Νάσος Ηλιόπουλος: Το καθεστώς Μητσοτάκη είναι ένοχο στη συνείδηση των πολιτών και αυτό δεν αλλάζει

 

Κάθε προσπάθεια επηρεασμού και εκβιασμών θα αποτύχει. Το καθεστώς Μητσοτάκη είναι ένοχο στη συνείδηση των πολιτών και αυτό δεν αλλάζει, δηλώνει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος.

Όπως τονίζει, όσο ο πρωθυπουργός αποφεύγει τη συζήτηση στη Βουλή τόσο περισσότερο εις βάρος του θα βγαίνει, ενώ επισημαίνει ότι η συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα αντικαταστήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη που μέχρι τώρα στήριζε ένα συγκεκριμένο οικονομικό/μιντιακό σύστημα θα είναι η πρώτη ανάσα για τους πολίτες

Συμμερίζεστε την ανησυχία που εκφράστηκε στο σχέδιο έκθεσης της PEGA και της εισηγήτριας της Επιτροπής για τη δίκαιη και ελεύθερη διεξαγωγή των εκλογών στη σκιά του Predator;

Όπως γνωρίζετε, ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει τέσσερις προτάσεις για τη διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών. Οι προτάσεις αυτές, συνοπτικά, είναι: α) μέτρα για τον τερματισμό της λειτουργίας του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης, β) η αντικατάσταση του διοικητή της ΕΥΠ με ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, γ) η αντικατάσταση της αρμόδιας για την ΕΥΠ εισαγγελέως και δ) ο διορισμός προσώπου κοινής αποδοχής ως υπουργού Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα αναλάβει την ευθύνη της ΕΥΠ κατά την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Οι προτάσεις αυτές είναι στο πνεύμα που εκφράζεται στο σχέδιο έκθεσης της PEGA. Η κατάσταση οφείλει να ξεκαθαρίσει, όπως λέει η PEGA, πριν τις εκλογές. Έχουμε έρθει σε ένα σημείο που εμείς οι νεότεροι δεν θυμόμαστε ξανά να έχει βρεθεί η χώρα τα τελευταία χρόνια. Μην ξεχνάμε κάτι που μέσα στην αλαζονεία του ξέχασε ο κ. Μητσοτάκης: οι ελληνικές εκλογές είναι και ευρωπαϊκές εκλογές. Κι αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να διεξαχθούν σε κλίμα σκοταδισμού και παρακολουθήσεων, αλλά σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο που θα διαπνέεται από την αίρεση της ελευθερίας. Είμαι όμως σίγουρος για το εξής: κανένα παρακρατικό κέντρο και καμία προβοκάτσια δεν μπορούν να αντιστρέψουν το κλίμα πολιτικής αλλαγής που δυναμώνει μέσα στην ελληνική κοινωνία. Κάθε προσπάθεια επηρεασμού και εκβιασμών θα αποτύχει. Το καθεστώς Μητσοτάκη είναι ένοχο στη συνείδηση των πολιτών και αυτό δεν αλλάζει.

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε ξανά τον πρωθυπουργό στη Βουλή; Θεωρείτε ότι υπάρχουν νέα δεδομένα μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις;

Πρώτα απ’ όλα, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη ξανά στη Βουλή, διότι ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη φορά δεν ήρθε. Δεν μπορεί ο αρχικοριός των παρακολουθήσεων, που έχουμε την ατυχία να βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας, να κρύβεται και να μην δίνει εξηγήσεις στο εθνικό Κοινοβούλιο. Από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων γνωρίζουμε την άποψή του για την ποιότητα της Δημοκρατίας, όμως δεν θα του επιτρέψουμε να επιδεικνύει την υποτίμησή του σε αυτήν με αυτόν τον αλαζονικό τρόπο. Ο κ. Μητσοτάκης όσο αποφεύγει τη συζήτηση στη Βουλή τόσο περισσότερο εις βάρος του θα βγαίνει.

Κατά δεύτερον, τις προηγούμενες ημέρες είχαμε μια σειρά από δημοσιεύματα, με αποκορύφωμα αυτό του Documento την προηγούμενη Κυριακή. Το Documento αποκάλυψε συγκεκριμένες παρακολουθήσεις προσώπων, υπουργών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων και «φωτογράφισε» το βάθος της ραδιουργίας και της εξουσιαστικής διαστροφής του κ. Μητσοτάκη. Δίπλα από το δημοσίευμα στο Documento έχουμε διαβάσει αυτές τις ημέρες στα Νέα, στο Βήμα και στην Καθημερινή ρεπορτάζ που δεν έχουν διαψευστεί για ένα εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων δημοσίων προσώπων που ο αριθμός τους μπορεί να ξεπερνάει τα 100 άτομα. Μάλιστα, ένα από αυτά τα δημοσιεύματα υπονοούσε παρακολουθήσεις του κ. Χρυσοχοΐδη μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου όσο αυτός ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Μιλάμε για πρωτάκουστα πράγματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου, μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων, το μόνο που έκανε ήταν να επιτεθεί προσωπικά στον Κώστα Βαξεβάνη. Καταλαβαίνουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει τον πόνο του, όμως οι αποκαλύψεις είναι αμείλικτες. Δεν έχει πει τίποτα πειστικό για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έστω από άλλες εφημερίδες. Εδώ κάτι τρέχει. Οφείλει λοιπόν να απαντήσει στο απλό ερώτημα αν από τα πρόσωπα που αναφέρεται ότι βρίσκονται υπό παρακολούθηση από το Predator κάποιο ή κάποια βρίσκονταν υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ.

Έχουν κάτι να περιμένουν οι πολίτες από την εσωτερική σύγκρουση που φαίνεται να έχει ξεσπάσει στο σύστημα εξουσίας;

Η συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα αντικαταστήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη που μέχρι τώρα στήριζε ένα συγκεκριμένο οικονομικό/μιντιακό σύστημα θα είναι η πρώτη ανάσα για τους πολίτες. Η «εσωτερική σύγκρουση» όπως λέτε, κ. Ραπανάκη, αντικειμενικά δημιουργεί μια ρωγμή και μετατοπίζει τον συσχετισμό δύναμης. Δείχνει ότι το μέχρι χθες «παντοδύναμο» σύστημα του επιτελικού κράτους χάνει δυνάμεις, όπως έγινε π.χ. με την υπόθεση Πάτση. Συμβάλλει θέλοντας και μη στην αποκάλυψη των επικίνδυνων πρακτικών που είχε υιοθετήσει ο κ. Μητσοτάκης. Οι πρακτικές του δεν περιορίζονταν μόνο στο ζήτημα των υποκλοπών. Στην πανδημία αρνήθηκε να ενισχύσει το ΕΣΥ και μέχρι και ο κ. Τσιόδρας αποδέχθηκε την αποτυχία της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης. Στην ενέργεια, αρνείται να ελέγξει το καρτέλ, τα οποία τον Οκτώβριο λειτούργησαν με 166% ποσοστό κέρδους. Στην ακρίβεια, κοροϊδεύουν τον κόσμο με το «καλάθι του νοικοκυριού» τη στιγμή που ο δείκτης των τιμών διατροφής έχει σκαρφαλώσει σε αρνητικό υψηλό των τελευταίων 23 ετών. Και τώρα ήρθαν οι υποκλοπές, που αναδεικνύουν τον βούρκο που έχει εγκαθιδρυθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται άμεση πολιτική αλλαγή και μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα έχει στο επίκεντρο τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και όχι μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Οι αντιθέσεις σε ένα, μέχρι χθες ενιαίο, μπλοκ δυνάμεων αντανακλούν και πιθανούς εσωτερικούς ανταγωνισμούς, αλλά το κρίσιμο είναι ότι αντανακλούν τη μείωση της αξιοπιστίας αυτού του μπλοκ στην κοινωνία. Το καθεστώς Μητσοτάκη θα ηττηθεί μέσα στην κοινωνία από την εναλλακτική πρόταση για την πολιτική αλλαγή.

Κάτι που ακουγόταν συχνά είναι ότι οι πολίτες δυσανασχετούν μεν με την πολιτική Μητσοτάκη, όμως δεν το εκφράζουν. Αλλάζει αυτό μετά την απεργία της προηγούμενης Τετάρτης;

Η Τετάρτη ήταν μια όμορφη μέρα. Στον δρόμο δεν είδα απλά θυμό και οργή, είδα ξανά ελπίδα και αποφασιστικότητα ότι τα πράγματα μπορούν και πρέπει να πάνε αλλιώς. Η απάντηση στο καθεστώς της λεηλασίας και του αυταρχισμού δεν μπορεί να είναι η υπομονή. Δεν κάνεις υπομονή όταν με δυσκολία βγαίνει ο μήνας. Δεν κάνεις υπομονή όταν παραβιάζουν τα εργασιακά σου δικαιώματα ή βλέπεις καθημερινά να σε κλέβουν στο σούπερ μάρκετ. Απάντηση είναι η οργάνωση, η αλληλεγγύη και ο αγώνας. Η χρησιμότητα αυτών των επιλογών δεν λήγει με ένα νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα. Οι μάχες που θα έχει μπροστά της μια προοδευτική κυβέρνηση της Αριστεράς θα είναι κρίσιμες και αυτές οι μάχες δεν κερδίζονται χωρίς ένα ζωντανό ρεύμα αλλαγής μέσα στην κοινωνία. Ουσιαστική πολιτική αλλαγή χωρίς την κυβέρνηση δεν γίνεται, αλλά μόνο κυβέρνηση δεν φτάνει. Πλησιάζει μια εκλογική αναμέτρηση που οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα ένας επικίνδυνος άνθρωπος ή αν θα μεταβούμε σε μια νέα προοδευτική εναλλακτική. Είναι ξεκάθαρο πια ότι έχουμε μπει σε μια νέα εποχή κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών. Την Τετάρτη το είδαμε αυτό ξεκάθαρα.

https://left.gr/

Διαβάστε επίσης