Δημοτική Αρχή Δήμου Πατρέων, Λαϊκισμός και Ανάπτυξη

του Κωνσταντίνου Σβόλη, Δημοτικού Συμβούλου

 

Στην πολιτική ανέκαθεν οι εύηχες λέξεις είχαν ξεχωριστή σημασία για τον χρήστη  του γραπτού αλλά  και του προφορικού λόγου.

Ένα παράδειγμα για όσους ασχολούμαστε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η φράση Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Τρείς λέξεις με ιδιαίτερο νόημα η κάθε μία αλλά και μοναδική σύνθεση που προκαλεί ακουστική γοητεία.

Βιώσιμη ακούς και συνδέεις το άκουσμα με ότι σημαντικότερο.  Με την επιβίωση και τη διατήρηση στη ζωή.

Αστική ακούς και αμέσως υποσυνείδητα ανεβαίνεις ταξικά αν δεν απεμπλέξεις την έννοια άστυ από την καθωσπρέπει κοινωνική τάξη.

Ανάπτυξη ακούς και είσαι έτοιμος να αποδεχτείς ως σωτήρα αυτόν που τόσο πολύ ενδιαφέρεται για εσένα.

Χρησιμοποιείται, λοιπόν, η συγκεκριμένη φράση από όλους, εμού συμπεριλαμβανομένου, στην προσπάθεια να πείσουμε και να σαγηνεύσουμε με τις πολιτικές μας σκέψεις και  προτάσεις τους ψηφοφόρους.

Δικαιούνται, όμως, να κάνουν χρήση αυτής της φράσης αξιωματούχοι της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πατρέων; Δικαιούνται, αυτοί που συνδέουν την ανάπτυξη με την κερδοφορία του κεφαλαίου, να ομιλούν και να θέλουν να πείσουν πως ενδιαφέρονται για την ευημερία των πολιτών; Η απάντηση είναι όχι αν κρίνουμε από τα πεπραγμένα. Δεν έχει δικαίωμα η Δημοτική Αρχή να εμπαίζει τους πολίτες κατά το δοκούν. 

Να θυμίσω ότι πρόσφατα η Δημοτική Αρχή εναντιώθηκε στη λειτουργία ανεμογεννητριών με κύριο επιχείρημα όχι την καταστροφή του περιβάλλοντος, που δικαιολογημένα προκαλεί αντιδράσεις, αλλά την ανεπιθύμητη ιδιωτική κερδοφορία. Της  είναι αδιάφορη η κλιματική  αλλαγή και η ενεργειακή κρίση. Αδιαφορεί για ανεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων και ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας.

Να θυμίσω ακόμη πως πριν λίγες ημέρες η Δημοτική Αρχή ενέκρινε την αναβάθμιση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή της Αρόης, που κατά τα λεγόμενά της θα συνοδεύεται με ενίσχυση της πέριξ ακτινοβολίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η κερδοφορία του κεφαλαίου δεν διέγειρε τα μαρξιστικά αντανακλαστικά, παρόλο που επισημάναμε ουσιώδεις παραλείψεις των μελετητικών στοιχείων.

Να θυμίσω, επίσης, την κάκιστη εικόνα της πόλης μας με την κακή οδοποιία, την έλλειψη πεζόδρομων, τη ρύπανση, την τραγική εικόνα που έχουν οι πλατείες μας  και την ολοφάνερη μιζέρια που εκπέμπεται προς τους κατοίκους και επισκέπτες της Πάτρας. 

Ο λαϊκισμός, η ιδεοληψία, η υποκρισία, η έλλειψη της κοινής λογικής, η αναποτελεσματικότητα και η απουσία οράματος θα οδηγήσουν σύντομα τη Δημοτική Αρχή σε πολιτική ήττα.

 

Διαβάστε επίσης