Ποια είναι η σωστή σειρά εφαρμογής των καλλυντικών μας;

Ποιo είναι το κατάλληλο layering

Τι είναι σωστό; Να απλώσουμε πρώτα μία παχύρρευστη ενυδατική κρέμα ή ένα έλαιο; Να χρησιμοποιήσουμε το αντηλιακό μας και μετά το μέικ απ ή το αντίθετο; Τον ορό μας ή την κρέμα ματιών;

Ποιo είναι λοιπόν το κατάλληλο layering, δηλαδή η κατάλληλη σειρά εφαρμογής των καλλυντικών ώστε να μεγιστοποιούμε τη δράση των ενεργών συστατικών; Και φυσικά να δούμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε;

Layering: Η σωστή σειρά

Μετά τον καθαρισμό, ξεκινάμε πάντα την εφαρμογή από τις πιο λεπτόρρευστες συνθέσεις προς τις πιο παχύρρευστες. Για παράδειγμα, το πρωϊ απλώνουμε μία αμπούλα ή ένα essence, που είναι υδαρρές όπως το νερό. Επειτα σειρά έχει ο ορός, μετά η ενυδατική και τέλος το αντηλιακό μας.

Οι ιδανικοί συνδυασμοί για το πρωϊνό layering

-Υαλουρονικό οξύ, Βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, αντηλιακό και στο τέλος το μέικ απ

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένας παράγοντας που ταιριάζει με όλα τα ενεργά συστατικά χαρίζοντας ενυδάτωση και υγρασία στα κύτταρα. Και άλλα δυο είδη βιταμίνης είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία πολλαπλασιάζουν την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού μας. Ως εκ τούτου τα καλλυντικά με αυτούς τους παράγοντες αποτελούν την ιδανική «πρώτη γραμμή άμυνας» για την επιδερμίδα τη μέρα, θωρακίζοντάς την από τους εξωγενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες που επιταχύνουν την πρόωρη γήρανση.

Η σειρά:

-Καθαρισμός, απολέπιση και μάσκα

-Τονωτική λοσιόν ή essence

-Κρέμα ματιών

-Ορός ή booster

-Ενυδατική κρέμα ή τζελ

-SPF

-Μέικ απ

Οι ιδανικοί συνδυασμοί για το βραδινό layering

-Υαλουρονικό οξύ, ρετινόλη και ενυδατική

Η ρετινόλη και τα παράγωγά της είναι πιθανόν να ερεθίσουν ή να προκαλέσουν αφυδάτωση. Γι’ αυτό καλό είναι να μην το εφαρμόζουμε αμέσως μετά τον καθαρισμό. Είναι προτιμότερο να απλώνουμε πρώτα έναν ορό με υαλουρονικό οξύ και στη συνέχεια τη ρετινόλη. Αν έχουμε ευαίσθητο τύπο επιδερμίδας, κάποιοι ειδικοί συστήνουν να εφαρμόζουμε τον ορό, τη ρετινόλη και τέλος μία ενυδατική κρέμα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες ερεθισμών.

Πόσο χρόνο να περιμένουμε ανάμεσα στις εφαρμογές

Ιδανικά καλό είναι δίνουμε 1-2  λεπτά στην κάθε σύνθεση προκειμένου να απορροφηθεί πριν περάσουμε στην επόμενη. Στο διάστημα αυτό μπορούμε να εκτελέσουμε μια σειρά από άλλα βήματα περιποίησης, όπως το βούρτσισμα των δοντιών, χτένισμα κ.ά.

Τι αποφεύγουμε

-Το layering με ασύμβατα συστατικά

Για παράδειγμα, η ρετινόλη και τα ΑΗΑ δεν πρέπει να εφαρμόζονται μαζί. Όπως επίσης η ρετινόλη με βιταμίνη C ή με αγωγή κατά της ακμής. Τέλος, πρέπει να αποφεύγουμε τον συνδυασμό βιταμίνης C και των ΑΗΑ. Κι αυτό γιατί προκαλούν δερματικές αντιδράσεις.

– Το υπερβολικό skincare

Αν το δέρμα παρουσιάζει κοκκινίλες, ξεφλούδισμα ή ερεθισμούς, τότε ακολουθούμε μία μίνιμαλ διαδικασία φροντίδας. Δηλαδή καθαρισμός με ένα ήπιο προϊόν και ενυδάτωση με μία κρέμα που περιέχει ceramides. Μία βδομάδα μετά, αφού ηρεμήσει το δέρμα μας  προσθέτουμε στη ρουτίνα μας ανά βδομάδα από ένα προϊόν. Ετσι θα διαπιστώσουμε ποιο είναι εκείνο που μας προκαλεί τις ευαισθησίες.

 

vita.gr

Διαβάστε επίσης