Καλάθι του νοικοκυριού: Όλες οι αλλαγές στα μεγάλα σούπερ μάρκετ – Ποιοι μείωσαν τιμές – Τι προϊόντα πρόσθεσαν

Υψηλά διψήφια ποσοστά κατέγραψε ο όγκος πωλήσεων στα περισσότερα από τα προϊόντα του «καλαθιού του νοικοκυριού» την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της πρωτοβουλίας, με τη λίστα, σε επίπεδο κατηγοριών, να μένει ίδια και αυτή την εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, η προσθήκη της ψηφιακής πλατφόρμας efood στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και το e-shop e-Fresh.gr, που συμμετέχουν στο μέτρο, «ανεβάζει» ελαφρώς τον συνολικό αριθμό των επώνυμων προϊόντων του «καλαθιού», το οποίο όμως συνεχίζει να «γεμίζει» με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Καλάθι του νοικοκυριού: «Υπήρξε μείωση σε 101 προϊόντα», λέει ο Γεωργιάδης

Συζητήσεις με τη βιομηχανία

Η ετεροβαρής σύνθεση του «καλαθιού», που έχει ξεσηκώσει διαμαρτυρίες μεταξύ των καταναλωτών, καθώς λείπουν επώνυμα προϊόντα με μεγάλα μερίδια αγοράς, ενώ χαρακτηριστική είναι και η απουσία πολυεθνικών σημάτων σε τρόφιμα και μη τρόφιμα, απασχολεί το αρμόδιο υπουργείο.

Μάλιστα σε συνάντηση που θα έχει σήμερα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με εκπροσώπους του ΣΕΒΤ αναμένεται να ζητηθεί απ’ τους βιομήχανους να συμβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην προσπάθεια.

Όλες οι αλλαγές

Κάποια από τα «καλάθια» των πέντε μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, οι οποίες «κατέχουν» πάνω από το 75% της οργανωμένης λιανικής, αν και δεν άλλαξαν ως προς τις κατηγορίες διαφοροποιήθηκαν τόσο στον αριθμό των προϊόντων, όσο και στις τιμές. Επιπλέον μπήκαν νέα μάρκες και τροποποιήθηκε η αναλογία επωνύμων και private label προϊόντων.

Σκλαβενίτης

Η leader του κλάδου, η αλυσίδα Σκλαβενίτης επέλεξε να κρατήσει σχεδόν ίδια τη σύνθεση του «καλαθιού» (σ.σ. αντικατέστησε τον χυμό πορτοκάλι PL με επώνυμο χωρίς μεταβολή τιμής), διατηρώντας και τον ίδιο αριθμό προϊόντων, 64 στο σύνολο. Από αυτά τα 34 είναι ιδιωτικής ετικέτας.

Η αλυσίδα με μερίδιο αγοράς 32% σε αξία πωλήσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα του e-katanalotis διατήρησε σταθερές τιμές σε όλα τα προϊόντα.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε προχωρήσει σε μειώσεις τιμών σε κάποια προϊόντα, κάτι που δεν αποκλείεται να κάνει και στο άμεσο μέλλον, παρακολουθώντας τον ανταγωνισμό.

Να σημειωθεί ότι οι «μεγάλοι» του κλάδου είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω τις τιμές σε κάποια προϊόντα του «καλαθιού» ακολουθώντας τους ανταγωνιστές τους.

ΑΒ Βασιλόπουλος

Το «καλάθι» της ΑΒ Βασιλόπουλος περιέχει 75 προϊόντα, από 74 την πρώτη εβδομάδα, εξ αυτών τα 51 είναι ιδιωτικής ετικέτας.

Αλλαγές υπάρχουν στο ρύζι (μικρότερη συσκευασία από ένα κιλό στο μισό), στο ψωμί (βγήκε το ψωμί του τοστ και μπήκε επώνυμος κωδικός φρατζόλας ψωμιού), στο κοτόπουλο, ενώ βγήκε από το «καλάθι» η γαλοπούλα μπήκε η πάριζα. Επίσης, έβγαλε το κατεψυγμένο ψάρι γλώσσα και έβαλε φθηνότερο μπακαλιάρο, ενώ κατέβασε την τιμή στη φέτα, από 4,45 ευρώ στα 3,98, στο τυρί γκούντα σε φέτες 200 γρ., από 2,16 ευρώ σε 1,59 και στο γκούντα light από 2,26 ευρώ σε 1,96.

Επίσης μείωσε τη 12αδα αυγά από 2,59 ευρώ σε 2,35, πρόσθεσε επώνυμο κωδικό στις μαργαρίνες, αντικατέστησε τις χονδρές φακές με ψιλές που είναι φθηνότερες, από 1,10 ευρώ σε 0,99, αντικατέστησε τα δύο PL υγρά απορρυπαντικά πιάτων με επώνυμα στα ίδια ml, έβγαλε τα PL ταμπόν (δύο κωδικούς) και έβαλε επώνυμα με λιγότερα τεμάχια και υψηλότερη τιμή.

Επίσης μείωσε τις τιμές στις πάνες ενηλίκων και μωρών, ενώ έβγαλε δυο επώνυμους κωδικούς σαμπουάν για μωρά 300 ml και έβαλε δύο κωδικούς σαμπουάν και αφρόλουτρο μαζί 500 ml.

Lidl

Η γερμανική εκπτωτική αλυσίδα Lidl κράτησε σταθερό τον αριθμό των προϊόντων στο «καλάθι» στα 51, εκ των οποίων μόλις 5 είναι επώνυμα.

Η αλυσίδα δεν έκανε καμία αλλαγή στις τιμές.

My Market

Σταθερός είναι ο αριθμός των προϊόντων και στο «καλάθι» της αλυσίδας My Market (όμιλος Metro), όπου από τα συνολικά 52 προϊόντα, μόνο 12 αφορούν σε private label κωδικούς, όπως και την πρώτη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης: Υδρογονάνθρακες: Ξεκίνησαν οι έρευνες ανάμεσα σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Η My Market μείωσε την τιμή στις επώνυμες φρυγανιές από 1,35 ευρώ σε 1,26, αντικατέστησε την επώνυμη φέτα με άλλο επώνυμο κωδικό χαμηλότερης τιμής (από 5,94 ευρώ σε 5,11 τα 400 γρ.), μείωσε την τιμή κατά δύο λεπτά σε επώνυμο απορρυπαντικό σφουγγαρίσματος, ενώ άλλαξε το επώνυμο σαμπουάν με άλλο, επίσης επώνυμο, μικρότερης τιμής.

Στις πάνες μωρών αντικατέστησε την οικονομική συσκευασία των 44 τεμαχίων με αυτή των 18 τεμαχίων (από 10,90 ευρώ σε 4,94), αντικατέστησε τη σκυλοτροφή και τη γατοτροφή με άλλες επώνυμες λιγότερης ποσότητας και χαμηλότερης τιμής.

Μασούτης

Πολλές είναι οι αλλαγές στο «καλάθι» της Μασούτης, που πλέον περιέχει 76 προϊόντα από 52 την πρώτη εβδομάδα, εκ των οποίων τα 26 PL από 20 πριν.

Προχώρησε σε μείωση τιμής στο PL ρύζι (από 0,79 ευρώ σε 0,75), στο επώνυμο ψωμί του τοστ (από 1,60 ευρώ σε 1,58), άλλαξε το μπούτι χοιρινό με μπριζόλα (χαμηλότερη τιμή), πρόσθεσε δύο κωδικούς χαμηλής τιμής κοτόπουλου (επώνυμα), αντικατέστησε την πάριζα με γαλοπούλα ίδιας εταιρείας (χαμηλότερη τιμή), ενώ αντικατέστησε τον επώνυμο βακαλάο με άλλο επώνυμο ίδιο προϊόν χαμηλότερης τιμής.

Στο γάλα σε 9 νομούς της βόρειας Ελλάδας διαθέτει διαφορετική μάρκα σε σχέση με την Αττική, την Εύβοια και τη Θεσσαλία (το δεύτερο είναι ακριβότερο), ενώ μείωσε την τιμή στο εβαπορέ (από 0,72 ευρώ σε 0,62), έβγαλε δύο επώνυμους κωδικούς γιαουρτιού και πρόσθεσε δύο καινούργιους κωδικούς, επίσης επώνυμους, αντικατέστησε την επώνυμη φέτα με φθηνότεροι PL, αντικατέστησε το επώνυμο ημίσκληρο τυρί με προϊόν άλλης εταιρείας που είναι light, μείωσε την τιμή στον επώνυμο τοματοχυμό (από 0,82 ευρώ σε 0,48), προχώρησε σε αντικατάσταση των επώνυμων αυγών με φθηνότερα και της επώνυμης μαργαρίνης με φθηνότερο προϊόν αλλά μικρότερου βάρους.

Μείωσε την τιμή στο επώνυμο ελαιόλαδο (από 7,26 ευρώ σε 5,55) και την τιμή στο PL ηλιέλαιο (από 2,99 ευρώ σε 2,95). Πρόσθεσε κωδικό ιδιωτικής ετικέτας στη ζάχαρη σε χαμηλή τιμή, αντικατέστησε το γάλα βρεφικής ηλικίας και τις παιδικές τροφές με άλλες μάρκες, όπως και τον ελληνικό καφέ (άλλη μπράντα και μεγαλύτερη ποσότητα.

Στο «καλάθι» πλέον υπάρχει διαφορετικός κωδικός επώνυμου στιγμιαίου καφέ χαμηλότερης τιμής, ενώ αντικατέστησε τις φακές με επώνυμες. Άλλαξε το επώνυμο απορρυπαντικό πλυντηρίου και πρόσθεσε και υγρό, πρόσθεσε επιπλέον κωδικούς στις επώνυμες σερβιέτες και μείωσε την τιμή στο σαμπουάν (από 2,88 ευρώ σε 2,62), πρόσθεσε ακόμη PL σαπούνι στερεό και μείωσε την τιμή κατά ένα λεπτό. Αύξησε τους PL κωδικούς στις πάνες ακράτειας, ενώ από έναν κωδικό στις πάνες για μωρά έβαλε 8 της ίδιας εταιρείας (οικονομικές συσκευασίες).

Μείωσε την τιμή στα μωρομάντηλα (από 3,31 ευρώ σε 2,29, αντικατέστησε τον επώνυμο κωδικό σαμπουάν για μωρά με φθηνότερο, πρόσθεσε δυο επιπλέον κωδικούς στις σκυλοτροφές, αντικατέστησε και τη γατοτροφη με φθηνότερη, ενώ τέλος μείωσε την τιμή και στο PL αλεύρι.

Τροπολογία

Στο μεταξύ, κατατέθηκε και η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία επιχειρείται να διορθωθούν αστοχίες που διαπιστώθηκαν κατά την εφαρμογή του μέτρου, κυρίως στη σήμανση και στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα και η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί το νωρίτερο αύριο και σίγουρα αφού δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η τροπολογία.

Νέες προσθήκες προϊόντων

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, προετοιμάζεται η λίστα με τις νέες κατηγορίες προϊόντων στο «καλάθι του νοικοκυριού» που θα ισχύσει απ’ την επόμενη Τετάρτη, στην οποία δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν και προϊόντα που θεωρούνται απαραίτητα για τους διαβητικούς, όπως π.χ. υποκατάστατα ζάχαρης, τρόφιμα ολικής άλεσης κ.ά.

Προϋπόθεση είναι να διασφαλιστεί η επάρκεια αποθεμάτων για τα εν λόγω προϊόντα.

Πηγή: Ot.gr