Επενδύσεις: Χρηματιστηριακά προϊόντα χρυσού ή Φυσικός χρυσός

Πως συμφέρει τελικά να επενδύει κανείς στον χρυσό;

Καθημερινά υπάρχουν άνθρωποι που μπαίνουν στα ενεχυροδανειστήρια ρωτώντας «χρυσός τιμή;». Μοιάζουν τόσο εξοικειωμένοι με τη διαδικασία και μάλλον είναι, αφού στο αντίκρισμά τους και μόνο ο υπεύθυνος λέει την τιμή πριν καν καλημερίσει.

Ο ανυποχώρητος πληθωρισμός, η έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία και η επαπειλούμενη παγκόσμια οικονομική ύφεση στρέφουν όλο και περισσότερους στην επιλογή να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στον χρυσό. Άλλοι επιδιώκουν να σώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και άλλοι ενδιαφέρονται να αποκομίσουν κέρδη όσο η αξία του πολύτιμου μετάλλου ανεβαίνει.

Στην περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται να επενδύσει στον χρυσό υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το κάνει. Είτε αποκτώντας τον στη φυσική μορφή του είτε επενδύοντας σε χρηματιστηριακά προϊόντα. Αυτά τα δεύτερα αξίζουν μια αναφορά. 

Αμοιβαία Κεφάλαια και ETFs

Η επένδυση σε διαπραγματεύσιμα κεφάλαια (exchange trade funds-ETFs) και σε αμοιβαία κεφάλαια, παρέχουν μακροπρόθεσμη σταθερότητα και μεγαλύτερη δυνατότητα ρευστοποίησης, αλλά και διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου σε σύγκριση με τις μετοχές χρυσού. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κεφαλαίου χρυσού. Μία από αυτές τις κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων είναι τα λεγόμενα Index Funds. Η σύνθεση του κεφαλαίου αποτελείται από τους υπάρχοντες χρηματιστηριακούς δείκτες. Αυτοί είναι που καθορίζουν και την αξία του κεφαλαίου. Σε αυτή την περίπτωση ο επενδυτής πρέπει να πρέπει να παρακολουθεί την τιμή των παγκόσμιων δεικτών για να αποφασίσει αν θα πουλήσει ή θα αγοράσει. Δε χρειάζεται να παρακολουθεί την πορεία των μετοχών. Εναλλακτικά υπάρχουν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures), που ακολουθούν την τιμή χρυσού.

Επιλογές χρηματιστηριακών προϊόντων

Υπάρχουν για παράδειγμα κεφάλαια εταιρειών, που έχουν αντίκρισμα σε φυσικό χρυσό και αποδείξεις καταθέσεων και η τιμή τους ακολουθεί την τιμή του φυσικού χρυσού. Άλλα πάλι είναι παθητικά διαχειρίσιμα κεφάλαια, όπως χαρακτηρίζονται τα αμοιβαία κεφάλαια των παραπάνω αναφερθέντων χρηματιστηριακών δεικτών, που ακολουθούν την τιμή εταιρειών εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού. Τέλος υπάρχουν και αμοιβαία κεφάλαια των οποίων η διαχείριση είναι ενεργή και πραγματοποιείται από τους επενδυτές. Στόχος αυτών είναι να χτυπήσουν την απόδοση των παθητικών Index funds, που προλογίσαμε. 

Εάν κάποιος επιλέξει να επενδύσει σε αυτά, θα πρέπει να θυμάται, ότι δεν αγοράζει χρυσό, αλλά χαρτιά. Πρόκειται για έγγραφα, που καλύπτονται από το μετοχικό κεφάλαιο ή τα χρέη εταιρειών εξόρυξης ή από συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, που στηρίζονται στην τιμή του φυσικού χρυσού. Αυτό σημαίνει, ότι η αξία των συγκεκριμένων χρηματιστηριακών προϊόντων μπορεί να μη συνάδει με την τρέχουσα τιμή χρυσού στις αγορές. Είναι ακόμη πιθανό, η απόδοσή τους να είναι μικρότερη από αυτή του φυσικού χρυσού.

Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης

Το πιο ριψοκίνδυνο και καιροσκοπικό μέσο για να επενδύσει κανείς στον χρυσό είναι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Πρόκειται για παράγωγα, των οποίων η τιμή διαμορφώνεται από τα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία μιας εταιρείας. Τα συμβόλαια αυτά είναι μια συμφωνία για να αγοράσει κανείς ή να πουλήσει σε ορισμένη τιμή και σε ορισμένη ημερομηνία άσχετα με την τρέχουσα τιμή του χρυσού. Εάν κανείς επενδύσει σε αυτά, θα πρέπει να παρακολουθεί τακτικά την τιμή χρυσής λίρας και την τιμή χρυσού. Δεδομένου, ότι μπορεί να παρουσιάσει απώλειες του αρχικού του κεφαλαίου, μπορεί να αλλάξει την αρχική τοποθέτηση, ώστε να επενδύσει στις λίρες και να σώσει το κεφάλαιό του.

 

Πως συμφέρει τελικά να επενδύει κανείς στον χρυσό;

Αυτό είναι και το ερώτημα που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο. Πως συμφέρει να επενδύει εν τέλει κανείς στον χρυσό; Η απάντηση είναι απλή και ορίζουν δύο παράμετροι με έναν κοινό παρονομαστή, την ειλικρίνεια. Θα πρέπει κανείς να δει αντικειμενικά ποια είναι η θέση του και βάσει αυτής να αποφασίσει. Είναι κάποιος δεινός γνώστης των αγορών και των χρηματιστηριακών κινήσεων και προϊόντων; Τότε ας επενδύσει σε αυτά. Εάν πάλι δεν γνωρίζει, θα πρέπει να αναζητήσει έμπειρους και αξιόπιστους συμβούλους για να τοποθετήσει τα χρήματά του με ασφάλεια. 

Από την άλλη πλευρά πρέπει να δει κανείς τι κεφάλαιο διαθέτει. Εάν πρόκειται να κάνει τοποθέτηση ενός μέρους της περιουσίας του, με σκοπό να διαφοροποιήσει τις πηγές του κέρδους, τα χρηματιστηριακά προϊόντα είναι μια επιλογή. Εάν κάποιος πρόκειται να τοποθετήσει όλη του την περιουσία, περιμένοντας να βγάλει κέρδος, τότε αυτό παραπέμπει μάλλον σε λογική τζόγου και όχι επενδυτή. 

Εν κατακλείδι είναι ασφαλέστερη η επένδυση στη χρυσή λίρα για όποιον θέλει να διαφυλάξει τα ήδη κεκτημένα του σε περιόδους οικονομικής ή γεωπολιτικής αναταραχής. Επίσης έχει μεγαλύτερη ευκολία ρευστοποίησης. Ο δε χρυσός σπάνια παρουσιάζει καθοδική πορεία σε βαθμό, που να συνιστά απώλεια για την αρχική επένδυση. Γι’ αυτό και απλοί άνθρωποι καθημερινά επενδύουν σε αυτόν.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ