Τουρκία: 8.600 χρόνια φυλάκιση στον τηλε-ιεροκήρυκα για το μεγαλύτερο σκάνδαλο με σεξουαλικά εγκλήματα

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε σήμερα έναν τηλε-ιεροκήρυκα «γκουρού», ηγέτη θρησκευτικής σέχτας, τον Αντνάν Οκτάρ, σε περισσότερα από… 8.600 χρόνια κάθειρξη, ο οποίος είχε καταδικαστεί για μια σειρά εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων σεξουαλικών επιθέσεων.

Ο 60χρονος Οκτάρ, γνωστός κυρίως με το ψευδώνυμο Χαρούν Γιαχία, έγινε διάσημος με την παρουσίαση εκπομπής σε διαδικτυακό κανάλι στην οποία εμφανιζόταν περιτριγυρισμένος από νεαρές, ημίγυμνες κοπέλες, τις οποίες αποκαλούσε «γατάκια».

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Συνελήφθη τον Ιούλιο του 2018, καταδικάστηκε σε 8.658 χρόνια κάθειρξη, για κατηγορίες μεταξύ των οποίων σεξουαλικές επιθέσεις, κλοπή προσωπικών δεδομένων και στέρηση ελευθερίας.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας είχαν δει τη δημοσιότητα φρικτές καταθέσεις για βιασμούς, ομαδικούς βιασμούς, ξυλοδαρμούς, όρκους σιωπής, αγοραπωλησίες γυναικών και βρεφών, κάμερες σε δωμάτια – τηλεοπτικά στούντιο, βιαιοπραγίες και σεξουαλικά βασανιστήρια για συνετισμό.

Η ίδια ποινή επιβλήθηκε σε δέκα συγκατηγορούμενους, μέλη της οργάνωσής του.

Ο Οκτάρ καταδικάστηκε αρχικά τον Ιανουάριο του 2021 σε 1.075 χρόνια κάθειρξη, προτού ακυρωθεί η ετυμηγορία από το εφετείο.

Στο εξωτερικό, ο Οκτάρ έγινε διάσημος μετά τη δημοσίευση ενός «Άτλαντα της δημιουργίας» στον οποίο απέρριπτε τις εξελικτικές θεωρίες.

H καταγγελία γυναίκας

Μία από τις γυναίκες στη δίκη, που αναφέρεται από τον Guardian μόνο με τα αρχικά του ονόματός της, CC, είπε στο δικαστήριο ότι ο Οκτάρ κακοποιούσε σεξουαλικά κατ’ επανάληψη την ίδια και άλλες γυναίκες. Ορισμένες από τις γυναίκες που βιάζονταν εξαναγκάζονταν να λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια, εξήγησε η CC στο δικαστήριο, προσθέτοντας ότι η ίδια είχε μπει στην «αίρεση» όταν ήταν μόλις 17 ετών.

Ερωτηθείς για τις 69.000 αντισυλληπτικά χάπια που είχαν βρεθεί στο σπίτι του από την αστυνομία, ο Οκτάρ υποστήριξε ότι χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων και διαταραχών του γυναικείου κύκλου.

in.gr