Οστεοαρθρίτιδα: Η πρωτεΐνη που προφυλάσσει τις αρθρώσεις

Η υγεία των αρθρώσεων απειλείται από την οστεοαρθρίτιδα και οι επιστήμονες εντόπισαν έναν νέο τρόπο να αντιμετωπιστεί αυτή η φθορά, καθώς όσο φθείρονται, αυξάνονται οι πιθανότητες να δημιουργηθεί φλεγμονή και να αναπτυχθεί η νόσος.

Σύμφωνα όμως με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η RORβ, γνωστή και ως πυρηνικός υποδοχέας, που διαχειρίζεται τις δραστηριότητες εντός των χονδροκυττάρων, θα μπορούσε να συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη πρωτεΐνη θα μπορούσε να επαναφέρει αρκετούς από τους παράγοντες που σχετίζονται με την ομαλή λειτουργία των αρθρώσεων σε φυσιολογικά επίπεδα, συμβάλλοντας στον έλεγχο της φλεγμονής.

Συνεπώς, η ενεργοποίηση της πρωτεΐνης RORβ θα μπορούσε έτσι να αποτελέσει μια εναλλακτική στρατηγική για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της ανάπτυξης της οστεοαρθρίτιδας, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης δρ. Patrick Griffin, καθηγητής μοριακής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και επιστημονικός διευθυντής του πανεπιστημιακού εργαστηρίου βιοϊατρικής έρευνας.

«Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα χρειάζονται ένα φάρμακο που να αντιμετωπίζει τη βασική αιτία της φθοράς και εξασθένησης του χόνδρου, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχουν φάρμακα που να τροποποιούν τη νόσο. Αν και η εργασία μας βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, η μελέτη μας υποδηλώνει ότι ο πυρηνικός υποδοχέας RORβ θα μπορούσε να αποτελέσει έναν νέο θεραπευτικό στόχο, για την πρόληψη της βλάβης του χόνδρου και ίσως να ενεργοποιήσει την αναγέννησή του» εξηγεί ο δρ. Patrick Griffin.

Αν και λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε αυτό τον υποδοχέα, η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα χρησιμοποίησε ως ερευνητικό έναυσμα τις λιγοστές μελέτες, που είχαν αναδείξει κάποια συσχέτιση μεταξύ της δραστηριότητας του υποδοχέα και της οστικής απώλειας. Η δρ Mi Ra Chang, ανέλαβε να δημιουργήσει κυτταρικές σειρές για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι μελέτες.

«Προς έκπληξή μας, το γονιδιακό πρόγραμμα που ρυθμίζεται από την αύξηση της δραστηριότητας της πρωτεΐνης RORβ ενίσχυσε τον σχηματισμό των χονδροκυττάρων, με αντιφλεγμονώδεις και προστατευτικές ιδιότητες στην αποδόμηση του χόνδρου» σημείωσε η δρ. Mi Ra Chang.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, έχουν ήδη ξεκινήσει πρόσθετες μελέτες για λόγω της τεράστιας ανάγκης για λύσεις της οστεοαρθρίτιδας.

«Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι η πρωτεΐνη RORβ θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ελκυστικό θεραπευτικό στόχο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να ξεδιαλύνουμε. Συγκεκριμένα, επιδιώκουμε να κατανοήσουμε περισσότερα για τον μηχανισμό με τον οποίο η πρωτεΐνη RORβ επηρεάζει τα χονδροκύτταρα και αμβλύνει τα φλεγμονώδη σήματα που οδηγούν στην καταστροφή του χόνδρου» καταλήγει ο δρ. Griffin.

ygeiamou.gr