Σχετικά με χτεσινό δημοσίευμα (12/10/2022) με τίτλο «Στο Αίγιο αντί Πάτρας το Μουσείο Καραγκιόζη» και τις αναφορές του καραγκιοζοπαίκτη κ. Κώστα Μακρή, η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας, Ήρα Κουρή επισημαίνει ότι η ευαισθησία του Δήμου Πατρέων και η κύρια φροντίδα του για την προβολή του Καραγκιόζη και του Θεάτρου Σκιών έχουν έμπρακτα αποδειχθεί με ποικίλους τρόπους τόσο από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, ο οποίος έχει διοργανώσει πλήθος παραστάσεων θεάτρου σκιών στο κέντρο και τις συνοικίες-γειτονιές της πόλης, όσο και από την ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας.
Ο πολυχώρος των Παλαιών Σφαγείων έχει μετεξελιχτεί σε πολυδύναμο κέντρο με άξονα δραστηριότητας το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη αφού η αίθουσα Κ7 έχει σχεδιαστεί με σκοπό τη λειτουργία της ως χώρου έκθεσης του θεάτρου σκιών και του Καραγκιόζη. Μέσω αυτής θα αναδειχθεί το Θέατρο Σκιών ως ένα δυνατό πολιτιστικό προϊόν της Πάτρας ως γενέτειρας του Έλληνα Καραγκιόζη.
Οι ενέργειες του Δήμου Πατρέων, στο πλαίσιο του προγράμματος sparc από το 2020 που σύστησε τη διεπιστημονική επιτροπή για τη λειτουργία των Παλαιών Σφαγείων, κινήθηκαν προς την κατεύθυνση ενός σύγχρονου χώρου προβολής του Θεάτρου Σκιών με τη βοήθεια της τεχνολογίας αλλά και με την παρουσία μουσειακών εκθεμάτων. Η αίθουσα Κ7 θα είναι ένας χώρος προβολής αρχειακού και εκθεσιακού υλικού βασισμένος στη βιωματική διάδραση που θα συνδέεται με εκπαιδευτικές δράσεις και επιμορφωτικά εργαστήρια.
Σύμφωνα με την εργασία που κατέθεσε η διεπιστημονική επιτροπή, η αίθουσα θα χωρίζεται σε δύο θεματικές ενότητες που θα λειτουργούν ως ενιαία περιήγηση μιας ομάδας επισκεπτών ή δύο διαφορετικές, ταυτόχρονες, περιηγήσεις δύο ομάδων. Στην πρώτη θεματική εκθεσιακή ενότητα θα αναπτυχθεί η αφήγηση του «Ταξιδιού του Καραγκιόζη» που θα έχει θεματικό άξονα την ιστορία και την εξέλιξη του Έλληνα Καραγκιόζη και των εκπροσώπων του, με κύρια αναφορά στην Πάτρα, απ’ όπου ξεκίνησε και στη δεύτερη θεματική εκθεσιακή ενότητα με τίτλο «Το Ταξίδι της Σκιάς» θα παρουσιάζεται η πορεία της σκιάς από την Ανατολή μέχρι τον τόπο μας, αλλά και οι επιρροές της, ως εκφραστικό μέσο, στη Δύση και τις σύγχρονες παραστατικές τέχνες. Οι δυο ενότητες θα υποστηριχθούν από φυσικά εκθέματα και σύγχρονες τεχνολογικές εκθεσιακές μεθόδους.
Ο Δήμος Πατρέων έχει ήδη καταθέσει το πόρισμα της διεπιστημονικής επιτροπής με έναν πλήρη φάκελο και περιμένει την έγκριση για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση του φιλόδοξου εγχειρήματος.
Ωστόσο όλο αυτό το διάστημα από τότε που ο Δήμος Πατρέων μεταμόρφωσε τον χώρο των Παλαιών Σφαγείων, κύρια προτεραιότητά μας ήταν οι αίθουσες να μη μείνουν ανενεργές. Έτσι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού και στις Καρναβαλουπόλεις παρουσιάστηκαν παραστάσεις θεάτρου σκιών από καραγκιοζοπαίκτες της πόλης και πραγματοποιήθηκε έκθεση ξύλινων φιγούρων ηρώων του Καραγκιόζη στις σκάλες της οδού Πατρέως. Αλλά και εκτός καρναβαλικής περιόδου, κατά τη διάρκεια όλης της σεζόν ο Καραγκιόζης και το Θέατρο Σκιών βρέθηκαν στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας του χώρου.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
-Η έκθεση «Το Ίνσταγκραμ του Καραγκιόζη» με φιγούρες και ιστορικές ρεκλάμες του θεάτρου σκιών από το αρχείο του Κώστα Μακρή στην αίθουσα εκθέσεων-εκδηλώσεων-συνεδρίων (Κ4), ξεναγήσεις και θεατροπαιδαγωγική δραστηριότητα με τους μαθητές σχολείων στην έκθεση από μέλη του Εργαστηρίου Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών.
-Το Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών “Στο Σχολείο των Σκιών” υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με το Μαύρο Θέατρο Πάτρας και με φορέα επιστημονικής ευθύνης το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τ.Θ.Σ. Πανεπιστημίου Πατρών και τη συνεργασία του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας που παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της δουλειάς των μαθητών σχολείων κατά τη διάρκεια του σχετικού κύκλου εργαστηρίων ο οποίος έγινε στα Παλαιά Σφαγεία όλη τη σεζόν.
-Παραγωγή πρωτότυπου παραμυθιού animation, σκιάς και μουσικής «Τα Λιοντάρια της Πλατείας» από το Θέατρο Σκιών του Χρήστου Καλπουζάνη στο πλαίσιο του Πατρινού Καρναβαλιού 2021 που έγινε διαδικτυακά και προβάλλεται στο εξής στα καρναβαλικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για τα παιδιά στα Παλαιά Σφαγεία.
-Η τοιχογραφία-γκράφιτι στο 7ο Γυμνάσιο Πατρών με θεματική εμπνευσμένη από τον Καραγκιόζη αλλά με μια φρέσκια ματιά από τη σύγχρονη πραγματικότητα, στο πλαίσιο του καλοκαιρινού φεστιβάλ Καρναβαλιού 2020 του προγράμματος Sparc.
-Ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το 2022-2023 με τίτλο «Ο Καραγκιόζης στο Θέατρο Σκιών».
Τα παιδιά γνωρίζουν το Θέατρο Σκιών και τον Καραγκιόζη, μαθαίνουν τη σημασία του για την πόλη και έρχονται σε επαφή με τις φιγούρες και τις τεχνικές που τις συνοδεύουν μέσω της κατασκευής φιγούρας Καραγκιόζη.
Αυτές και πολλές άλλες δράσεις που ο Καραγκιόζης και το Θέατρο Σκιών κυριαρχούν, είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι ο Δήμος Πατρέων έχει ευαίσθητες τις κεραίες του και εργάζεται μεθοδικά και συγκροτημένα για να βρει το επόμενο χρονικό διάστημα η σπουδαία αυτή λαϊκή τέχνη με τις βαθιές ρίζες στην Πάτρα στέγη μόνιμη και αντάξια στην ιστορία της και τις σύγχρονες συνθήκες.