‘’ΣΤΟΠ’’ βάζει το μίνι ασφαλιστικό στην αύξηση της εθνικής σύνταξης

του Θεόδωρου Ξούλου, Οικονομολόγου

Όπως είναι γνωστό η εθνική σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου (APΘPO 7 παρ. N. 4387/2016) είναι παγωμένη στα 345,6 ευρώ έως 384 ευρώ με 15 έως 20 έτη ασφάλισης αντίστοιχα. 

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 55 παρ.2 του νομοσχεδίου Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις (μίνι ασφαλιστικό) που είναι σε δημόσια διαβούλευση καθορίζει εκ νέου την εθνική στα 384 ευρώ (20 έτη ασφάλισης). Συγκεκριμένα ορίζει την εθνική σύνταξη σε 384 ευρώ μηνιαίως και καταβάλλεται ακέραια εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης.

Το ποσό της εθνικής σύνταξης βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών, εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Συνεπώς, όλες οι συζητήσεις που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα περί αύξηση της εθνικής σύνταξης (πολλές φόρες αναφέροντας και συγκεκριμένα ποσά) διαψεύδονται. 

Την ίδια στιγμή το υπουργείο την Τρίτη 11 Οκτωβρίου εξέδωσε δελτίο τύπου για τις επερχόμενες αυξήσεις και ενημερώνει ότι, θα υπάρξουν 1.194.806 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ. 

Πρόκειται για τους πλέον χαμηλοσυνταξιούχους, με κύριες συντάξεις από 800 ευρώ και κάτω. Μάλιστα, 265.367 εξ αυτών θα χάσουν την αύξηση των 7%, λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς, αλλά θα λάβουν το έκτακτο επίδομα. Σύμφωνα με το επίσημο παράδειγμά του υπουργείου λησμονείται ότι  τα ποσά που χάνονται λόγω προσωπικής διαφοράς είναι περισσότερα. 

Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 560 ευρώ, έχει προσωπική διαφορά 70 ευρώ. Η αύξηση 7% θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η διαφορά αυτή στα 37 ευρώ. Άρα ο συγκεκριμένος συνταξιούχος, που το ίδιο το υπουργείο Εργασίας χρησιμοποίησε ως παράδειγμα, χάνει κάθε μήνα 33 ευρώ αύξηση, λόγω προσωπικής διαφοράς. Ως εκ τούτου οι ετήσιες απώλειες του είναι 396 ευρώ. Ενώ θα λάβει το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ, δηλαδή 146 ευρώ λιγότερα από εκείνα που θα ελάμβανε αν έπαιρνε κανονικά την αύξηση της σύνταξης του.

Στην σημερινή πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε οδηγούνται όλα τα νοικοκυριά των συνταξιούχων σε συρρίκνωση του πραγματικού τους εισοδήματος, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η πραγματική αύξηση όλων των συντάξεων και απολύτως απαραίτητη η κατάργηση του συμψηφισμού των αυξήσεων με την προσωπική διαφορά.

image001.png