Λογαριασμοί ρεύματος: Μειώσεις 15% - 20% στα τιμολόγια των παρόχων - Αύριο οι ανακοινώσεις

 

Σε μεγάλες μειώσεις κατά περίπου 15% με 20% των ανταγωνιστικών χρεώσεων για τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας του μηνός Νοεμβρίου αναμένεται να προχωρήσουν οι πάροχοι ρεύματος.

Αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες, μία μέρα πριν οι προμηθευτές, ανακοινώσουν τα τιμολόγια του επόμενου μήνα, όπως υποχρεούνται από τη νομοθεσία να κάνουν κάθε 20 του μηνός. Αν και τα στελέχη των εταιρειών κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους ως προς την εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσουν, εντούτοις παράγοντες της αγοράς, περιγράφουν για τιμές χαμηλότερες και από εκείνες του Αυγούστου.

Στο σημείο αυτό, βέβαια, πρέπει να υπενθυμίσουμε πως οι τιμές που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι δεν είναι αυτές που πληρώνουν οι τελικοί καταναλωτές. Το ύψος των λιανικών τιμών θα διαμορφωθεί από το ύψος των επιδοτήσεων που θα δώσει το κράτος.

Τιμές Αυγούστου

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι προμηθευτές ρεύματος αναμένεται να διαμορφώσουν ένα εύρος χρεώσεων από 0,45 έως 0,50 ευρώ ανά Κιλοβατώρα. Και αυτές θα είναι, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες, χαμηλότερες κατά περίπου 15% με 20% σε σχέση με εκείνες του τρέχοντος μήνα.

Οι τιμές του Οκτωβρίου που είχαν ανακοινώσει οι πάροχοι κυμαίνονταν από τα 0,558 έως και τα 0,7 ευρώ ανά κιλοβατώρα και για πρώτη φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε κλιμακωτές επιδοτήσεις, οι οποίες ήταν για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες στα 0,436 ευρώ ανά κιλοβατώρα, για τις επόμενες 501 έως 1.000 η αντίστοιχη ενίσχυση ήταν στα 0,386 ευρώ και για τις καταναλώσεις άνω των 1.001 κιλοβατώρων ήταν στα 0,336 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το εύρος τιμών (συμπεριλαμβανομένων κι εκπτώσεων συνέπειας) ήταν στα 0,12 με 0,26 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Τον Σπτέμβριο τα τιμολόγια ρεύματος ήταν τα υψηλότερα του τελευταίου τριμήνου, διάστημα κατά το οποίο και εφαρμόζονται οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ανταγωνιστικές χρεώσεις κυμάνθηκαν από τα 0,65 έως και τα 0,989 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η κρατική επιδότηση ήταν στα 0,639 ευρώ. Οι τιμές της κιλοβατώρας κυμάνθηκαν στα 0,12 με 0,35 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η αποκλιμάκωση των τιμών ξεκίνησε ουσιαστικά από αυτόν τον μήνα και για τον επόμενο, όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται να πέσουν κάτω και από τα επίπεδα του Αυγούστου. Προβλέψεις θέλουν τις τιμές ρεύματος να υποχωρούν περαιτέρω μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι λόγοι

Οι μειώσεις αποδίδονται στην πτωτική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου TTF στο ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 26 Αυγούστου, οπότε και σημειώθηκε η υψηλότερη τιμή των 349,9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, μέχρι και χθες καταγράφηκε βουτιά της τάξης του 66%. Η τιμή του είχε πέσει στα 116,45 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Η αποκλιμάκωση του TTF εξηγείται αφενός στην υπερκάλυψη του στόχου της Ε.Ε. για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου (91%) αλλά και στη μεγάλη προσφορά ποσοτήτων LNG στην ευρωπαϊκή αγορά. Αξίζει να σημειωθεί πως χθες στη Μεσόγειο έπλεαν 35 δεξαμενόπλοια με φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένοντας να δέσουν σε τερματικούς σταθμούς για τον εφοδιασμό τους.

Άλλοι αναλυτές αποδίδουν την πτώση των τιμών και στη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ε.Ε. για την επιβολή πλαφόν στον δείκτη TTF. Μέτρο το οποίο προωθεί η Ελλάδα και άλλες 15 χώρες και υιοθέτησε χθες η Κομισιόν. Ένα ανώτατο όριο διακύμανσης αποθαρρύνει τους κερδοσκόπους

Ένας ακόμη λόγος της πτώσης των τιμών του αερίου είναι και οι εκτιμήσεις αναλυτών για την επερχόμενη ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ζήτηση θα υποχωρήσει και άρα οι τιμές διορθώνουν προς τα κάτω.

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης