Ακρίβεια και κερδοσκοπία

της Τόνιας Παπαλεξατου, Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

 

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, θα έπρεπε να είναι πρώτης προτεραιότητας θέμα για την κυβέρνηση, καθώς οι τιμές σε όλα τα προϊόντα διαρκώς αυξάνονται.

Οι ανατιμήσεις των προϊόντων και των πρώτων υλών είναι καθημερινό φαινόμενο πλέον. Ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε δυσθεώρητο ύψος, καλπάζει κυριολεκτικά, και προκαλεί δέος στους πολίτες, καθώς ως καταναλωτές αισθανόμαστε όλοι ότι δεν φτάνουν τα διαθέσιμά μας για να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες.

Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων και φυσικού αερίου είναι στα ύψη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πλέον εκτός ελέγχου.

Στην πράξη ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό από 25% και πάνω για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της καταναλωτικής δαπάνης των μικρομεσαίων και των ευάλωτων νοικοκυριών, αφού οι ετήσιες μεταβολές στη στέγαση είναι 35%, στις μεταφορές 25% και στη διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά 12,6% και με δεδομένο ότι οι ετήσιες αυξήσεις σε καύσιμα έχουν αγγίξει πλέον το 45,6% και στον ηλεκτρισμό 70,4%.

Όλα αυτά έχουν αυξήσει τη φτώχεια σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Η μη ελεγχόμενη αύξηση των τιμών και η κερδοσκοπία στα τρόφιμα κυριολεκτικά έχουν τρομοκρατήσει τους πολίτες καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Από την άλλη οι όποιες προβλέψεις για την πορεία αυτών των θεμάτων δεν είναι καλές.

Η στήριξη της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων μπορεί να γίνει με έλεγχο των τιμών βασικών προϊόντων, με την μείωση των έμμεσων φόρων και με πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων και του φυσικού αερίου. Χρειάζεται καθημερινοί έλεγχοι,με ενισχυμένο προσωπικό .

 

Διαβάστε επίσης