Πως να επιλέξετε τα κατάλληλα λάδια αυτοκινήτου

Συνθετικά ή Συμβατικά λάδια αυτοκινήτου: Ιδού η απορία

Η μέριμνα για την προσαρμογή του αυτοκινήτου στις κατάλληλες συνθήκες είναι αναπόσπαστο κομμάτι σε κάθε αλλαγή εποχής, και τα λάδια αυτοκινήτου δεν αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα.

Δεν είναι λίγες οι φορές, που πολλοί προβληματίζονται σχετικά με τα καταλληλότερα για το όχημά τους, αφού υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία στην αγορά, ενώ ο καταιγισμός των πληροφοριών μερικές φορές δυσχεραίνει, παρά διευκολύνει την τελική επιλογή. Πρώτος και βασικός κανόνας σε κάθε περίπτωση είναι να συμβουλεύεστε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή. Εκείνος που έφτιαξε το όχημα, γνωρίζει καλύτερα τι χρειάζεται. Πέραν τούτου ας δούμε και μερικά ακόμη βήματα για τον εντοπισμό εκείνου, που ταιριάζει καλύτερα στις οδηγικές σας ανάγκες.

Κατανοήστε τις ταμπέλες

Γράμματα, μακροσκελείς αριθμοί, αρκτικόλεξα είναι όλα όσα συνθέτουν μια ταμπέλα στα λάδια αυτοκινήτου. Στις ταμπέλες μιας συσκευασίας κάθε ευυπόληπτης και αξιόλογης εταιρείας θα βρείτε τις εξής 3 σημάνσεις:

Α)Τον αριθμό ΑΡΙ: Βρίσκεται εντός ενός δακτυλίου και φανερώνει, αν το λάδι που κρατάτε στα χέρια σας πληροί κάποια στάνταρ αξιολόγησης.

Β)O αριθμός του ιξώδους ή SAE, η κλίμακα μέτρησης του οποίου έχει οριστεί από την Αμερικάνικη εταιρεία μηχανικών αυτοκινήτων (SAE: Society of Automobile Engineers)

Γ)Και τέλος αναφέρεται αν έχετε δοκιμαστεί με Resource Conserving τεστ. Εάν οι αριθμοί αυτοί βρίσκονται σε αστεροειδή κύκλο σημαίνει, ότι έχει περάσει service test με επιτυχία.

 

Η σημασία του ιξώδους στα λιπαντικά αυτοκινήτων

Το περιβόητο ιξώδες στα λιπαντικά αυτοκινήτων αναφέρεται στην αντίσταση ροής ενός υγρού. Στα περισσότερα λιπαντικά το ιξώδες μετριέται ανάλογα με το πόσο παχύρρευστα είναι στους 0 βαθμούς Φαρενάιτ. Ο αριθμός W, όπως winter δηλαδή χειμώνας, συμβολίζει το ιξώδες και ο δεύτερος αριθμός μετά την παύλα υποδεικνύει το πόσο παχύρρευστο είναι ένα λιπαντικό στους 212 βαθμούς. Τα λάδια της μηχανής γίνονται πιο λεπτόρρευστα όσο ζεσταίνονται και πιο παχύρρευστα όσο κρυώνουν. 

Σε λογικά πλαίσια, τα πιο πυκνής υφής λάδια προσφέρουν καλύτερη λίπανση στα κινούμενα μέρη του αυτοκινήτου και διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των διαφόρων τμημάτων του κινητήρα. Κάθε λιπαντικό αξιολογείται διαφορετικά όταν είναι κρύο και αλλιώς όταν είναι ζεστό, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν χρησιμοποιηθεί τα κατάλληλα πρόσθετα, που τα βοηθούν να διατηρήσουν την ιδανική πυκνότητα όσο ζεσταίνονται. Όσο πιο μεγάλος είναι ο δεύτερος αριθμός του ιξώδους (πχ 10W-40, 10W-30 κλπ) τόσο λιγότερο λεπταίνει η υφή του λαδιού.

Γιατί τόσα πολλά λιπαντικά αυτοκινήτων;

Κοιτάξτε τα ράφια των καταστημάτων. Θα δείτε λιπαντικά για όλων των ειδών τις μηχανές: νέας τεχνολογίας, για νέα αυτοκίνητα, για πολλά χιλιόμετρα, για off-road SUVs, υπάρχουν ακόμη και λάδια αυτοκινήτου για οχήματα προερχόμενα από συγκεκριμένες χώρες. Διαβάζοντας το εγχειρίδιο του κατασκευαστή, θα δείτε ποιο συνιστούσε, όταν το όχημα ήταν ολοκαίνουριο, που προκύπτει από δοκιμές, στις οποίες υπέβαλαν το όχημα με συγκεκριμένα λιπαντικά. Αυτό μερικές φορές θα έχει σαν αποτέλεσμα να σας προτείνουν κάποιο λιπαντικό με καλύτερη απόδοση στην κατανάλωση, όπως τα Mobil 1

Συνθετικά ή Συμβατικά λάδια αυτοκινήτου: Ιδού η απορία

Premium Συμβατικά Λιπαντικά: Αυτά είναι τα στάνταρ λάδια αυτοκινήτου που προτείνουν όλοι οι κατασκευαστές, αφού όλες οι γνωστές εταιρείες έχουν τέτοια λιπαντικά. Εξυπακούεται, ότι όλα είναι διαθέσιμα σε διάφορες πυκνότητες και όλα έχουν υποβληθεί σε ΑΡΙ δοκιμές. Οι κατασκευαστές συνήθως προτείνουν πυκνότητα 5W-20 or 5W-30 για χαμηλές θερμοκρασίες και 10W-30 για υψηλότερες. Τα παραπάνω ιξώδη καλύπτουν ένα αυτοκίνητο, που κινείται υπό φυσιολογικές οδηγικές συνθήκες και αλλάζει τυπικά λάδια και φίλτρο. Η δε αλλαγή συνιστάται να γίνεται ανά 4 περίπου μήνες. 

Synthetic Blend: Αυτά είναι ένα μείγμα των συμβατικών και συνθετικών λιπαντικών για να προσφέρουν προστασία κατά της τριβής σε έντονες οδηγικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες. Είναι λιγότερο πτητικά, εξατμίζονται λιγότερο, μειώνουν τις απώλειες και συνεισφέρουν στη χαμηλή κατανάλωση. Προτιμώνται από SUV.

Πλήρως Συνθετικά λάδια: Αυτά τα λιπαντικά διαθέτουν πρόσθετα με σκοπό να έχουν την ύψιστη απόδοση. Γι’ αυτό και περνούν από ενδελεχείς δοκιμασίες. Ρέουν καλύτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες και διατηρούν το ιξώδες τους ακόμη και όταν η θερμοκρασία χτυπήσει κόκκινο. Και τότε γιατί να μην έχουν όλα τα οχήματα αυτά τα λιπαντικά; Δεν είναι απαραίτητα σε όλα, καθώς απευθύνονται κυρίως σε οχήματα, που διανύουν μεγάλες αποστάσεις ή η οδήγηση πραγματοποιείται σε αντίξοες συνθήκες. Παρόλα αυτά υπάρχουν εταιρείες, όπως η Mobil, που τα έχουν προσαρμόσει, ώστε να ταιριάζουν σε όλα τα οχήματα.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ