Η Κοινο_Τοπία προβάλει την ταινία Jordano Bruno του Τζουλιάνο Μοντάλντο

 

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr, με αφορμή τη μέρα φιλοσοφίας προβάλει την ταινία Jordano Bruno του Τζουλιάνο Μοντάλντο την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, ώρα 7μμ Προσέλευση 6.45μμ

H προβολή θα γίνει στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας, Καραϊσκάκη 153 ισόγειο, μεταξύ Πατρέως και Γεροκωστοπούλου στην Πάτρα με δωρεάν είσοδο αλλά με κράτηση θέσης η οποία εξασφαλίζεται με κλήση στο 2610.622250 ωράριο γραμματείας Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 11πμ-2μμ και Πέμπτη, Παρασκευή 7-9μμ, για δε τις άλλες ώρες στο 2610.277171. Θα ακολουθηθεί σειρά προτεραιότητας. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με αφορμή την ταινία και τη μέρα Φιλοσοφίας (που είναι η 3η Πέμπτη του Νοέμβρη). Συντονίζει ο Κώστας Νταλιάνης.

Στοιχεία Σκηνοθέτης-Σεναριογράφος:Τζουλιάνο Μοντάλντο,Ηθοποιοί: Τζιαν Μαρία Βολοντέ, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Ματιέ Καριέρ, Ρενάτο Σκάρπα, Μουσική: Ένιο Μορικόνε, Διεύθυνση φωτογραφίας: Βιτόριο Στοράρο, Υπότιτλοι: Ελληνικοί, Γλώσσα: Ιταλικά, Διάρκεια: 115 λεπτά, Παραγωγή: 1973,

          Ο Κώστας Νταλιάνης, στο site της Κοινο_Τοπίας γράφει σχετικά: Το προηγούμενο έργο του σκηνοθέτη Μοντάλντο αφορούσε τους διάσημους πολιτικούς κρατούμενους της Αμερικής Σάκκο και Βαντσέτι. Η μουσική σύνθεση του Ένιο Μορικόνε ήταν εξαιρετική όπως συνήθως και μάλιστα η διάσημη τραγουδίστρια Τζόαν Μπαέζ είχε γράψει τέσσερα τραγούδια, οι στίχοι των οποίων ήταν παρμένοι από γράμματα του Βαντσέτι. Και πρωταγωνιστής ήταν ο Τζιαν Μαρία Βολοντέ, ένας ηθοποιός εξαιρετικά αφοσιωμένος στην τέχνη του.

Ο Μοντάλντο συνέχισε τη φιλμογραφία του με την επίσης πολιτικού περιεχομένου ταινία «Τζορντάνο Μπρούνο». Ο εξαίρετος επιστήμονας-φιλόσοφος Μπρούνο, τον οποίο υποδύεται εκπληκτικά ο Βολοντέ, ήταν ένας οραματιστής άνθρωπος, τόσο μπροστά από την εποχή του που οι σκέψεις του φαίνονται συχνά σύγχρονες της δικής μας. Ο κόσμος της εποχής του Μπρούνο γνωρίζει μόνο δύο έννοιες: καλό και κακό δε μπορεί να απαλλαγεί από τη σύγκρουση μεταξύ Θεού και Σατανά. Οτιδήποτε δε μπορούσες να καταλάβεις ήταν μαύρη μαγεία. Ο Θεός δεν είναι ψηλά στον ουρανό, λέει ο Μπρούνο, είναι παντού, σε κάθε φυτό, σε κάθε πέτρα, σε κάθε κόκκο άμμου της δημιουργίας. Αυτό που δε μπορεί να συγχωρήσει με τίποτα το Βατικανό είναι ότι ο φιλόσοφος συνεχίζει να επαναλαμβάνει ότι η θρησκεία είναι ένα μέσο επιβολής και κυριαρχίας μεταξύ των ανθρώπων. «Ποιος έχει το δικαίωμα να σκοτώνει;» αναρωτιέται ο Μπρούνο. Δεν είχε έρθει ακόμα η ώρα της επιστήμης. Όπως ο Σάκο και ο Βαντσέτι, ο Μπρούνο ήταν ουσιαστικά πολιτικός κρατούμενος, σε μια ταινία που έκανε αίσθηση στην εποχή της.

Πρόκειται για ένα έργο μανιφέστο για την ελευθερία, τη γνώση, την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και τον ιστορικό ρόλο της Εκκλησίας. Ο Τζορντάνο Μπρούνο γίνεται το σύμβολο του αγώνα για ιδέες και ιδανικά, ο πρωτεργάτης της χρήσης της φιλοσοφίας στην καθημερινότητα και του ορισμού της γνώσης ως την υπέρτατη μορφή ελευθερίας. Μια ταινία που όλοι πρέπει να δουν για την υπέροχη μουσική, την αυθεντική ανασύσταση της ατμόσφαιρας της εποχής, την ερμηνεία του Βολοντέ και τη δύναμη των τελευταίων δραματικών σκηνών.

Διαβάστε επίσης