Ελληνικές ερυθρές ποικιλίες: Τα πάντα για τη μαυροδάφνη

Μαζί με τη Ρετσίνα και το Μοσχάτο Σάμου, η Μαυροδάφνη είναι ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά κρασιά στο εξωτερικό, γιατί εδώ και πολύ καιρό είναι το αγαπημένο κρασί των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα.

Το όνομα της ποικιλίας έχει εξελιχθεί σε ένα ισχυρό brand name και συνδέεται αποκλειστικά με τα γλυκά, ερυθρά κρασιά που κάποτε υπήρχαν –και υπάρχουν ακόμη– σε συγκεκριμένες αγορές εκτός Ελλάδας.

Οι αμπελώνες της Μαυροδάφνης αναπτύσσονται ζωηρά, είναι ιδιαίτερα παραγωγικοί και πολύ ευαίσθητοι στις ξηρές συνθήκες. Τα αμπέλια ωριμάζουν γύρω στα μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου. Οι υψηλές ποσοτικές αποδόσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα του σταφυλιού και κατά συνέπεια στην ποιότητα του κρασιού.

Αν και πρόκειται για ποικιλία που μπορεί να δώσει κρασιά με έντονο χρώμα και υψηλές ταννίνες, τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα Μαυροδάφνης στην αγορά είναι τα απαλά κρασιά, όχι ιδιαίτερης πυκνότητας, με ήπιες ταννίνες. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μέθοδο οινοποίησης και στην παρατεταμένη οξειδωτική παλαίωση σε δρύινα βαρέλια, μέσω των οποίων τα κρασιά αποκτούν αρώματα μπαχαρικών, βοτάνων, καφέ, σοκολάτας και
καραμελωμένης ζάχαρης.

Η παλαιωμένη Μαυροδάφνη μπορεί να είναι εντυπωσιακά πολύπλοκη και με μοναδική προσωπικότητα, και μπορεί να συγκριθεί με τα καλύτερα ενισχυμένα γλυκά κρασιά Roussillon της νότιας Γαλλίας.

Εκτός από την παραδοσιακή Μαυροδάφνη, υπάρχουν και κρασιά πιο μοντέρνου στυλ, που θυμίζουν το γλυκό Πόρτο. Αυτά τα κρασιά έχουν υψηλότερα εκχυλίσματα, αρώματα ώριμων γλυκών φρούτων, όπως κεράσι και αποξηραμένο δαμάσκηνο, που δένουν αρμονικά με τα αρώματα των μπαχαρικών τους.

Η ποικιλία καλλιεργείται παραδοσιακά στο βορειοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου, περιοχή που παράγει το ενισχυμένο γλυκό κρασί ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών (για το οποίο ορίζεται ότι η αναλογία ανάμειξης με Μαύρη Κορινθιακή δεν μπορεί να υπερβαίνει το 49%). Συμβάλλει επίσης και στην ΠΟΠ Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τάση παραγωγής ξηρών κρασιών από τη Μαυροδάφνη, που συχνά θυμίζουν το κόκκινο κρασί της περιοχής Douro στην Πορτογαλία. Η Μαυροδάφνη συμμετέχει επίσης σε χαρμάνια μαζί με άλλες ποικιλίες, όπως το Refosco και το Cabernet Sauvignon.

πηγή