Πέντε συμβουλές για επιτυχημένο συνδυασμό ρετρό και μοντέρνου

Για τη διακόσμηση του σπιτιού

Χρώμα, χαρακτήρα, ένταση και ποικιλία είναι όλα όσα επιδιώκουν να πετύχουν όσοι υιοθετούν την τάση mix and match, όχι μόνο στην ένδυση αλλά και στη διακόσμηση του σπιτιού τους.

Ο συνδυασμός των λιτών σχεδιαστικών γραμμών με το περίτεχνο ύφασμα στους καναπέδες, το πάντρεμα υλικών όπως μέταλλο και λάκα και η επιλογή ακόλουθων στην παλέτα χρωματικών τόνων δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς το χάος των τυχαίων επιλογών. Φυσικά θέλει την τέχνη της η εν λόγω τάση και γι’ αυτό παρατίθενται ορισμένες συμβουλές ακολούθως, ώστε να μπορείτε να την εφαρμόσετε είτε η διακόσμηση του χώρου σας κειμένεται σε μοντέρνες είτε σε πιο διαχρονικές νότες.

Εν αρχή ην το ξύλο

Μέχρι τώρα και ιδίως στη διαρρύθμιση του σαλονιού, όταν επιλέγαμε έπιπλα από ξύλο, έπρεπε όλα να είναι στην ίδια απόχρωση. Πολλές φορές μάλιστα υπήρχαν σετ επίπλων, ώστε να μην αποκλίνει τίποτα από το προκαθορισμένο. Αυτό κατέληγε όμως σε ένα σπίτι, που έμοιαζε με βιτρίνα εκθεσιακού χώρου. Επομένως το ανακάτεμα και ταίριασμα επίπλων με διαφορετικά είδη ξυλείας, όχι απλώς επιτρέπεται, αλλά επιβάλλεται πια. Ιδού μερικοί τρόποι για αρμονικούς συνδυασμούς:

Αναγνωρίστε τους υποτόνους στα ξύλινα έπιπλά σας και δημιουργήστε μια οπτική συνέχειά τους και στον υπόλοιπο χώρο. Βρείτε τους κυρίαρχους υποτόνους και περάστε τους και στο υπόλοιπο σπίτι επιλέγοντας τα αντίστοιχα υφάσματα σε κουρτίνες, μαξιλάρια και έπιπλα. 

Δημιουργήστε σαφή διαχωρισμό μεταξύ των ξύλινων επίπλων σας για να μην είναι «βαρύ» το αποτέλεσμα από την επικράτηση του ξύλου στον χώρο. Για παράδειγμα ρίξτε υφασμάτινα καλύμματα στις καρέκλες, που πλαισιώνουν την τραπεζαρία ή στρώστε ένα χαλί κάτω από την τραπεζαρία, ιδίως όταν το πάτωμα είναι παρκέ. 

Μεταλλικά τραπέζια σαλονιού για ανάλαφρο αποτέλεσμα

Επιλέξτε ξύλινα τραπέζια σαλονιού με μεταλλικό πλαίσιο ή με πόδια από μέταλλο για να ελαφρύνουν το οπτικό αποτέλεσμα σε έναν χώρο, όπου το μασίφ ξύλο κυριαρχεί. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε στο καθιστικό σας πινελιές ξύλου, όπως για παράδειγμα μικρά σκαμπό, που δεν είναι τόσο μεγάλα όσο οι πολυθρόνες ή οι τραπεζαρίες. Έτσι το δωμάτιο θα δείχνει μεγαλύτερο και σύγχρονο παρά συμπαγές και ξεπερασμένο.

Επιμεληθείτε τα διακοσμητικά αξεσουάρ σας

Οι ανοιχτοί χώροι και οι λιτοί σχεδιασμοί είναι τα διακριτικά χαρακτηριστικά των σύγχρονων οικημάτων. Οι εσωτερικοί χώροι δεν υπερχειλίζουν από λεπτομέρειες και φλύαρες τεχνοτροπίες. Υπάρχει μια αίσθηση ευρύτητας χώρου και οπτικής ανάτασης, που διατρέχει τον χώρο. Κυρίως όταν διακοσμείτε ένα πιο παλιό σπίτι με σύγχρονη αισθητική, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή των διακοσμητικών στοιχείων. Να είστε ξεκάθαροι ως προς το στυλ, που θέλετε να δημιουργήσετε. Αυτό δε σημαίνει, ότι θα γεμίσετε το δωμάτιο με πράγματα ενός και μόνο στυλ. Στο mix and match η τήρηση των ισορροπιών είναι το παν. 

Τα ανοιχτά ράφια, χωρίς πλάτη, τα έπιπλα που απέχουν έστω και λίγα εκατοστά από το έδαφος δίνουν μια τέτοια αίσθηση ανοιχτού χώρου. Ακόμη και η τοποθέτηση των βιβλίων οριζόντια αντί για κάθετα μπορεί να συνδράμει σε αυτό το αποτέλεσμα. Τέλος δοκιμάστε την άμεση αντίθεση τοποθετώντας σύγχρονα πορτατίφ πάνω σε vintage τραπέζια σαλονιού από ξύλο. Με τέτοιες μικρές κινήσεις θα δημιουργήσετε χώρους, που παραπέμπουν σε αισθητική αντάξια μιας εξαίρετης γκαλερί, που όμως θα φέρει την προσωπική πινελιά.

Δοκιμάστε καινούρια υφάσματα σε vintage πολυθρόνες

Πολλά παλαιότερα κομμάτια, όπως οι πολυθρόνες, είναι πολύ καλής κατασκευής, έχουν εξαίρετο σχεδιασμό και είναι αρκετά άνετες. Είναι επομένως κρίμα να τις πετάξετε, εάν μπορείτε να τις ανανεώσετε, ώστε να ταιριάζουν ιδανικά στον χώρο σας. Η αρμονική άλλωστε ανάμειξη του παλιού με το νέο στο σπίτι σας αποτελεί τρόπον τινά την υπογραφή σας στη διαρρύθμιση του χώρου. Επιλέξτε μοντέρνα μονόχρωμα υφάσματα για ένα πιο ήσυχο αποτέλεσμα ή ευχάριστα και ζωηρά μοτίβα για να δώσετε πνοή στα παλιά έπιπλά σας. Τα παλιά έπιπλα και ο σχεδιασμός τους δίνουν κομψότητα και αρχοντιά στον χώρο. Όταν παντρεύονται αρμονικά με μοντέρνα κομμάτια, το αποτέλεσμα δεν είναι υπερβολικό. Πριν αποφασίσετε να δώσετε τις παλιές πολυθρόνες σας, δείτε πως θα μπορούσαν να σας φανούν χρήσιμες με μια μικρή ίσως τροποποίηση.

Πειραματιστείτε με την περίτεχνη διάταξη

Εάν φημίζονται για κάτι τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σπίτια, αυτό είναι η περίτεχνη διάταξη. Μιμηθείτε το παράδειγμά τους, δημιουργώντας ξεχωριστές ζώνες ακόμη και στο ίδιο δωμάτιο, χρησιμοποιώντας τα έπιπλα. Αυτό που κάποτε ήταν ένα μεγάλο δωμάτιο γεμάτο έπιπλα, τώρα μπορεί να σπάσει σε μικρότερους, πολλαπλούς χώρους με τη βοήθεια ορισμένων κομματιών δημιουργώντας ζώνες, όπως γωνιά ανάγνωσης, μικρό καθιστικό, σημείο παράθεσης γευμάτων, κλπ.

Καναπές κρεβάτι ρυθμιστής της λειτουργίας του χώρου

Έχει ειπωθεί πολλάκις από τους ειδικούς, και θα επισημανθεί κι εδώ, ότι ο καναπές κρεβάτι δεν είναι εκείνο το άσχημο αλλά χρηστικό έπιπλο, που ήταν κάποτε. Σε στυλ δανέζικο, country, pop ή απλώς σύγχρονο, λιτός ή περίτεχνος, μπορεί να ταιριάξει σε κάθε χώρο προσφέροντας όχι μόνο πρακτικότητα αλλά και αισθητική. Ταυτόχρονα και με γνώμονα πάντα τις ανάγκες ενός σπιτιού, μπορεί να οριοθετήσει, όπως προαναφέραμε τους χώρους σε ζώνες με την αντίστοιχη διάταξη.

Σε κάθε περίπτωση ότι κι αν επιλέξετε, έχετε υπόψη, ότι για να αναδειχθεί ένα σπίτι, δε χρειάζεται και να γκρεμιστεί. Εάν δεν μπορείτε να καταλήξετε τι σας αρέσει πιο πολύ, μοντέρνο ή κλασικό, υπάρχει ο τρόπος να συνδυάσετε και τα δύο.

 

Διαβάστε επίσης