραγματεύσεων, με σκοπό συμφωνία οριοθέτησης, από την άλλη ο κ. Δένδιας τονίζει ότι δεν την αναγνωρίζει και -επικαλούμενος απόφαση του ΟΗΕ- επισημαίνει ότι δεν έχει δικαίωμα να προβαίνει σε συμφωνίες. Και ερωτώμενος αν η Ελλάδα αναγνωρίζει τη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, ο κ. Οικονόμου δεν απαντά. Την ίδια στιγμή η μια παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία διαδέχεται την άλλη και βέβαια η Ελλάδα συνεχίζει να εξαιρείται από τους εταίρους της από τις διεθνείς συνομιλίες για τη Λιβύη», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

«Η ανασφάλεια Μητσοτάκη, η παντελής απουσία συντονισμού μεταξύ πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ και η έλλειψη οποιασδήποτε εθνικής στρατηγικής για την Ανατολική Μεσόγειο, αποβαίνουν όλο και περισσότερο εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας».

 

ΑΜΠΕ