Κίνα: Έβγαλαν «σηκωτό» τον πρώην πρόεδρο Χου Τζιντάο από το συνέδριο του κόμματος - ΒΙΝΤΕΟ

Ένας εύθραυστος Χου φαινόταν απρόθυμος να φύγει από την πρώτη σειρά

O πρώην πρόεδρος Χου Τζιντάο οδηγήθηκε συνοδευόμενος στην έξοδο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Ο 79χρονος πρώην πρόεδρος (2003-2013) κλήθηκε από υπαλλήλους να σηκωθεί από τη θέση του, πλάι σε αυτή του Σι Τζινπίνγκ. Η σκηνή ούτε εξηγήθηκε, ούτε μεταδόθηκε από τα κρατικά ΜΜΕ μέχρι στιγμής. Εμφανώς όλα έγιναν παρά τη θέλησή του, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ένας εύθραυστος Χου φαινόταν απρόθυμος να φύγει από την πρώτη σειρά στη Μεγάλη Αίθουσα του Πεκίνου, όπως αναφέρει ο Guardian.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ολοκλήρωσε σήμερα στο Πεκίνο το εικοστό συνέδριό του, στο οποίο αναμενόταν να επισφραγιστεί η στέψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για τρίτη συναπτή θητεία στην ηγεσία του κόμματος και του κράτους και να πάρει μορφή το πολιτικό μέλλον της χώρας την προσεχή πενταετία.

 

 

«Τολμήστε να αγωνιστείτε για τη νίκη», είπε σε θριαμβευτικό τόνο ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος και πρόεδρος της χώρας στην ομιλία του κατά την τελετή λήξης στο Παλάτι του Λαού, το τεράστιο κτίριο σοβιετικού στιλ που δεσπόζει στην αχανή πλατεία Τιενανμέν.

Την τελευταία εβδομάδα, οι περίπου 2.300 σύνεδροι που αναδείχθηκαν από τις διάφορες οργανώσεις του κόμματος συμμετείχαν στις εργασίες κεκλεισμένων των θυρών στο Πεκίνο.

Αποστολή τους ήταν η ανάδειξη νέας ηγετικής ομάδας του κόμματος και η διαμόρφωση των μελλοντικών κατευθύνσεων του ασιατικού γίγαντα.

Η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, του εσωτερικού «κοινοβουλίου» του κόμματος, υιοθετήθηκε, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, που πάντως δεν αποκάλυψε τον κατάλογο των περίπου 200 μελών.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης