Νέα μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου

Λιγότερο από 100 ευρώ/ μεγαβατώρα

Κάτω από τα 100 δολάρια ανά μεγαβατώρα έπεσε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υποχωρώντας ακόμα και κάτω από τα 98 δολάρια.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη παίζει η είδηση ότι πληρώθηκαν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην ήπειρο και ότι οι αφίξεις υγροποιημένου φυσικού αερίου μείωσαν τις ανησυχίες σχετικά με τις ελλείψεις εφοδιασμού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 12%, και κατά 70% σε σχέση με το υψηλό που σημειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

Καθοριστικός ο ρόλος του καιρού

Καθώς ο καιρός αναμένεται να παραμείνει ήπιος όλο τον Οκτώβριο και πιθανώς έως τις αρχές Νοεμβρίου, οι ευρωπαϊκές οικονομίες κερδίζουν χρόνο καθώς σπεύδουν να συμπληρώσουν αποθέματα φυσικού αερίου ενόψει του δύσκολου φετινού χειμώνα.

Παρά τη μείωση των τιμών, η Ευρώπη παραμένει πιο ακριβή σε σχέση με άλλες ηπείρους. Ενδεικτικά τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου διαπραγματεύονται σε τιμή 136 €/ΜWh στην Ευρώπη, στην Ασία είναι 94 €/ΜWh ενώ στις ΗΠΑ είναι 15 €/ΜWh.

Εν τω μεταξύ για αύριο 25 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας στην ΕΕ όπου οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν σχετικά με τη δέσμη μέτρων για το αέριο.

megatv.com

Διαβάστε επίσης