Ενδιάμεσες εκλογές: Ένα βήμα πιο κοντά σε πλειοψηφία στη Γερουσία οι Δημοκρατικοί – Κέρδισαν την Αριζόνα

Ένα αποφασιστικό βήμα για τον έλεγχο της Γερουσίας έκαναν οι Δημοκρατικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς πλέον χρειάζονται μόλις μία έδρα στις δύο περιφέρειες που δεν έχει κριθεί ακόμη το αποτέλεσμα.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Αριζόνα Μαρκ Κέλι κερδίζει τη μάχη για τη Γερουσία απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο Μπλέικ Μάστερς, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται την πρόβλεψη του ινστιτούτου Edison Research.

Με καταμετρημένο το 83% των ψηφοδελτίων, ο Κέλι έχει διαφορά περίπου 124.000 ψήφων που θεωρείται απίθανο να ανατραπεί και με ποσοστό της τάξης του 51,8% επικρατεί του Μάστερς (46,1%).

Στη Νεβάδα, όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση, η υποψήφια των Δημοκρατικών έχει μειώσει την διαφορά της από τον αντίπαλό της των Ρεπουμπλικανών, σε περίπου 1000 ψήφους.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η νίκη του Μαρκ Κέλι στην Αριζόνα, εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και στη Νεβάδα θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας ανεξαρτήτως της έκβασης του επαναληπτικού γύρου για την έδρα της Τζόρτζια.

Σημειώνεται ότι οι μεν Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται 51 έδρες για να ελέγξουν τη Γερουσία, ενώ στους Δημοκρατικού αρκεί και μια ισοψηφία 50 – 50 εδρών, καθώς σε αυτήν περίπτωση προσμετράται ως «διπλή» η ψήφος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

πηγή