Ο δήμαρχος Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο προειδοποιεί για εκκενώσεις της πόλης σε περίπτωση απώλειας ρεύματος

 

«Οι κάτοικοι του Κιέβου θα πρέπει να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την πόλη εάν υπάρξει πλήρης απώλεια ισχύος», δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Τις τελευταίες εβδομάδες εκατομμύρια Ουκρανοί έμειναν κατά διαστήματα χωρίς ρεύμα και νερό, καθώς οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στοχεύουν στις ζωτικής σημασίας υποδομές.

Υπάρχουν επίσης κυλιόμενες διακοπές ρεύματος για την αποφυγή υπερφόρτωσης και για επισκευές των πληγεισών εγκαταστάσεων.

Περίπου το 40% του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας έχει καταστραφεί από ρωσικές επιθέσεις σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και γραμμές.

Ένας άλλος αξιωματούχος της πόλης έχει προειδοποιήσει ότι, σε περίπτωση ολικού μπλακ άουτ, η ύδρευση και η αποχέτευση θα σταματήσουν επίσης να λειτουργούν.

Οι Συμβάσεις της Γενεύης, οι οποίες σκιαγραφούν τα ανθρωπιστικά πρότυπα για τη μεταχείριση στον πόλεμο, αναφέρουν ότι δεν πρέπει να πραγματοποιούνται επιθέσεις εναντίον «πολιτικών αντικειμένων».

Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο χαρακτήρισε τη στόχευση των υποδομών από τη Ρωσία ως «τρομοκρατία» και «γενοκτονία».

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν χρειάζεται εμάς τους Ουκρανούς. Χρειάζεται έδαφος, χρειάζεται την Ουκρανία χωρίς εμάς», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πυγμάχος βαρέων βαρών, για να προσθέσει ακολούθως.

«Γι' αυτό όλα όσα συμβαίνουν τώρα (σ.σ. εννοεί τα χτυπήματα σε υποδομές) είναι γενοκτονία. Καθήκον του είναι να πεθάνουμε, να παγώσουμε ή να μας κάνει να φύγουμε από τη γη μας για να την έχει».

Τον χειμώνα στο Κίεβο, η μέση θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν και πέφτει ακόμη περισσότερο τη νύχτα.

Ο κ. Κλίτσκο είπε ότι ενώ οι αρχές κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα και το νερό να ρέει, έχουν  φροντίσει  να προετοιμαστούν για διαφορετικά σενάρια.

«Τα τρία εκατομμύρια κάτοικοι του Κιέβου θα πρέπει να κανονίσουν να μείνουν με φίλους ή συγγενείς που ζουν στα προάστια που έχουν ακόμα νερό και ρεύμα, ώστε να έχουν ένα σχέδιο στο χειρότερο σενάριο,  εάν χαθεί δηλαδή η παροχή ενέργειας στο Κίεβο», είπε χαρακτηριστικά ο 51χρονος δήμαρχος.

Πρόσθεσε ότι οι αρχές προμηθεύονται καύσιμα, τρόφιμα και νερό και οι κάτοικοι θα πρέπει να κάνουν το ίδιο. Τουλάχιστον 1.000 καταφύγια θέρμανσης δημιουργούνται σε όλη την πόλη, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να ζεσταθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ο Διευθυντής Ασφάλειας του Κιέβου, Ρόμαν Τκάτσουκ, απηχούσε τα σχόλια του δημάρχου σε μια ανάρτηση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Τόνισε ότι οι αξιωματούχοι της πόλης έκαναν σχέδια αλλά ότι «δεν υπάρχουν λόγοι να μιλήσουμε για εκκένωση αυτή τη στιγμή».

Κάτοικοι στο Κίεβο δήλωσαν ότι γνωρίζουν ότι μπορεί να χαθεί η ισχύς και οι προμήθειες θα μπορούσαν να γίνουν εξαιρετικά σπάνιες.

Ο Ντμίτρο, ένας 30χρονος πατέρας δύο παιδιών είπε ότι έχει ήδη κάνει σχέδια να φύγει από το Κίεβο σε περίπτωση που τα πράγματα επιδεινωθούν. Έχει εφοδιαστεί με καύσιμα, αγόρασε γεννήτριες και θα μετακομίσει την οικογένειά του στο σπίτι των παππούδων του στα περίχωρα του Κιέβου.

Είπε ότι άρχισε να κάνει τα σχέδια αφού «οι αρχές ανακοίνωσαν ότι επρόκειτο να ανοίξουν σημεία θέρμανσης πριν από δύο εβδομάδες». «Από αυτό κατάλαβα ότι τελικά δεν θα υπάρχει ρεύμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μια άλλη κάτοικος, η Αναστασία, 36 ετών, είπε ότι θα παραμείνει στην πόλη ακόμη και αν χαθεί η ισχύς.

«Οι υπερασπιστές μας κοιμούνται στο έδαφος, οπότε θα καταφέρουμε να μείνουμε στο διαμέρισμά μας ακόμη και χωρίς θέρμανση», είπε.

https://www.zougla.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ