Άτμισμα: Ένοχο για καρδιακές αρρυθμίες - Έρευνα αποκαλύπτει

Παρόμοιες επιπτώσεις με το συμβατικό τσιγάρο μπορούν να προκαλέσουν στην καρδιαγγειακή υγεία ορισμένα συστατικά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα. Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Communications, υποδηλώνουν συγκεκριμένα ότι η έκθεση σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στα υγρά του ηλεκτρονικού τσιγάρου προάγει τις αρρυθμίες και την καρδιακή δυσλειτουργία. Ειδικότερα, μελετητές από το Πανεπιστήμιο του Louisville ανακάλυψαν ότι η έκθεση σε αερολύματα ηλεκτρονικού τσιγάρου ενδέχεται να οδηγήσει σε καρδιακές αρρυθμίες, τόσο με τη μορφή πρόωρων, όσο και με την παράλειψη καρδιακών παλμών.

Καθώς η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πιθανά πλεονεκτήματα, αλλά και οι βλάβες του ατμίσματος βρίσκονται στο προσκήνιο των επιστημονικών συζητήσεων. Δεδομένου ότι το άτμισμα δεν περιλαμβάνει καύση, εκθέτει τους χρήστες και τους παρευρισκόμενους σε ελάχιστα έως καθόλου μονοξείδιο του άνθρακα, πίσσα ή νιτροζαμίνες, που προκαλούν καρκίνο, σε αντίθεση με τα συμβατικά τσιγάρα. Ωστόσο, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να μεταφέρουν αλδεΰδες, σωματίδια και νικοτίνη σε επίπεδα συγκρίσιμα με τα προϊόντα καύσης. Το άτμισμα μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να σταματήσουν τα συμβατικά τσιγάρα, αλλά η ελκυστικότητα και ο εθισμός του ατμίσματος ενθαρρύνει τους νέους να αρχίσουν το κάπνισμα, εκθέτοντάς τους σε άγνωστους, μακροπρόθεσμους κινδύνους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις καρδιακές επιπτώσεις των εισπνεόμενων αερολυμάτων ηλεκτρονικού τσιγάρου από τα δύο κύρια συστατικά των ηλεκτρονικών υγρών –προπυλενογλυκόλη χωρίς νικοτίνη και φυτική γλυκερίνη– ή από αρωματισμένα ηλεκτρονικά υγρά λιανικής που περιέχουν νικοτίνη. Μελετώντας τις δυνητικές επιπτώσεις σε ζώα, διαπίστωσαν ότι ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνθηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης σε όλα τα είδη αερολυμάτων, ενώ στη συνέχεια επιταχύνθηκε, καθώς η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού μειώθηκε, υποδεικνύοντας αντιδράσεις στρες. Επιπλέον, οι εισπνοές ηλεκτρονικού τσιγάρου με γεύση ή μόνο από προπυλενογλυκόλη προκάλεσαν κοιλιακές αρρυθμίες και άλλες ανωμαλίες αγωγιμότητας στην καρδιά.

Τα αποτελέσματα της μελέτης προσθέτουν πληροφορία σε έναν αυξανόμενο όγκο έρευνας σχετικά με την πιθανή τοξικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων και τις επιπτώσεις στην υγεία που αναφέρθηκαν από το Κέντρο Κανονισμού και Εξάρτησης Καπνού της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η βραχυπρόθεσμη έκθεση στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να αποσταθεροποιήσει τον καρδιακό ρυθμό εξαιτίας συγκεκριμένων χημικών ουσιών», δήλωσε ο Alex Carll, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας UofL, που ηγήθηκε της μελέτης. «Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με γεύσεις ή διαλύτες μπορεί να διαταράξει την ηλεκτρική αγωγιμότητα της καρδιάς, προκαλώντας αρρυθμίες. Αυτές οι επιδράσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο κολπικής ή κοιλιακής μαρμαρυγής, καθώς και ξαφνικής καρδιακής ανακοπής».

«Τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα είναι σημαντικά γιατί παρέχουν ενδείξεις ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων θα μπορούσε να επηρεάσει τον κανονικό καρδιακό ρυθμό – κάτι που δεν γνωρίζαμε πριν», συμπλήρωσε ο Aruni Bhatnagar, καθηγητής στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Υγείας UofL. «Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, δεδομένης της ταχέως αυξανόμενης χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων».

«Το εύρημα ότι συγκεκριμένα συστατικά σε υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου προάγουν τις αρρυθμίες δείχνουν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη περαιτέρω έρευνας σχετικά με τις επιδράσεις αυτών των συστατικών στην καρδιαγγειακή υγεία», καταλήγει ο δρ. Carll.

ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης