Ποια είναι η καλύτερη στάση για να ρευτεί το μωρό;

Το ρέψιμο του μωρού σας είναι σημαντικό μέρος της σίτισής του. Γιατί; Όταν το μωρό σας καταπίνει, φυσαλίδες αέρα μπορεί να παγιδευτούν στην κοιλιά του και να του προκαλέσουν μεγάλη ενόχληση. Μερικά μωρά το βρίσκουν εύκολο να ρευτούν, ενώ άλλα χρειάζονται λίγη βοήθεια.

Πότε πρέπει να ρέψω το μωρό μου;

Δεν υπάρχουν κανόνες σχετικά με το πότε πρέπει να ρέψετε το μωρό σας. Μερικά μωρά χρειάζονται ρέψιμο κατά τη διάρκεια του ταΐσματος, άλλα μετά. Ψάξτε για ενδείξεις – εάν το μωρό σας φαίνεται να νιώθει άβολα ενώ θηλάζει, κάντε ένα μικρό διάλειμμα για να ρευτεί. Αν φαίνεται καλά ενώ το ταΐζετε, περιμένετε μέχρι να τελειώσει. Το μωρό σας θα σάς «ενημερώσει» με τις αντιδράσεις του για την κατάλληλη στιγμή.

Ποια είναι η καλύτερη στάση για να ρέψω το μωρό μου;

Στηρίξτε το κεφάλι και το λαιμό του μωρού σας, βεβαιωθείτε ότι δεν καμπουριάζει και τρίψτε ή χτυπήστε απαλά την πλάτη του. Μερικά λεπτά θα είναι αρκετά.

Υπάρχουν ωστόσο μερικές στάσεις που μπορεί να βολεύουν το μωρό σας καλύτερα από άλλες. Δοκιμάστε τις όλες και δείτε ποια λειτουργεί καλύτερα ή χρησιμοποιήστε έναν συνδυασμό:

       *Πάνω από τον ώμο σας

Με το πηγούνι του μωρού σας να ακουμπάει στον ώμο σας, στηρίξτε την περιοχή του κεφαλιού και των ώμων με το ένα χέρι και τρίψτε απαλά και χτυπήστε ελαφρά την πλάτη του. Μπορεί να σας βοηθήσει να περπατάτε καθώς το κάνετε αυτό.

      *Καθισμένο στην αγκαλιά σας

Καθίστε το μωρό σας στην αγκαλιά σας στραμμένο μακριά από εσάς. Τοποθετήστε την παλάμη του χεριού σας στο στήθος του και στηρίξτε το πηγούνι και το σαγόνι του (μην ασκείτε πίεση στην περιοχή του λαιμού). Γείρετε ελαφρά το μωρό σας προς τα εμπρός και με το ελεύθερο χέρι σας, τρίψτε ή χτυπήστε απαλά την πλάτη του.

      *Ξαπλωμένο στην αγκαλιά σας

Ξαπλώστε το μωρό σας στην αγκαλιά σας μπρούμυτα. Στηρίζοντας το πηγούνι του (μην ασκείτε πίεση στην περιοχή του λαιμού), χρησιμοποιήστε το ελεύθερο χέρι σας για να τρίψετε ή να χτυπήσετε απαλά την πλάτη του μωρού σας.

Τι γίνεται αν το μωρό μου δεν ρευτεί;

Εάν αυτές οι μέθοδοι δεν λειτουργούν και το μωρό σας παρουσιάζει σημάδια παγιδευμένου αέρα (κλαίει, καμπουριάζει, μαζεύει τα πόδια στην κοιλιά του, σφίγγει τις γροθιές), δοκιμάστε να το ξαπλώσετε ανάσκελα και να κάνετε απαλό μασάζ στην κοιλιά του. Επίσης, μετακινήστε με ήπιες κινήσεις τα πόδια του μωρού σας μπρος-πίσω, σαν να κάνει ποδήλατο. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, μιλήστε με τον παιδίατρό σας, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει τι είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε.

πηγή