σπιράλ: Πραξικοπηματική παύση ομάδας εργασίας από την ΚΕΔΗΠ

 

Σε ανακοίνωση του σπιράλ αναφέρεται:

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο (από την ίδια την Πρόεδρο του “Πατρινού Καρναβαλιού” στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης) η φήμη που τελευταία κυκλοφορούσε στους καρναβαλικούς κύκλους της πόλης, σχετικά με την ένταξη του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού της Πάτρας στην “Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO”. Μία ακόμα απρέπεια της Προέδρου εις βάρος εθελοντών και ύψιστη ασέβεια απέναντι στην πολύμηνη εξαντλητική εργασία που, κατόπιν ανάθεσης του φορέα, είχαν αναλάβει.

Εξηγούμαστε: Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων “Πατρινό Καρναβάλι” απηύθυνε την περασμένη Άνοιξη δημόσιο κάλεσμα, προκειμένου να δημιουργηθεί η ομάδα που θα επεξεργαζόταν το απαραίτητο δελτίο ένταξης στο Υπουργείο Πολιτισμού και στον διεθνή οργανισμό. Πλήθος εθελοντών δήλωσαν πρόθυμοι να εργαστούν για τον σκοπό αυτό. Υπήρξε ακόμα και απόσυρση αντίστοιχης ιδιωτικής πρωτοβουλίας που είχε προγενέστερα εκδηλωθεί για τον ίδιο σκοπό, προκειμένου η αίτηση να είναι μία και ενιαία και να κατατεθεί επίσημα από το “Πατρινό Καρναβάλι”. Η ομάδα δημιουργήθηκε (22 άτομα) και εργάστηκε συντονισμένα, εντατικά, με υπευθυνότητα και συνέπεια. Κατέληξε σε ένα πλήρες κείμενο, απόλυτα τεκμηριωμένο και συμβατό με τις ανάγκες της διεκδίκησης. Όλα τα μέλη εξάλλου δήλωσαν ρητά (ακόμα και γραπτώς) πως δεν διεκδικούν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί του κειμένου, μετά την έγκριση του και την επιδιωκόμενη ένταξη.

Η Πρόεδρος πραξικοπηματικά κατάργησε, στο “παρά πέντε”, την ομάδα εργασίας, ακύρωσε τη δουλειά της, δημιούργησε νέα (ολιγομελή, ελεγχόμενη) και κατέθεσε εν κρυπτώ νέο κείμενο, που δεν είναι σε γνώση του διοικητικού συμβουλίου, του καρναβαλικού κόσμου της πόλης, του δημοτικού συμβουλίου, της Πάτρας γενικότερα. Είχαν προηγηθεί ανεπιτυχείς προσπάθειες παρέμβασης στη δουλειά της ομάδας. Το δόγμα απλό, γνωστό και κατακριτέο: “Ότι δεν ελέγχω, το καταργώ”.

Μεταφέρουμε τις εύλογες ερωτήσεις των καρναβαλιστών: Πώς μία ομάδα ολίγων επεξεργάστηκε αξιόπιστο κείμενο διεκδίκησης σε ελάχιστο χρόνο; Μήπως η κλειστή ομάδα δούλευε παράλληλα με την επιλεγμένη, όλο αυτό το διάστημα; Μήπως τελικά το κείμενο που τελικά κατατέθηκε είναι “πειραγμένο” το κείμενο που με κόπο ετοίμασε η ομάδα εργασίας πριν “αδειαστεί” από την Πρόεδρο; Τα ερωτήματα αναπάντητα, η Πρόεδρος πολλαπλά εκτεθειμένη και το Πατρινό Καρναβάλι σε λάθος χέρια σε μια κρίσιμη φάση της ιστορίας του.

 

Διαβάστε επίσης