Ούλα που ματώνουν: Τι δείχνουν για την υγεία μας

Μπορεί να είναι και ένδειξη κάποιας ασθένειας

Πιθανώς γνωρίζετε ότι τα ούλα που αιμορραγούν μπορεί να είναι σημάδι ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας. Το αίμα στα ούλα μπορεί επίσης να οφείλεται στο δυνατό βούρτσισμα ή στην πολύ σκληρή οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιείτε ή και στο γεγονός ότι τα ούλα σας δεν έχουν συνηθίσει ακόμη το οδοντικό νήμα.

Ένας άλλος λόγος για να εμφανίσετε αιμορραγία στα ούλα είναι η εγκυμοσύνη και η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων.

Όλες αυτές οι καταστάσεις συνήθως είναι περιστασιακές ή/και εύκολα αντιμετωπίσιμες. Αλλά αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι το στόμα αποτελεί καθρέπτη της γενικότερης υγείας και σαν τέτοιος μπορεί να φανερώσει υποκείμενες παθολογικές καταστάσεις.

Αυτές είναι μερικές παθήσεις που συνδέονται με την παρουσία αίματος στα ούλα:

Διαβήτης

Η αιμορραγία ή τα πρησμένα ούλα μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2. Όταν έχετε αυτή την ασθένεια, το στόμα σας δεν είναι τόσο ισχυρό στην καταπολέμηση των μικροβίων, επομένως είναι πιο πιθανό να πάθετε ουλίτιδα. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που συμβαδίζουν με τον διαβήτη καθιστούν δυσκολότερη την επούλωση πληγών στο σώμα σας, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει την ουλίτιδα.

Θρομβοπενία

Εάν τα ούλα σας αιμορραγούν όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας και το αίμα δεν σταματά από μόνο του, τότε είναι πιθανό να είναι ερεθισμένα ή μπορεί να έχετε θρομβοπενία. Εάν έχετε αυτή την πάθηση, το σώμα σας μπορεί να μην έχει αρκετά αιμοπετάλια για να σχηματίσει θρόμβους αίματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αιμορραγία σε διάφορα μέρη του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των ούλων σας.

Αιμορροφιλία

Εάν έχετε συχνά αιμορραγία στα ούλα ή έντονη αιμορραγία μετά από ένα μικρό κόψιμο ή οδοντιατρικές εργασίες, αυτό μπορεί να είναι σημάδι μιας διαταραχής όπως η αιμορροφιλία ή η νόσος von Willebrand. Στην περίπτωση αυτή το αίμα σας δεν πήζει σωστά, επομένως μπορεί να έχετε αιμορραγία από τα ούλα.

Πολύ λίγη βιταμίνη C

Αυτή η βιταμίνη βοηθά τον ιστό σας να αναπτυχθεί και να επισκευαστεί. Γιατρεύει τις πληγές και δυναμώνει τα οστά και τα δόντια. Εάν το σώμα σας δεν έχει αρκετή βιταμίνη C, μπορεί να αισθάνεστε αδύναμοι και ευερέθιστοι. Με την πάροδο του χρόνου, είναι επίσης πιθανό τα ούλα να διογκωθούν και να αιμορραγούν.

Έλλειψη βιταμίνης Κ

Εάν παρατηρήσετε πολλή αιμορραγία από τα ούλα σας, μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη Κ. Αυτή η βιταμίνη βοηθά στη σωστή πήξη του αίματος. Είναι επίσης καλή για τα οστά σας. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετή μέσω της διατροφής σας ή το σώμα σας δεν την απορροφά καλά, αυτό μπορεί να σας προκαλέσει αιμορραγία από τα ούλα.

Λευχαιμία

Η αιμορραγία των ούλων μπορεί να είναι σημάδι λευχαιμίας. Τα αιμοπετάλια του αίματός σας βοηθούν το σώμα σας να σταματήσει την αιμορραγία. Εάν έχετε λευχαιμία, ο αριθμός των αιμοπεταλίων σας είναι χαμηλός. Αυτό το κάνει πιο δύσκολο να σταματήσετε την αιμορραγία σε διάφορα μέρη του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των ούλων σας.

Σε κάθε περίπτωση, εάν διακρίνετε αίμα στα ούλα σας απευθυνθείτε στον οδοντίατρό σας. Είναι ο μόνος που μπορεί υπεύθυνα να κάνει διάγνωση και αν το κρίνει απαραίτητο να σας παραπέμψει σε γιατρό άλλης ειδικότητας για περαιτέρω έλεγχο.

 

ΠΗΓΗ