Τι να προσέξετε στα καλλυντικά αν έχετε έκζεμα

Τι μπορείτε να κάνετε εάν κατά λάθος προκαλέσετε ερεθισμό

Οι ψυχρότεροι και ξηρότεροι μήνες του χρόνου προκαλούν εξάρσεις σε όσους είναι επιρρεπείς στο έκζεμα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προστατεύετε καθημερινά το δέρμα σας με τις κατάλληλες δραστικές ουσίες (δηλαδή ceramides, μαλακτικές και ενυδατικές ουσίες) για να αποτρέψετε αυτές τις ευαισθησίες αυτή την εποχή.

Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να γνωρίζετε ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγετε (ή να εισάγεται στη ρουτίνα περιποίησής σας υπό προϋποθέσεις) καθώς ορισμένα μπορούν να το αφυδατώσουν ή να το ερεθίσουν.

Τι ΔΕΝ πρέπει να έχουν τα καλλυντικά που επιλέγετε

Άρωμα

Αν και τα αρωματικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος μπορεί να είναι μια απόλαυση για τις αισθήσεις, μπορεί να βλάψουν τον φραγμό του δέρματος σας. Η ένδειξη «χωρίς άρωμα» δεν σας καλύπτει πάντα, καθώς πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια για τις μυρωδιές τους. Επομένως είναι σημαντικό να αναζητάτε προϊόντα που δεν είναι μόνο χωρίς τεχνητό άρωμα αλλά και χωρίς φυσικά, δυνητικά ερεθιστικά εκχυλίσματα.

Άλφα-υδροξυοξέα

Τα άλφα-υδροξυοξέα (AHA) είναι χημικά απολεπιστικά που δρουν λιώνοντας την «κόλλα» που συγκρατεί τα νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια του δέρματός σας. Αν και τείνουν να είναι πιο ήπια από τα τυπικά φυσικά απολεπιστικά (γνωστά και ως scrubs που δρουν αφαιρώντας αυτά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος), μπορεί να είναι ακόμα πιο επιθετικά για όσους έχουν έκζεμα. Η σύνθεση ωστόσο μπορεί να κάνει εδώ την διαφορά. Γενικά, το γαλακτικό οξύ – το οποίο έχει ενυδατικές ιδιότητες και είναι γνωστό ότι είναι ένα από τα πιο ήπια AHA – είναι το ασφαλέστερο για δέρμα με τάση για έκζεμα.

Ρετινοειδή

Όσο ευεργετικά μπορεί να είναι τα ρετινοειδή για την καταπολέμηση της ακμής και των ρυτίδων, έχουν τη φήμη ότι είναι ερεθιστικά. Ευτυχώς, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποκλείσετε εντελώς από τη ρουτίνα σας. Για μία ακόμη φορά, η σύνθεση μπορεί να κάνει τη διαφορά, όπως και η σειρά με την οποία εφαρμόζετε το ρετινοειδές στη ρουτίνα σας. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τη ρετινόλη σε δέρμα με τάση για έκζεμα είναι να κάνετε μασάζ στο πρόσωπό σας με μια ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού, μετά την εφαρμογή της ενυδατικής κρέμας η οποία θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε την υπερβολική αφυδάτωση.

Σαπούνι

Οι αληθινές πλάκες σαπουνιού, ιδιαίτερα εκείνες που λένε ότι είναι εντελώς φυσικές, είναι φτιαγμένες με σταχτόνερο (αλυσίβα) κατά τον παλιομοδίτικο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι το pH του σαπουνιού είναι 10 ή 11 και βλάπτει τον φραγμό του δέρματος. Αναζητείστε επομένως σαπούνι χωρίς αλκαλικά, με τις οποίες το έκζεμά σας δεν θα ξεσπάσει.

Τι να κάνετε εάν κατά λάθος ερεθίσετε το δέρμα σας με ένα από αυτά τα συστατικά

Τα περισσότερα προϊόντα περιποίησης δέρματος περιέχουν μια ποικιλία συστατικών, γεγονός που καθιστά πολύ εύκολο να εφαρμόσετε κατά λάθος κάτι που θα ερεθίσει το δέρμα σας με τάση για έκζεμα. Ως εκ τούτου, εάν διαπιστώσετε ότι το δέρμα σας αντιδρά άσχημα σε ένα προϊόν ελέγξτε την ετικέτα για ερεθιστικά συστατικά. Εάν εντοπίσετε κάποιο, αποκλείστε το καλλυντικό από τη ρουτίνα σας.

Εάν δεν είστε σίγουροι ποιο προϊόν είναι το ένοχο, σταματήστε προσωρινά τη χρήση οποιωνδήποτε αμφισβητούμενων προϊόντων μέχρι να καταστεί σαφές από πού προέρχεται ο ερεθισμός. Μείνετε σε ήπια ενυδατικά προϊόντα που ενυδατώνουν, υποστηρίζουν τον φραγμό του δέρματος και κλειδώνουν την υγρασία. Αναζητείστε επίσης καταπραϋντικά συστατικά όπως κολλοειδές βρώμης, βισαβολόλη και αλόη βέρα. Κι αν χρειαστεί, μια κρέμα ή αλοιφή υδροκορτιζόνης μπορεί επίσης να βοηθήσει.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης