Αυτόνομοι και ανεξάρτητοι μετά τα 70; Δύο SOS κινήσεις για να το πετύχετε

Έναν σημαντικό λόγο να χαμογελούν έχουν τα πρόσωπα στην κεντρική φωτογραφία αφού μπορούν να παραμένουν εύρωστοι και ανεξάρτητοι στην τρίτη ηλικία. Για όσους αναζητούν το μυστικό τους, μάλλον η απάντηση βρίσκεται στην αποχή από το κάπνισμα και τον αθλητικό τρόπο ζωής.

Σε αυτά τα δύο στοιχεία κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ που διαπίστωσαν ότι όσοι προτιμούν να καπνίζουν και να ακολουθούν την ανθυγιεινή ζωή διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν σε καθημερινές δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης και να καταλήξουν έτσι σε κάποιον οίκο ευγηρίας ή στην ανάγκη συνεχούς φροντίδας από τρίτους.

Οι ερευνητές ανέτρεξαν στα δεδομένα περισσότερων από 127.000 Αυστραλών που συμμετείχαν σε μια μεγάλη μελέτη για την υγιή γήρανση το διάστημα 2006 – 2009. Το πληθυσμιακό δείγμα χωρίστηκε σε τρεις ομάδες κινδύνου με βάση πέντε παράγοντες του τρόπου ζωής -το κάπνισμα, τη σωματική δραστηριότητα, την καθιστική ζωή, την ποιότητα ύπνου και την ποιότητα διατροφής- και παρακολουθήθηκε για 11 χρόνια περίπου.

Για την εκτίμηση του τρόπου ζωής χρησιμοποιήθηκε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, με το 1 να αντιπροσωπεύει τον πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής και το 10 τον πιο υγιεινό. Το 24% των συμμετεχόντων κατατάχθηκε στην ομάδα χαμηλότερου κινδύνου με βαθμολογία 9 ή 10 μονάδες, το 62% στην ομάδα μέσου κινδύνου με βαθμολογία 6-8 μονάδες και το 14% στην ομάδα υψηλότερου κινδύνου με βαθμολογία κάτω των 5 μονάδων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  • οι άνω των 60 ετών που ακολουθούσαν κακή διατροφή και σπαταλούσαν πολλές ώρες στον καναπέ είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν σε οίκο ευγηρίας σε σύγκριση με τους πιο δραστήριους ηλικιωμένους
  • ο μέτρια υγιεινός τρόπος ζωής συνδέθηκε με 12% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν υπηρεσίες φροντίδας ή διαμονή σε οίκο ευγηρίας συγκριτικά με τον πολύ υγιεινό
  • για κάθε μονάδα προς τα κάτω στην κλίμακα του τρόπου ζωής αυξανόταν κατά 19% η πιθανότητα εισαγωγής σε οίκο ευγηρίας
  • τα άτομα με τις χαμηλότερες βαθμολογίες σημείωσαν διπλάσιο κίνδυνο συγκριτικά με τα άτομα υψηλότερων βαθμολογιών
  • ο παραπάνω κίνδυνος ήταν υψηλότερος για τους λιγότερο υγιείς ηλικιωμένους 60 – 64 ετών (2,15 φορές) σε σύγκριση με τους 65 – 74 ετών (61% μεγαλύτερος κίνδυνος) και τους 75 – 84 ετών (36%) από την ίδια βαθμολογική ομάδα
  • οι καπνιστές είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Η επικεφαλής της μελέτης Δρ Alice Gibson σχολίασε πως «αποτελεσματικές στρατηγικές για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της μετάβασης ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας θα συμβάλουν στην εξασφάλιση ότι η κοινωνία μπορεί να φροντίσει επαρκώς τον αυξανόμενο πληθυσμό της τρίτης ηλικίας», εξηγώντας πως η μελέτη δείχνει έναν δρόμο προς την επίτευξη των παραπάνω στόχων μέσα από παρεμβάσεις που προάγουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.