Μαρίνος Σκανδάμης: κ. Θεοδωρικάκο απαντήστε για το οργανωμένο έγκλημα

 

Με ανακοίνωσή του ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο ΠΑΣΟΚ, Μαρίνος Σκανδάμης, θέτει κρίσιμα ερωτήματα και ζητά απαντήσεις για τα κενά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Όλη η ανακοίνωση :

“H επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Πάτρα, πέρα από την επικοινωνιακή προβολή του ενδιαφέροντος της ΝΔ για την ασφάλεια του Πολίτη, θα έπρεπε να κατατείνει και σε μια ανακοίνωση για την αποτελεσματικότητα του κ. Θεοδωρικάκου στα πραγματικά ζητήματα ασφάλειας.

Δυστυχώς για το οργανωμένο έγκλημα, που αποτελεί την κυρίαρχη απειλή κατά της ίδιας της δημοκρατίας, των πολιτών και των οικονομικών θεσμών, η ΝΔ δεν έχει να επιδείξει κανένα σοβαρό αποτέλεσμα.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ακολουθεί δηλαδή την γραμμή του κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος πέρυσι τον Μάιο παρέδωσε στον Άρειο Πάγο φάκελο, υπό τη συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων, που εμπεριείχε μεταξύ άλλων και τη λίστα 500 οργανωμένων εγκληματιών.

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε διαπιστώσει τα αποτελέσματα αυτού του ενδιαφέροντος show.

Για αυτό και ο κ.Θεοδωρικάκος οφείλει να απαντήσει σε κάποια βασικά ερωτήματα, κάποια από τα οποία του έχουν ξανατεθεί και κωφεύει.

Για παράδειγμα,

α) πόσοι δράστες δολοφονιών που αποδίδονται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών έχουν συλληφθεί καθ’ όλη την διάρκεια του κυβερνητικού βίου;

β) πού βρίσκεται σήμερα η λίστα Χρυσοχοΐδη και ποια ήταν τα αποτελέσματα ως προς τον έλεγχο των 500 «ποινικών», δηλαδή πόσοι συνολικά από αυτούς συνελήφθησαν, παραπέμφθηκαν στην ελληνική δικαιοσύνη και προφυλακίστηκαν ή καταδικάστηκαν από τον Μάιο 2021 μέχρι σήμερα.

Η στοιχειοθετημένη απάντηση του κ. Θεοδωρικάκου θα μπορούσε να απαντήσει στο αίτημα για την ασφάλεια των πολιτών και οπωσδήποτε στο ζήτημα για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου.

Η έλλειψή της απάντησης, δυστυχώς, θα επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας και θα επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιζητεί την ασφάλεια χάριν της μιντιακής επικοινωνίας, χωρίς όμως να έχει κανένα σημαντικό αποτέλεσμα στην καταδίωξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Τα ίδια εξάλλου αδύναμα αποτελέσματα στο κατά πόσο η ΝΔ έχει περιορίσει το κοινό έγκλημα, προκύπτουν και από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. όπου το σύνολο των εγκλημάτων, εξιχνιασθέντων και μη, από τον αριθμό των 154.476 το έτος 2020, ανήλθε στον αριθμό των 163.570 το έτος 2021.

Αντί λοιπόν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να διατυμπανίζει την αποφασιστικότητα του για τις πολιτικές του Νόμου και της Τάξης, ας εγκύψει στην παραγωγή αποτελεσμάτων που θα παράγουν πραγματικό αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία.

Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να μιλά για την ασφάλεια και να στοχοποιεί διαδηλώσεις και πολιτικές διαμαρτυρίες, οφείλει τώρα να αναδιατάξει τις αστυνομικές προτεραιότητες, με κύριο στόχο α) να άρει τον κατακερματισμό του έργου της ΕΛ.ΑΣ., που λόγω της πολυδιάσπασής του δεν μπορεί να υπαχθεί σε συνολικό εποπτικό έλεγχο και καθετοποιημένη επιχειρησιακή λειτουργία και β) να αντιστρέψει την τραγική υπολειτουργία και αποδυνάμωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των Τμημάτων Ασφαλείας της χώρας”.

 

Διαβάστε επίσης