Όραση: Τα δημοφιλή φάρμακα που μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης ωχράς κηλίδας

Σημαντική είναι και η συμβολή των φαρμάκων που χορηγούνται για τη μείωση της χοληστερόλης και τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2 στην υγεία των ματιών. Ειδικότερα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Ophthalmology, αποκαλύπτει ότι η συχνή τους χρήση μπορεί να οδηγήσει και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, τουλάχιστον στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.

Υπάρχουν και προηγούμενες μελέτες που υποδεικνύουν ότι τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, τον έλεγχο του διαβήτη και την καταστολή της φλεγμονής μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, όμως τα ευρήματα αυτά ήταν εν μέρει αντιφατικά και βασίστηκαν σε μικρό αριθμό συμμετεχόντων.

Για να εξάγουν λοιπόν ασφαλή συμπεράσματα, οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα 14 πληθυσμιακών και νοσοκομειακών μελετών, στις οποίες συμμετείχαν 38.694 άτομα από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι μελέτες αποτελούσαν μέρος ενός συνεργατικού πανευρωπαϊκού δικτύου, του European Eye Epidemiology, με κύριο στόχο την ανάπτυξη και την ανάλυση συγκεντρωτικών δεδομένων και την περαιτέρω κατανόηση των οφθαλμικών παθήσεων και της απώλειας της όρασης.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων του είδους της που χρησιμοποιεί δεδομένα σε ατομικό επίπεδο από διάφορες κλινικές και πληθυσμιακές μελέτες.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν άνω των 50 ετών και λάμβαναν τουλάχιστον ένα είδος φαρμάκου για τη μείωση της χοληστερόλης, όπως οι  στατίνες, για τον έλεγχο του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης, για τον περιορισμό της φλεγμονής, εξαιρουμένων των στεροειδών, και για τη θεραπεία κινητικών διαταραχών που προκαλούνται από κάποια νευροεκφυλιστική νόσο, συμπεριλαμβανομένης της λεβοντόπα.

Ο επιπολασμός της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας κυμαινόταν από 12% έως 64,5% σε όλες τις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν -9332 περιπτώσεις συνολικά-, ενώ ο επιπολασμός της όψιμης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας κυμαινόταν από 0,5% έως 35,5% – 951 περιπτώσεις συνολικά.

Η ανάλυση των δεδομένων απέδειξε ότι τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης ή τον έλεγχο του διαβήτη σχετίζονταν αντίστοιχα με 15% και 22% χαμηλότερο επιπολασμό οποιουδήποτε τύπου ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Aντίστοιχα, δεν εντοπίστηκαν τέτοιες συσχετίσεις για κανέναν από τους άλλους τύπους φαρμάκων ή για την προχωρημένη ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ειδικότερα, αν και υπήρχε μόνο ένας σχετικά μικρός αριθμός τέτοιων περιπτώσεων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η τακτική λήψη λιπιδολυτικών και αντιδιαβητικών φαρμάκων σχετίζεται με μειωμένο επιπολασμό της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας στον γενικό πληθυσμό. Δεδομένης μιας πιθανής παρέμβασης αυτών των φαρμάκων, αυτό μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της αιτιολογίας της νόσου» επισημαίνουν οι ερευνητές.

ygeiamou.gr