Η Ελλάδα είναι η 6η φθηνότερη χώρα στην ΕΕ στις τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης

Η Ελλάδα είναι η 6η φθηνότερη χώρα της ΕΕ, μεταξύ των 27 κρατών-μελών, σε ό,τι αφορά την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο καυσίμων της Κομισιόν.

Ειδικότερα, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα χθες (16.11.2022), σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, ανερχόταν στο 1,29 ευρώ το λίτρο και η χώρα μας βρίσκεται στην 6η θέση μεταξύ των φθηνότερων τιμών της ΕΕ.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, στην επίδοση της Ελλάδας συντελούν, τόσο η επιδότηση στην αντλία από τον κρατικό προϋπολογισμό που είναι 25 λεπτά ανά λίτρο, όσο και η έκπτωση 7,5 λεπτών ανά λίτρο που παρέχει η HELLENiQ ENERGY από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, η οποία χορηγείται σε όλες τις εταιρείες εμπορίας που προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ. Σημειώνεται ότι εκπτώσεις εφαρμόζουν και οι εταιρείες εμπορίας του ομίλου της Motor Oil.

Όπως προκύπτει από το εβδομαδιαίο δελτίο της Κομισιόν (με στοιχεία μέχρι τις 14 Νοεμβρίου) οι πιο φθηνές χώρες στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι κατά σειρά:

η Μάλτα,
η Ιρλανδία,
το Βέλγιο,
η Λιθουανία,
το Λουξεμβούργο,
η Ελλάδα
και η Τσεχία.

Αντίθετα, ως ακριβότερες εμφανίζονται οι:

Δανία,
Ολλανδία,
Ιταλία,
Πορτογαλία,
Φινλανδία,
Ρουμανία
και Σουηδία.

newsit.gr

Διαβάστε επίσης