Τα μυστικά των πολύ αδύνατων ανθρώπων

Ολοι ξέρουμε κάποιον άνθρωπο που ενώ τρώει ό,τι θέλει, χωρίς να μας δίνει την εντύπωση ότι προσέχει ιδιαίτερα καταφέρνει να παραμένει πάντα αδύνατος. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιοι λίγοι από αυτούς τους ανθρώπους που παραπονιούνται ότι ενώ έχουν κάνει τα πάντα για να βάλουν βάρος δεν τα έχουν καταφέρει.

Τι άλλο τους χαρακτηρίζει; Συνήθως δεν έχουν κάνει ποτέ δίαιτα στη ζωή τους, σπάνια νοιώθουν το αίσθημα της πείνας και ξεχνούν να φάνε όταν έχουν πολλή δουλειά. Αυτό που θα ακούσουμε από τους περισσότερους από αυτούς είναι ότι αποφεύγουν τα συσκευασμένα και πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα αλλά κανείς τους δεν στερείται τις πατάτες τηγανητές, τα παγωτά το καλοκαίρι και ένα ποτήρι κρασί στις εξόδους του. Ποια είναι όμως τα μυστικά τους; Πώς καταφέρνουν να είναι πάντα τόσο αδύνατοι;

Τι λέει η επιστήμη

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί από τους αδύνατους ανθρώπους τρώνε πολύ και το «καίνε» μέσω της έντονης δραστηριότητας, αλλά μια νέα μελέτη καταρρίπτει αυτή τη θεωρία. Σύμφωνα με τη νέα αυτή έρευνα πολλοί αδύνατοι είναι στην πραγματικότητα αρκετά λιγότερο δραστήριοι κινητικά. Πώς μένουν τότε αδύνατοι ενώ τρώνε ό,τι τους αρέσει; Φαίνεται ότι καταναλώνουν τελικά πολύ λιγότερες θερμίδες από εμάς τους υπόλοιπους.

Η συγκεκριμένη μελέτη έγινε από διεθνή ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή John Speakman της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν και του Ινστιτούτου Προηγμένης Τεχνολογίας Shenzhen στην Κίνα.

Ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αποτέλεσαν μεγάλη έκπληξη για τους επιστήμονες γιατί δεν συμβαδίζουν με αυτό που είχαμε συνηθίσει να πιστεύουμε, που είναι ότι ένα υγιές λιποβαρές άτομο τρώει ό,τι θέλει και στη συνέχεια το καίει, με κάποιον τρόπο.

Η έρευνα έγινε σε 150 ανθρώπους με δείκτη μάζας σώματος μικρότερο του 18,5. Στη συνέχεια οι επιστήμονες τους συνέκριναν με 173 άλλους ανθρώπους με φυσιολογικό ΔΜΣ μεταξύ 21 και 24. Η έρευνα διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, οι υγιείς αλλά πολύ αδύνατοι άνθρωποι που δεν περιόριζαν τη διατροφή τους έτρωγαν τελικά περίπου 12% λιγότερο από τους ανθρώπους με φυσιολογικό βάρος. Και, προς έκπληξη των ερευνητών, ήταν επίσης περίπου 23% λιγότερο δραστήριοι.

Ο ρόλος των γονιδίων

Τι συμβαίνει λοιπόν με αυτούς τους ανθρώπους; Οι ειδικοί που διεξήγαγαν την έρευνα θεωρούν ότι οι πολύ αδύνατοι αυτοί άνθρωποι έχουν κάποια συγκεκριμένα γονίδια, τα οποία μπορεί όχι μόνο να σχετίζονται με μικρότερη όρεξη, αλλά και να προκαλούν στους ανθρώπους αυτούς χαμηλή μυϊκή μάζα, καθώς και χαμηλό σωματικό λίπος. Ισως – λένε οι επιστήμονες – γι’ αυτό και να μην είναι τόσο δραστήριοι τελικά αυτοί οι άνθρωποι, επειδή έχουν λιγότερους μυς και «κουράζονται πιο γρήγορα», ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν το συνειδητοποιούν. Το ενδιαφέρον είναι ότι όλοι αυτοί οι αδύνατοι άνθρωποι είναι κατά μέσο όρο πιο υγιείς από τους πιο δραστήριους φυσιολογικού βάρους ανθρώπους, και έχουν χαμηλότερα επίπεδα LDL / κακής χοληστερόλης και λιγότερο λίπος.

Οι συνήθειες που τους κρατούν πάντα κομψούς

Γενικά πάντως οι πολύ αδύνατοι αυτοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν αρκετά γρήγορο μεταβολισμό αλλά και οι συνήθειές τους, που είναι σαν να γεννήθηκαν με αυτές, βοηθούν πολύ στο να παραμένουν αδύνατοι και ουσιαστικά να μην κινδυνεύουν να παχύνουν ποτέ.

Να τα μυστικά τους:

* Δεν κάνουν ποτέ δίαιτα, ούτε ασχολούνται ιδιαίτερα με το βάρος τους. Μία ανασκόπηση του 2013 βρήκε ότι σε 15 από τις 20 μελέτες, το να κάνει κανείς δίαιτα προμήνυε αύξηση και όχι μείωση του βάρους μακροπρόθεσμα. Η λύση θεωρείται ότι είναι η στροφή προς την υγιεινή διατροφή και όχι η δίαιτα.

* Δεν ασκούνται τόσο πολύ. Αλλωστε σύμφωνα με έρευνες η άσκηση δεν μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στο να χάσει κάποιος βάρος.

* Τρώνε μόνο υγιεινά σνακ. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ειδικά την αξία των ξηρών καρπών, των οποίων οι θερμίδες έχει βρεθεί ότι δεν απορροφώνται στο σύνολό τους και ότι μακροπρόθεσμα βοηθούν τελικά και στην απώλεια βάρους.

* Δεν παραλείπουν το πρωινό και προτιμούν φρούτα ή / και αβγά αποφεύγοντας τα γλυκά.

* Τρώνε μαγειρευτό-σπιτικό φαγητό και το συνοδεύουν με λαχανικά και σαλάτες.

* Τρώνε λίγο – ακόμα και χωρίς να το συνειδητοποιούν οι ίδιοι.

* Τρώνε πολύ αργά το φαγητό τους.

πηγή