Εγκεφαλικό: Αυξημένος κίνδυνος για νεαρά άτομα που πίνουν πάνω από 1 μπύρα ή 1 ποτήρι κρασί την ημέρα

Μελέτη στο περιοδικό Neurology

Άτομα ηλικίας 20 έως 40 ετών που πίνουν μέτριες έως μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό ως νεαροί ενήλικες σε σύγκριση με άτομα που πίνουν χαμηλές ποσότητες ή καθόλου αλκοόλ, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.

Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο βρέθηκε ότι αυξανόταν όσο περισσότερα χρόνια οι νεαροί συμμετέχοντες ανέφεραν μέτρια ή μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Η μελέτη εξέτασε αρχεία από μια εθνική βάση δεδομένων υγείας της Κορέας για άτομα ηλικίας 20-40 ετών που είχαν τέσσερις ετήσιες εξετάσεις υγείας. Ερωτήθηκαν για την κατανάλωση αλκοόλ κάθε χρόνο. Παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για έξι χρόνια.

Ρωτήθηκαν για τον αριθμό των ημερών την εβδομάδα που έπιναν αλκοόλ και την συνήθη ποσότητα και είδος ποτού που έπιναν κάθε φορά. Τα άτομα που έπιναν 105 γραμμάρια και πάνω την εβδομάδα θεωρούνταν μέτρια ή βαριά πότες.

Αυτό είναι ίσο με 443 ml την ημέρα, δηλαδή λίγο περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα.

Μια τυπική δοσολογία ποτού περιέχει περίπου 14 γραμμάρια αλκοόλ, το οποίο αντιστοιχεί σε:

350 ml μπύρας (συνήθως το 1 μπουκάλι μπύρας είναι 355 ml)
147 ml κρασί (η 1 μερίδα κρασιού σε 1 ποτήρι είναι 150 ml)
44 ml οινοπνευματώδες ποτό (η 1 μερίδα βότκα, ρούμι, τζιν, ουίσκι κλπ είναι 43 ml)

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη. Συνολικά 3.153 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της μελέτης:

Οι συμμετέχοντες που έπιναν μέτρια έως μεγάλη ποσότητα αλκοόλ για δύο ή περισσότερα χρόνια της μελέτης είχαν περίπου 20% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σύγκριση με άτομα που έπιναν ελαφριά ή καθόλου αλκοόλ.
Ήπιοι πότες ήταν εκείνοι που έπιναν λιγότερο από 105 γραμμάρια την εβδομάδα, ή λιγότερο από 443 ml την ημέρα.

Όσο ο αριθμός των ετών μέτριας έως βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ αυξανόταν, τόσο αυξανόταν και ο κίνδυνος εγκεφαλικού:

Τα άτομα με μέτρια έως βαριά κατανάλωση αλκοόλ για δύο χρόνια είχαν 19% αυξημένο κίνδυνο
Τα άτομα με τρία χρόνια μέτριας έως βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ είχαν 22% αυξημένο κίνδυνο
Τα άτομα με τέσσερα χρόνια μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ είχαν 23% αυξημένο κίνδυνο

Αυτά τα αποτελέσματα ήταν αφού οι ερευνητές υπολόγισαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, όπως η υπέρταση, το κάπνισμα και ο δείκτης μάζας σώματος.

Η συσχέτιση οφειλόταν κυρίως σε αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για οποιοδήποτε τύπο εγκεφαλικού, τα άτομα με 4 χρόνια μέτριας έως βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ είχαν ποσοστό εγκεφαλικού 0,51 ανά 1.000 άτομα-έτη, σε σύγκριση με 0,48 για τρία χρόνια κατανάλωσης αλκοόλ, 0,43 για δύο χρόνια, 0,37 για ένα έτος και 0,31 για κανένα.

Τα άτομα-έτη αντιπροσωπεύουν τόσο τον αριθμό των ατόμων στην μελέτη όσο και τον χρόνο που παραμένει σε αυτή.

“Δεδομένου ότι περισσότερο από το 90% της επιβάρυνσης του εγκεφαλικού συνολικά μπορεί να αποδοθεί σε δυνητικά τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης αλκοόλ, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ενημέρωση και βοήθεια σε νεαρούς ενήλικες με βαριές συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, ως μέρος οποιασδήποτε στρατηγικής για την πρόληψη του εγκεφαλικού”, είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Eue-Keun Choi, από το εθνικό πανεπιστήμιο της Σεούλ.

Περιορισμοί της μελέτης:

Συμπεριλήφθηκαν μόνο Κορεάτες, επομένως τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ισχύουν για άτομα άλλων φυλών και εθνοτήτων.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, οπότε μπορεί να μην θυμήθηκαν κάτι σωστά.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης