Ιστορική Έκθεση φωτογραφιών και τεκμηρίων του μεταναστευτικού κύματος της Νεότερης Ελλάδας από το Λιμάνι της Πάτρας του 1900

Εκδήλωση έναρξης Κυριακή 20/11/2022 , 20.00

20-27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022  |  ΝΕΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΑΤΡΑΣ

Εκδήλωση έναρξης Κυριακή 20/11/2022 , 20.00

 

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου και ώρα 8μμ ανοίγει τις πύλες της για το κοινό η  ιστορική έκθεση φωτογραφιών και τεκμηρίων «Γης Απόδημοι Έλληνες | Πάτρα - νήσος Ellis» που είναι αφιερωμένη στη μετανάστευση της Νεότερης Ελλάδας από το Λιμάνι της Πάτρας του 1900 με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ  σχεδιάστηκε με την υποστήριξη του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, του Επιμελητηρίου Αχαϊας και του Δήμου Πατρέων, σε συνεργασίας με  ιστορικούς, μελετητές, φορείς, συλλέκτες και ιδιώτες της πόλης που διέθεσαν αρχειακό υλικό, βιβλιογραφία και τεκμήρια.

Τα εγκαίνια θα  πραγματοποιηθούν παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ανδρέα Κατσανιώτη και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με παρουσιάσεις και ομιλίες για τη μετανάστευση της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου και τον Απόδημο Ελληνισμό της Αμερικής καθώς και ομιλίες απόγονων των πρωταγωνιστών της εποχής από την Ελλάδα και on line με την Αμερική.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Το λιμάνι της Πάτρας, ένωσε την χώρα μας με τον νέο κόσμο. Έγινε το λιμάνι της μετανάστευσης των Ελλήνων αλλά και πολλών άλλων φυλών, καθώς αποτελούσε το πέρασμα για την Δύση. 

 Στα τέλη κοντά του 19ου αιώνα οι διεθνείς συγκυρίες και η ολοκλήρωση των έργων του τεχνητού λιμανιού, προσέφεραν στην Πάτρα νέες ευκαιρίες εμπορικής εκμετάλλευσης της γεωγραφικής θέσης της, η αξιοποίηση των οποίων κατέστησαν το λιμάνι της σημαντικό κέντρο εξαγωγής του μεταναστευτικού ρεύματος από τον  χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Η μεταναστευτική περίοδος από το λιμάνι ξεκινάει από το 1890 και διαρκεί μέχρι το 1965 με τα τελευταία πλοία "Σατούρνια" και "Βουλκάνια".

Με προορισμό τον «Νέο Κόσμο», δηλαδή την Αμερικανική Ήπειρο και ιδιαίτερα τις Η.Π.Α., την λεγόμενη «Γη της Επαγγελίας» με την ταχεία βιομηχανική ανάπτυξη, φτωχοί Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι από το 1889 ήδη, μεταναστεύουν μέσω του λιμανιού της Πάτρας. Από την Αχαΐα κυρίως, φεύγουν κάτοικοι της επαρχίας των Καλαβρύτων, αλλά και αρκετοί Πατρινοί, εκ των οποίων ορισμένοι είναι γόνοι εύπορων οικογενειών, που αναζητούν νέες ευκαιρίες και νέες συγκινήσεις.

Η έκθεση «ΓΗΣ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ , Πάτρα – Νήσος HELLIS» περιλαμβάνει φωτογραφικά αρχεία, ιστορικά τεκμήρια και αντικείμενα από την περίοδο όπου η πόλη της Πάτρας και η ευρύτερη περιοχή αποχαιρετούσε  στο λιμάνι τους φερέλπιδες μετανάστες κάθε φυλής, θρησκείας, κοινωνικής τάξης και χρώματος.

 

Διάρκεια έκθεσης 20-27/11/2022

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 18.00 - 22.00
FB: ΓΗΣ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Τηλ: 6987154353

post_gis-apodimoi_banner_web.jpg

 

Διαβάστε επίσης