‘Άναυδοι παρακολουθούν τις αποκαλύψεις για την υπόθεση βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση οι βουλευτές όλων των κομμάτων, καθώς μπορεί κάποιες δραστηριότητες του να ήταν γνωστές εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια, αλλά η βεντάλια των θεμάτων για τα οποία ελέγχεται και σε ηθικό και σε νομικό επίπεδο… έχει ανοίξει.
Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής μπήκε από χτες στη μέγγενη του Οικονομικού Εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής τις δηλώσεις του διαγραφέντα βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ.
Η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει εάν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης από μέρους του και αξιόποινων πράξεων όπως φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το οποίο θεωρείται έγκλημα διαρκές και δεν παραγράφεται.
Παραλείψεις στον έλεγχο του Πόθεν Έσχες
Την ίδια ώρα, με αφορμή την υπόθεση Πάτση αναδεικνύεται για άλλη μία φορά πόσο διάτρητος είναι ο έλεγχος του… «πόθεν» στις δηλώσεις πόθεν έσχες των «300».
‘Όπως αποδείχτηκε, ο έλεγχος από πλευράς της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής ήταν απολύτως… τυπικός και δεν έφτασε ως το τέλος.
Σύμφωνα με την ίδια την ανακοίνωση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, η εξέταση της δήλωσης του βουλευτή για χρήση του έτους 2019 δεν έβγαλε «λαβράκι», και χρειάστηκε να υπάρξει καταγγελία σε βάρος του από συγκεκριμένο πρόσωπο – που είχε γνώση των δραστηριοτήτων του – για να εξεταστεί πιο… διεισδυτικά και να εντοπιστούν παραβάσεις.
Συγκεκριμένα, ο αρμόδιο ορκωτός λογιστής που διενήργησε τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες διαπίστωσε ανακρίβειες στην καταγραφή των συμμετοχών του αλλά και μη δηλωθείσα επένδυση.
Ο κ. Πάτσης στη συνέχεια κλήθηκε να κάνει τροποποιητική δήλωση και να προσκομίσει τα απαραίτητα παραστατικά, τα οποία έγιναν δεκτά από την Επιτροπή «κατόπιν εισήγησης του δικαστικού λειτουργού που χειρίστηκε την υπόθεση», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Πόθεν ‘Εσχες,
Με άλλα λόγια, η ίδια η Επιτροπή καταλογίζει τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό ότι έμεινε στο τυπικό – δηλαδή στη διόρθωση της παράληψης – και δεν προχώρησε στην ουσία, στην καταγραφή του ασυμβίβαστου του βουλευτή να έχει συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες!
Έτσι, δεν προχώρησε ποτέ η παραπομπή του κ. Ανδρέα Πάτση, κάτι που θίγει ευθέως το κύρος της Επιτροπής.
Και δεύτερο ανακριβές «Πόθεν Έσχες»;
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι… «παραλείψεις» εκ μέρους του βουλευτή όμως συνεχίστηκαν και την επόμενη χρονιά, στη δήλωση για τη χρήση του έτους 2020, για την οποία ο έλεγχος τώρα επισπεύδεται.
Αποκαλύψεις και ερωτήματα
Οι αποκαλύψεις είναι συνεχείς και η έρευνα αναμένεται να απλωθεί σε πολλές κατευθύνσεις.
Πέρα από την κατοχή των 3 εξωχώριων εταιρειών από τον βουλευτή – κάτι που απαγορεύεται βάση νόμου – εκτός από την συναλλαγή με το δημόσιο και την είσπραξη 1 εκατ. ευρώ από τη δικηγορική του εταιρεία για παροχή νομικών συμβουλών στα ΕΛΤΑ, εκτός και από την κατοχή εισπρακτικών εταιρειών και την αγορά «κόκκινων δανείων» στο 1/15 της αξίας τους, το φως της δημοσιότητας βλέπουν δραστηριότητες, που όπως παραδέχονται και «γαλάζια» στελέχη, απαιτούν άμεση διερεύνηση.
Για παράδειγμα:
-Το 2018, τη χρονιά πριν εκλεγεί βουλευτής, ο κ. Ανδρέας Πάτσης εμφανίζει καταθέσεις μόλις 3.339 ευρώ και το 2019 που εξελέγη μέλος του Κοινοβουλίου οι καταθέσεις εκτοξεύονται στα σχεδόν 2,3 εκατ. ευρώ.
-Το 2018 έχει μηδενικό δανεισμό και ένα χρόνο μετά, το 2019, εμφανίζει δάνεια ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.
Καταγράφηκαν αυτές οι κινήσεις στις δηλώσεις Πόθεν Εσχες και πως δικαιολογούνται;
Οι πρόνοιες του νόμου
Υπενθυμίζεται ότι η παραβίαση του νόμου που προβλέπει ξεκάθαρα ότι ένας βουλευτής δεν μπορεί να συμμετέχει «στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα» επισείει έως και ποινή φυλάκισης 2 ετών και χρηματική ποινή ως 500.000.
Και φυσικά θα μπορούσε να οδηγήσει και σε αφαίρεση της βουλευτικής έδρας αν κάποιος προσέφευγε εναντίον του και προλάβαινε η Δικαιοσύνη να εκδικάσει την υπόθεση πριν από τις εκλογές.
Ανησυχία στο εσωτερικό της ΝΔ
‘Όσον αφορά στον πολιτικό χειρισμό της υπόθεσης Πάτση, πυκνώνουν οι φωνές και μέσα στην «γαλάζια» παράταξη που εκτιμούν ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει επιδείξει πιο γρήγορα αντανακλαστικά.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία αν και διαχώρισε τον πρωθυπουργό από την υπόθεση, σε συνέντευξή της δήλωσε ευθέως ότι υπήρξε καθυστερημένη αντίδραση.
«Δεν τον ξέρει τον Μητσοτάκη ο Πάτσης, δεν υπάρχει θέμα. Μπορούσε να είναι στα ψηφοδέλτια, από την ώρα που θα σταματούσε κάθε είδους τέτοια δραστηριότητα, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Θα μπορούσε να επιλέξει τη δόξα, για να το πω ωμά, και όχι τα χρήματα. Από την ώρα που αυτό δεν έγινε, ναι με καθυστέρηση, έχουν δίκιο αυτοί που μας κατηγορούν για αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η ανησυχία στο «γαλάζιο στρατόπεδο» είναι διάχυτη και πολλοί επισημαίνουν ότι η υπόθεση αναδεικνύεται σε μία στιγμή που η κυβέρνηση «ξαναβρίσκει… καθαρό δρόμο μετά την υπόθεση των υποκλοπών».