Το κατάλληλο marketing για την προσέλκυση του Bleisure κοινού

Ενας νέος δρόμος ανοίγεται για τις επιχειρήσεις

Το bleisure είναι τα ταξίδια εκείνα στα οποία ένας εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να συνδυάσει εργασία και διακοπές ακολουθώντας για παράδειγμα το δρομολόγιο ραφήνα τήνος.

Κατά την παραμονή του στο νησί ο ίδιος θα ασχολούνταν με τα θέματα της εργασίας του και όταν τελείωνε, θα είχε τη δυνατότητα να περιηγηθεί στο νησί και να περάσει στιγμές ξεγνοιασιάς με την οικογένειά του. Στην ουσία μοιάζει με την τάση των ψηφιακών νομάδων.Η διαφορά είναι στην περίπτωση του bleisure το ταξίδι πραγματοποιείται στο πλαίσιο επαγγελματικών υποχρεώσεων και ο υπάλληλος ξεκλέβει λίγες στιγμές ή λίγες μέρες χαλάρωσης. 

Πρόκειται για μια τάση, που είχε αναφανεί χρόνια πριν στον κλάδο των επαγγελματικών ταξιδίων, κορυφώθηκε όμως στην περίοδο της πανδημίας. Αυτή δε η τελευταία, και κατά βάση τα συνακόλουθα περιοριστικά μέτρα, αποτέλεσαν την αιτία να αντιμετωπίσουν προβλήματα πολλές επιχειρήσεις. Όπως όμως συνηθίζεται να λένε και στον χώρο του επιχειρείν, κάθε κρίση γεννά μια ευκαιρία. Έτσι εν προκειμένω η ευκαιρία έχει το όνομα bleisure και ανοίγει ένα νέο παράθυρο επαγγελματικής εξέλιξης σε ένα σύνολο επιχειρήσεων, τουριστικών, εστίασης, ενοικιάσεων κατοικιών και οχημάτων και αρκετών ακόμη. Πριν αναφερθούμε στο πως μπορούν να ευνοηθούν οι επιχειρήσεις από τη νέα αυτή τάση, ας γνωρίσουμε το κοινό τους και πιθανούς τρόπους προσέγγισης.

Ραφήνα Πάρος: Το bleisure της προτίμησης των νέων

Κρίνοντας και από την ηλικία των μεγαλύτερων θαυμαστών της νέας αυτής τάσης, είναι απόλυτα κατανοητό, γιατί το δρομολόγιο ραφήνα πάρος έχει τόση ζήτηση. Πρόκειται για μια κοινή πρακτική ανάμεσα στους millennials από 25-34 ετών. Ωστόσο το δεύτερο μεγαλύτερο ηλικιακό group στο οποίο απευθύνεται είναι οι μέσου επιπέδου managers, ηλικίας 36-54. Προέρχονται από τον κλάδο των υπηρεσιών πληροφορικής και αποτελούν ένα προσοδοφόρο κομμάτι της αγοράς. Είναι μάλιστα συνήθης πρακτική πια για τις εταιρείες να οργανώνουν μια εκδρομή για όλα τα μέλη ενός τμήματος σε ένα μέρος συνδυάζοντας εργασία και χαρά. Επίσης σύμφωνα με έρευνες το 70% των ταξιδιωτών αυτού του τύπου είναι άνδρες, αν και ήδη είναι γνωστό, ότι οι άνδρες πραγματοποιούν πιο συχνά επαγγελματικά ταξίδια.

Πως θα προσεγγίσετε αυτούς τους ταξιδιώτες;

Εάν στον σχεδιασμός της marketing στρατηγικής σας συμπεριλάβετε και αυτό το κοινό, αποκτάτε αυτομάτως το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων επιχειρήσεων παρεμφερούς αντικειμένου με εσάς. Όχι μόνο σε επίπεδο κέρδους, που είναι το άμεσο αποτέλεσμα, αλλά και σε επίπεδο θετικών αναφορών και αξιολογήσεων, με αποτέλεσμα να βγείτε κερδισμένοι και μακροπρόθεσμα. Τώρα που γνωρίζετε ποιο είναι το κοινό σας, μπορείτε να τους προσεγγίσετε τη σωστή στιγμή στο σωστό σημείο με ειδικά διαμορφωμένα πακέτα προσφορών μέσω των καναλιών, που αναφέρονται παρακάτω.

Εστιάστε σε ταξιδιωτικούς πράκτορες για το δρομολόγιο ραφήνα μύκονος

Ειδικά για τους millennials και κυρίως σε ταξιδιώτες του εξωτερικού, το δρομολόγιο ραφήνα μύκονος θα έκανε θραύση. Και ποιος είναι ο πιο εύκολος τρόπος να φτάσει κανείς σε αυτό το κοινό; Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες. Βάλτε διαφήμιση στις σελίδες ταξιδιωτικών πρακτόρων, ώστε το κοινό σας να δει την προσφορά σας, όσο πραγματοποιεί την κράτηση. Μπορείτε να συνεργαστείτε και με άλλες επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου με τον δικό σας, προσφέροντας αφενός συνδυαστικές υπηρεσίες, αποκτώντας ταυτόχρονα μεγαλύτερο δίκτυο. Αν για παράδειγμα έχετε κάποιο κατάλυμα, μπορείτε να συνεργαστείτε με μια εταιρεία ενοικίασης οχημάτων, κάποια εστιατόρια, ταξι και λοιπές επιχειρήσεις.

Ενδυναμώστε το marketing περιεχομένου - content marketing

Μπορείτε στο πλαίσιο των προσφορών, που διαμορφώνετε, να προσθέσετε και ποιοτικό ενημερωτικό περιεχόμενο για τους ταξιδιώτες. Τι πρέπει να γνωρίζουν για την πόλη; Ποια είναι τα καλύτερα σημεία για τη διαμονή τους; Πιθανόν κάποια σημεία με ελεύθερο και γρήγορο wi-fi ή τους ιδανικότερους χώρους για ενοικίαση γραφείων με την ώρα. Εάν ένα τέτοιο κείμενό σας πεταχτεί στην Google, όσο το κοινό σας κάνει την έρευνά του, το πιθανότερο είναι, ότι θα μπουν να σας διαβάσουν ή να ενημερωθούν και θα εγγραφούν και στη λίστα με τα newsletters σας, που είναι και το επόμενο βήμα.

Υπενθυμίστε την παρουσία σας με τα newsletters

Εάν κάνετε σωστά την έρευνά σας, θα ανακαλύψετε μια σειρά εταιρειών με εξειδικευμένη πολιτική για τα bleisure ταξίδια, που παρέχουν στους υπαλλήλους σας. Μπορεί να πρόκειται για ταξίδια σε κοντινούς στην Αθήνα προορισμούς, ακολουθώντας το δρομολόγιο ραφήνα άνδρος ή για πιο μακρινούς προορισμούς. Όπως κι αν έχει σημασία έχει να εντοπίσετε αυτές τις εταιρείες. Κάποιες πιθανόν να έχουν πελάτες στο ίδιο μέρος, που βρίσκεται η επιχείρησή σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίπτωση που βρίσκεστε σε ένα μεγάλο εμπορικό ή επιχειρηματικό κέντρο. 

Αφού λοιπόν εντοπίσετε τις εταιρείες, που ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να συνδυάζουν εργασία και διακοπές, διαμορφώστε ένα ειδικό πακέτο προσφορών και στείλτε το σε ένα newsletter. Μπορείτε μάλιστα να αναδεικνύεται και κάποια ξεχωριστή παροχή σας ή το ατού σας, κάθε φορά που ένα μέλος τέτοιων εταιρειών, έρχεται στην περιοχή σας. Έτσι θα δείξετε ότι παρέχετε εξατομικευμένες λύσεις, στοιχείο marketing απαραίτητο για την εποχή της προσωποποιημένης εξυπηρέτησης, στην οποία ζούμε.

Ειδικά προγράμματα για ειδικούς πελάτες

Στο πλαίσιο της εξατομίκευσης των υπηρεσιών που προσφέρετε, μπορείτε να δημιουργήσετε ειδικά προγράμματα πιστότητας πελατών, ώστε να ανταμείβονται με κάποια παροχή ή έκπτωση όσοι σας επισκέπτονται ξανά και ξανά. Εναλλακτικά, αν το καταφέρετε, θα ήταν ιδανικό να συνεργαστείτε με κάποια χρεωστική στο πλαίσιο προγραμμάτων, που έχουν οι τράπεζες για bonus πόντους. Άλλωστε όσοι ταξιδεύουν συχνά επιδιώκουν να συγκεντρώνουν πόντους. Στην περίπτωση για παράδειγμα των island hoppers, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους bonus πόντους για να ακολουθήσουν το δρομολόγιο πχ tinos paros, αν θέλουν να εξερευνήσουν δύο νησιά, όσο παράλληλα θα εργάζονται. 

Το bleisure μπορεί να είναι καινούριο, αλλά ήρθε για να μείνει. Τα δεδομένα δείχνουν, ότι το προσφιλές κοινό ολοένα και αυξάνεται, παρέχοντας στην επιχείρησή σας πεδίο δόξης λαμπρό για να ανακάμψει από τη δυσπραγία των ετών της πανδημίας.

 

Διαβάστε επίσης