Παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος της Μαρίας Α. Γερασιμοπούλου "ΑΝΔΡΙΑΝΗ" (ΦΩΤΟ)

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, στο γνωστό πολυχώρο Πολύεδρο, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος της Μαρίας Α. Γερασιμοπούλου ΑΝΔΡΙΑΝΗ, με εντυπωσιακή επιτυχία αφού στον χώρο προσήλθε ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, που απόλαυσαν την όμορφη βραδιά η οποία, εκτός από τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες, απαρτιζόταν από πολλά στοιχεία που την κατέστησαν ξεχωριστή.

Το εξαιρετικό σαξόφωνο του Νίκου Βεντούρη αποτέλεσε το φόντο πάνω στο οποίο εκτυλίχθηκε ολόκληρη η βραδιά, από την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση της Αργυρούλας Αλεξανδροπούλου, δια στόματος Χρίστου Κοντογιάννη, και την ανάγνωση αποσπασμάτων από τη Μαντώ Κάτσιου και Αγγελική Στεφανάκη ως την ώρα των υπογραφών βιβλίων από τη συγγραφέα και την χαλαρή ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε ανάμεσα στους παρευρισκόμενους εν μέσω κερασμάτων από τον χορηγό της εκδήλωσης Cuckoos Coffee House.

Πρόκειται για μυθιστόρημα που έχει γραφτεί για την πόλη μας. Παρ΄ότι μυθοπλασία είναι εμπλουτισμένο με πολλά ιστορικά στοιχεία που αφορούν την Πάτρα.

Παράλληλα όμως, μέσα από τις ιστορίες των ηρώων του, πραγματεύεται τη μεταβολή στην οποία υπόκειται η ψυχοσύνθεση του ανθρώπου μέσα από τα περιστατικά και τις καταστάσεις της ζωής του, τα οποία διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξή του ως
προσωπικότητα. Έτσι, βλέπουμε συναισθήματα όπως η αγάπη κι ο έρωτας ή οι τύψεις και το μίσος, καθώς και καταστάσεις όπως η φιλία, η προδοσία, η χειραγώγηση, ο νεκρός γάμος, η γέννηση ή η απώλεια ενός παιδιού, να αλλοτριώνουν ή να βελτιώνουν τους κεντρικούς ήρωες και να επιφέρουν τέτοιες εσωτερικές ζυμώσεις που καθορίζουν αποφασιστικά τις επιλογές τους, τον τρόπο ζωής τους και, ως εκ τούτου, την ποιότητά της και την έκβασή της.

Το μυθιστόρημα τοποθετείται κυρίως στα τέλη του 19 ου αιώνα με αρχές του 20 ου , στα χρόνια της σταφιδικής κρίσης, στην Πάτρα, μέσα σε μια Ελλάδα που πτωχεύει. Ωστόσο, η ιστορία αρχίζει να εκτυλίσσεται από πολύ πιο παλιά, στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης έναντι του Οθωμανικού Ζυγού. Έτσι, καλύπτεται μία περίοδος περίπου εκατό χρόνων.

Η κεντρική ηρωίδα, η Ανδριανή, είναι αναγκασμένη να πληρώνει σχεδόν σε όλη της τη ζωή, ένα οικογενειακό μυστικό και λάθος των προγόνων της που την οδηγεί μοιραία στο μαρτύριο του ανεκπλήρωτου έρωτα και όχι μόνο, χωρίς εκείνη να γνωρίζει καν το γιατί. Λόγω αυτής της άγνοιας, η ζωή της ηρωίδας, αλλά και όλων των κεντρικών ηρώων, παίρνει πολύ διαφορετική ρότα από αυτή που θα έπαιρνε αν γνώριζε.

Η σειρά των τραγικών –αλλά και των όχι τραγικών- γεγονότων και επιλογών που ακολουθούν αυτή της την άγνοια είναι αυτή που καθορίζει την αλλοίωση μιας εκ φύσεως πολλά υποσχόμενης προσωπικότητας. Η Ανδριανή ξεκινά τη ζωή της ως νιογέννητη πεταλούδα, μέσα σε ευτυχισμένα παιδικά χρόνια, μόνο για να την συνεχίσει ως έρμαιο της ζωής, των άλλων αλλά κυρίως του ίδιου της του εαυτού.

Περνάει μέσα από την κόλαση της αυτοαπόρριψης, προσωπικής δυστυχίας και μιας πληθώρας φθοροποιών συναισθημάτων που τη μεταβάλλουν σταδιακά σε μίζερη κάμπια μέσα στα καλύτερά της χρόνια. Θα καταφέρει ποτέ της να λυτρωθεί; Κι αν ναι, τι είδους θα
είναι αυτή η λύτρωση;

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Μαρία Γερασιμοπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της πάνω στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Deree,ασχολήθηκε μετη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Η ενασχόλησή της με τα παιδιά και ειδικότερα με τους εφήβους, όπως και τα «μαθήματα» που πήρε από εκείνα, έγιναν αιτία να ενστερνιστείσημαντικότατες αξίες ζωής, τις οποίες μπόρεσε αργότερα να μεταφέρει και στα βιβλία της. Η συγγραφή, που συνυπήρχε ταυτόχρονα και ήταν πάντοτε στη φύση της, βγήκε στην επιφάνεια επιτακτικά μετά από μια σοβαρή περιπέτεια υγείας.

 Πιστεύει ακράδαντα πως εμείς οι ίδιοι αποφασίζουμενα φέρουμε τη χαρά στην καθημερινή μας ζωή, εφόσον εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας γι΄αυτό, καθώς και ότι καθετί όμορφο είναι δυνατόν να μας συμβεί αν το πιστέψουμε βαθιά και το υπηρετήσουμε.

Αγαπά τα ζώα και οτιδήποτε  την συνδέει με την ηρεμία και την ιερότητα της φύσης, καθώς και τους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται κι αγκαλιάζουν τέτοιου είδους αξίες.

Η «Ανδριανή» είναι το πρώτο από τα δύο μυθιστορήματα που απαρτίζουν τη σειρά βιβλίων εποχής που έχει συγγράψει.

Ευχαριστεί από καρδιάς όλους τους αναγνώστες της και τους δίνει την  δυνατότητα ανοιχτής επικοινωνίας μέσα από τη σελίδα της  στο instagrammaria­_gerasimopoulou….και facebookΜαρία Α. Γερασιμοπούλου.