29η Agrotica: Υποδέχτηκε 113.850 επισκέπτες

Επίκεντρο του αγροτικού κόσμου από όλη τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αποτέλεσε η 29η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων, Agrotica, η οποία υποδέχθηκε 113.850 επισκέπτες από τις 20-23 Οκτωβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Με άξονα την εκμηχάνιση της γεωργίας, την καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία στην αγροτική παραγωγή, η φετινή Agrotica μετά την περίοδο της πανδημίας έθεσε ξανά εμφαντικά τις κυρίαρχες προτεραιότητες του πρωτογενούς τομέα σε διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα, η διοργάνωση της δημιούργησε πλείστα οφέλη για την πόλη, για τις επιχειρήσεις της και βεβαίως για την τοπική οικονομία, από τη φιλοξενία χιλιάδων εκθετών και πολλών δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών.

Η Agrotica συγκέντρωσε 1.650 εκθέτες από 49 χώρες και υποδέχθηκε τόσο μεμονωμένους hosted buyers όσο και επιχειρηματικές αποστολές από συνολικά 15 χώρες. Ειδικότερα, τη φετινή διοργάνωση επισκέφθηκαν μεμονωμένοι hosted buyers από 12 χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Κύπρο, Αίγυπτο, Γεωργία, Ιορδανία, Λίβανο, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), ομαδικές επισκέψεις από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία και δύο επιχειρηματικές αποστολές από το Ιρακινό Κουρδιστάν, μία από την περιοχή της Σουλεϊμανίγιας και μία από το Ερμπίλ, συντονισμένη από το τοπικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Πλούσιο ήταν και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων με εξειδικευμένα συνέδρια και ημερίδες, όπου αποτυπώθηκαν οι νεότερες εξελίξεις στην αγροτική παραγωγή.

Κομβικό ρόλο στις παράλληλες εκδηλώσεις κατείχε το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο της AGROTICA, όπου συμμετείχαν επιστήμονες, επιχειρηματίες, τεχνοκράτες, ακαδημαϊκοί, γεωπόνοι κα, αναδεικνύοντας όλα τα κρίσιμα ζητήματα της γεωργίας. Το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο είχε ως θέμα «Οι νέες τεχνολογίες ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης της Γεωργίας» και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν.Γερμανός», ενώ αποτέλεσε μια συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Επίσης, στο πλαίσιο της έκθεσης έγινε η εκδήλωση «Παραγωγός-Αγροτεχνολογία-Βιοοικονομία στην ψηφιακή μετάβαση», που ήταν μια συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του Ινστιτούτου Βιοοικονομίας και Αγροτεχνολογίας (ΙΒΟ)/ΕΚΕΤΑ, καθώς και ημερίδα των ΔΕΘ-Helexpo και Alegre Growshop για τη φαρμακευτική κάνναβη.

Η 29η Agrotica διοργανώθηκε με υποστηρικτές την Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) και τον Σύνδεσμο Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), ενώ ήταν υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης).