ΠΟΥ: Τα τρία πιθανά σενάρια για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία φέτος

Για τις εργώδεις προσπάθειες του ΠΟΥ Ευρώπης, να τοποθετηθεί η ψυχική υγεία στην κορυφή των εθνικών πολιτικών υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους και τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων, μιλά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΫ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

Ο Δρ. Κλούγκε παραχωρεί συνέντευξη με αφορμή τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο ΠΟΥ Ευρώπης στο ΙΣΝ 3-5 Νοεμβρίου, για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, στο πλαίσιο της πρώτης πανευρωπαϊκής εβδομάδας ψυχικής Υγείας.

Κλούγκε: Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία

Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία. Μέσω του Γραφείου για την Ποιότητα της Φροντίδας στην Αθήνα -το οποίο ιδρύθηκε με την γενναιόδωρη υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης- καταβάλαμε σκληρή δουλειά για να σχεδιάσουμε μια στρατηγική για την ποιότητα της φροντίδας της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων, αναφέρει ο Χανς Κλούγκε.

Για να επισημάνει στη συνέχεια ότι «μία στις τρεις χώρες στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, στερείται συγκεκριμένης πολιτικής για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Στην ίδια περιφέρεια τα ποσοστά αυτοκτονίας είναι απογοητευτικά υψηλά, με 1 στους 6 θανάτους νέων ηλικίας 10-24 να οφείλεται σε αυτοκτονία. Και πολύ συχνά, τα συστήματα ψυχικής υγείας στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια εξακολουθούν να μην είναι σχεδιασμένα για να παρέχουν υψηλής ποιότητας, αποτελεσματική βοήθεια σε νέους που ζουν με κάποια ψυχική νόσο. Αυτό είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα, για την αντιμετώπιση του οποίου εργαζόμαστε πολύ σκληρά με τα κράτη μέλη του ΠΟΥ» λέει ο Κλουγκε.

Κλούγκε για πανδημία

Όσον αφορά την πανδημία ο Δρ. Κλούγκε δηλώνει ότι δεν έχει τελειώσει και καλεί όλες τις χώρες να επανεκκινήσουν τις προσπάθειες περιορισμού της μετάδοσης των αναπνευστικών λοιμώξεων και να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε μια αυξημένη πίεση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

«Θα βγούμε από την οξεία φάση της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί. Ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται και επειδή μεταδίδεται τόσο πολύ, ειδικά εδώ στην Ευρώπη, η πιθανότητα να συνεχίσει να εξελίσσεται μέσω μιας νέας παραλλαγής και ενδεχομένως μιας παραλλαγής που θα υπονομεύσει την τρέχουσα πρόοδό μας, είναι αρκετά υψηλή. Ο ιός SARS CoV-2 εξακολουθεί να είναι ένας απρόβλεπτος ιός και η νόσος της COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί μια ενεργή απειλή για τις ζωές μας, παγκοσμίως. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάζουμε. Προβληματιζόμαστε με τον συνεχιζόμενα υψηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων. Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως και σχεδόν το 60% των νέων θανάτων παγκοσμίως αντιστοιχούσαν στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια».

Ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης αναφέρεται στα τρία πιθανά σενάρια του τελευταίου σχεδίου δράσης του Οργανισμού για την εξέλιξη της πανδημίας φέτος, τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν είμαστε σε θέση να σκεφτόμαστε ότι βγαίνουμε από την πανδημία ή ότι κανονικοποιούμε την πανδημία ή ότι ζούμε με αυτήν, προσποιούμενοι ότι δεν υπάρχει».

Πηγή: iefimerida.gr