Γιατί είναι απαραίτητη για το παιδί η ώρα ησυχίας;

 

Τι ακριβώς είναι η ώρα ησυχίας και πώς μπορεί να ωφελήσει τα παιδιά; Ποιες δραστηριότητες περιλαμβάνει;

Τα παιδιά νηπιακής ηλικίας βρίσκονται σε ένα ξεχωριστό στάδιο ανάπτυξης που χαρακτηρίζεται από πολλές αλλαγές στην ρουτίνα τους. Μία από αυτές που θα διαπιστώσετε ότι ότι σταδιακά θα χρειάζονται όλο και λιγότερο υπνάκους μέσα στην ημέρα. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθούν να επωφελούνται από μερικές στιγμές ηρεμίας και ανάπαυλας για να ξεκουράζονται σωματικά αλλά και ψυχικά. Αυτήν την ξεκούραση απολαμβάνουν με το «quiet time», την ώρα δηλαδή της ησυχίας και τις μοναδικές δραστηριότητες που περιλαμβάνει.

Γιατί είναι σημαντική η ώρα ησυχίας

Ακόμα κι αν το παιδί δεν κοιμάται πλέον μέσα στην ημέρα, παραμένει σημαντικό να βρείτε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα όπου μπορεί να χαλαρώνει με ήπιες δραστηριότητες. Αυτό θα του δώσει την ευκαιρία να ξεκουράσει το σώμα αλλά και το μυαλό του ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η πιθανότητα να κουραστεί υπερβολικά ή να έχει υπερένταση.

Μπορείτε να φαντάζεστε την ώρα ησυχίας ως μια ώρα που το παιδί σας ξαπλώνει στο κρεβάτι με ένα χαμηλό φωτιστικό, παίζοντας με ένα αρκουδάκι. Αλλά η ώρα της ησυχίας δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι αυτή, μιας και κάθε παιδί είναι διαφορετικό, έχει διαφορετικές ανάγκες και ενδιαφέροντα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά χρειάζονται χρόνο μόνα τους στη μέση της ημέρας χωρίς επιπλέον ερεθίσματα ή αλληλεπίδραση με γονείς ή άλλα παιδιά. Το σώμα τους δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ακίνητο ούτε πρέπει να μένουν ήσυχα.

Αλλά ο χρόνος που περνούν μόνα τους μπορεί να τα ανανεώσει, να τα βοηθήσει να ανακτήσουν την ενέργειά τους αλλά και να διατηρήσουν την καλή τους διάθεση την υπόλοιπη ημέρα, ώστε να μπορούν να φτάσουν μέχρι την στιγμή του βραδινού ύπνου χωρίς εντάσεις ή ξεσπάσματα.

Ποιες δραστηριότητες περιλαμβάνει το «Quit Time»

Ακολουθούν ορισμένες χαλαρωτικές δραστηριότητες, που μπορεί να κάνει το παιδί σας κατά τη διάρκεια της ώρας ησυχίας:

Ηχητικά βιβλία

Η ακρόαση ηχητικών βιβλίων μπορεί να είναι τόσο χαλαρωτική όσο και διασκεδαστική. Είναι μια καλή εναλλακτική λύση αντί του χρόνου που περνούν τα παιδιά μπροστά από οθόνες, παίζοντας στον υπολογιστή ή το tablet. To παιδί μπορεί να ακούει ένα ηχητικό βιβλίο ενώ κάνει ταυτόχρονα κάποια άλλη δραστηριότητα, όπως η ζωγραφική.

Το να ακούει ιστορίες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο και για την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων του παιδιού.

Ζωγραφική

Τα βιβλία ζωγραφικής έχουν ιδιαίτερη απήχηση στα παιδιά νηπιακής ηλικίας και για πολλούς καλούς λόγους, μιας και μπορούν να μειώσουν το στρες και την ένταση, προάγοντας την χαλάρωση και το γενικότερο αίσθημα ηρεμίας. Είναι επίσης ευεργετικά για την ανάπτυξη της κινητικότητάς τους.

Τουβλάκια

Τα παιχνίδια κατασκευής, όπως τα τουβλάκια, κρατούν απασχολημένα τα παιδιά ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την δημιουργικότητα και την φαντασία τους. Καθώς τα παιδιά παίζουν, φαντάζονται διαφορετικά σχήματα και σχέδια και προσπαθούν να τα δημιουργήσουν.

Καθώς οι λεπτές κινητικές δεξιότητες του παιδιού σας βελτιώνονται, μπορούν να χειριστούν και να χτίσουν με μικρότερα κομμάτια.

Παζλ

Τα παζλ μπορούν να απασχολήσουν ευχάριστα τα νήπια, αρκεί να μην είναι ούτε πολύ δύσκολα ούτε πολύ εύκολα. Ξεκινήστε με ογκώδη παζλ που έχουν μεγάλα κομμάτια και προχωρήστε σε πιο σύνθετα.

https://www.imommy.gr/