«Μουλάρι ο Αστραχάν»

Του Μιχάλη Ψύλου, Δημοσιογράφου


 
Η Λιζ Τρας είναι στην πρωθυπουργία λίγο περισσότερο από ένα μήνα και ήδη συζητείται η αντικατάστασή της.’Η ακόμη χειρότερα, η ανατροπή της!

Όποιος θέλει να μάθει πόσο άσχημα είναι τα πράγματα για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό ,αρκεί να δει το πρωτοσέλιδο της «Daily Star»: οι «μπούκηδες» στοιχηματίζουν πλέον 6 προς 1 ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα χάσει τη θέση πιο γρήγορα από όσο χρόνο χρειάζεται ένα λάχανο να σαπίσει.
Μια έρευνα της Ipsos κατέληξε  στο συμπέρασμα ότι μόνο το 16% των Βρετανών είναι ικανοποιημένοι με την Τρας. Είναι η χειρότερη μέτρηση που έχει γίνει ποτέ για αρχηγό βρετανικής  κυβέρνησης.
Η Τρας κατέφυγε σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία , «θυσιάζοντας» το alter ego της-τον ακραία νεοφιλελεύθερο  υπουργό Οικονομικών της, Κουάσι Κουαρτένγκ.
Γιατί όμως η Τρας βρίσκεται υπό τόση πίεση; Η πρώην υπουργός Εξωτερικών επιλέχθηκε από τους Τόρις για να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον επειδή επαναλάμβανε μια βασική υπόσχεση: υψηλή οικονομική ανάπτυξη, χαμηλούς φόρους . Μαζί με τον Κουαρτένγκ,ανακοίνωσε ότι η Μεγάλη Βρετανία σχεδιάζει τη μεγαλύτερη μείωση φόρων τα τελευταία 50 χρόνια. Με ποιον τρόπο; Τη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 45 σε 40% , βοηθώντας έτσι τους πολύ πλούσιους. Μετά από αυτό, ωστόσο, ξέσπασε ένα τέτοιο χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές που  η Τρας αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Προκειμένου να μειώσει την πίεση από το καζάνι, υποσχέθηκε μια άλλη διόρθωση πορείας: ο εταιρικός φόρος εισοδήματος πρόκειται να αυξηθεί από το 19 στο 25% στο μέλλον. Κάτι που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση Τζονσον, αλλά η Τρας  είχε σχεδιάσει να αντιστρέψει. 
 
Κακέκτυπο της Θάτσερ 
 
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός υπερηφανευόταν άλλωστε συνεχώς ότι είναι η μετενσάρκωση της Μάργκαρετ Θάτσερ. Υποστήριζε το πιστεύω της Θάτσερ: το κράτος να λειτουργεί ως μια ιδιωτική εταιρεία. Και να τι κατάφερε:
Μέσα σε λίγες μέρες να φτάσει τη λίρα σε πρωτοφανή χαμηλά, να κάνει τα ομόλογα δραστικά πιο ακριβά και να σκοτεινιάσει πάρα πολύ τις ήδη ζοφερές οικονομικές προοπτικές: Ο καπιταλισμός της καταστροφής μέσα σε ένα μήνα.
Μπορεί η «βασίλισσα» να θυσίασε ένα πιόνι για να σωθεί η ίδια, αλλά ο Κουαρτένγκ ,εφάρμοσε ακριβώς την πολιτική που υποσχέθηκε εκτενώς η Τρας  στο βρετανικό κοινό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας.
Και τώρα; Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ορισμένα ανώτερα στελέχη των  Τόρις σχεδιάζουν να καλέσουν δημόσια τη Λιζ Τρας να παραιτηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. «Η πρωθυπουργός θα δυσκολευτεί πολύ να επιβιώσει», ανέφερε το BBC. 
 
Πώς θα ανατραπεί 
 
Όλοι στη Βρετανία συζητούν πλέον ένα πράγμα: Πώς θα μπορούσε να ανατραπεί η Τρας. Σύμφωνα με τους Times, εξυφαίνεσαι σχέδιο των Τόρις για πραξικόπημα: Η συντηρητική παράταξη εξετάζει το ενδεχόμενο να διορίσει έναν «μοναδικό υποψήφιο» που θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Τρας. «Οι συζητήσεις εντείνονται », αναφέρει η εφημερίδα. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν είναι τόσο εύκολο για την Τρας  να εκδιωχθεί από τα καθήκοντά της με ψήφο δυσπιστίας από τη δική της κοινοβουλευτική  ομάδα: οι κανόνες της αρμόδιας επιτροπής του 1922 ορίζουν ότι η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας της δεν θα αντιμετωπίσει ψήφο δυσπιστίας. Οι κανόνες αλλάζουν εύκολα ομως. Ακόμη και στη Βρετανία.
 
Κατ' αρχήν, θα μπορούσαν να προγραμματιστούν νέες εκλογές.Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν οι Τόρις έχουν συμφέρον με κάτι τέτοιο: Στις δημοσκοπήσεις, το Εργατικό Κόμμα προηγείται με 50%, ενώ οι Συντηρητικοί είναι πολύ πίσω με μόλις 24%.
Άρα, οι Τόρις αναζητούν διάδοχο που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό;
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των "Times", υπάρχουν σκέψεις για τους δυο συνυποψήφιους της Τρας για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον : Τον Ρίσι Σούνακ και την Πένι Μόρντοντ .Ένας βουλευτής των Τόρις περιέγραψε δύο πιθανά σενάρια: ο Σούνακ θα μπορούσε να αναλάβει τη θέση της Τρας, ενώ η Μόρντοντ θα γίνει  υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής του. Η το αντίθετο. Στην τρέχουσα κατάσταση, και οι δύο πολιτικοί είναι πιθανώς πιο ικανοί από την Τρας που αποδείχθηκε «κουτσό άλογο». Οπως θα έλεγε και ο αείμνηστος Θανάσης Βέγγος : «Μουλάρι ο Αστραχάν».

https://m.naftemporiki.gr/

Διαβάστε επίσης