Καρυοφυλλιά Καραμπέτη: Αυτά που ήρθαν στο φως είναι σοκαριστικά και αδιανόητα

“Καταπέλτης” η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στη νέα του συνέντευξη.

Για το metoo και όλα όσα ήρθαν στο φως για τον χώρο του θεάτρου μίλησε η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Hello και τον δημοσιογράφο Γιάννη Βίτσα.

Τα τελευταίο δύο χρόνια πολλοί συνάδελφοι σας κατήγγειλαν μια σειρά κακοποιητικών συμπεριφορών στους κόλπους του θεάτρου. Φανταζόσασταν ότι υπήρχαν τόσο βάναυσες συμπεριφορές από σημαντικούς ανθρώπους του χώρου της τέχνης απέναντι σε συναδέλφους τους;

Αυτά που ήρθαν στο φως είναι σοκαριστικά και αδιανόητα. Είναι ανεπίτρεπτο να ασχολείσαι με την τέχνη και να μην έχεις καταφέρει να διαχειριστείς τα σκοτάδια σου.

Τα μεγάλα κείμενα υποτίθεται ότι μας βοηθούν στην κατανόηση της φύσης του ανθρώπου, την αυτογνωσία και τη βελτίωση μας. Αν δεν έχεις καταλάβει τίποτα από αυτά, δεν ξέρω τι νόημα έχει να παριστάνεις τον καλλιτέχνη.

Ελπίζω τουλάχιστον ΄’ολο αυτό να γίνει αφορμή για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα όχι μόνο στο χώρο του θεάτρου, αλλά και σε όλους τους εργασιακούς χώρους – από την πολιτική μέχρι το μαγαζάκι της γειτονιάς – , να τελειώνουμε πια με τη βία, τις σεξουαλικές επιθέσεις, τη φυλετική ανισότητα, τον σεξισμό, την εκμετάλλευση των εργαζομένων, τις προσβολές, το bullying.

Η πανδημία έφερε στο φως την αδυναμία μας ως είδους, τη βαθιά κοινωνική μας νοσηρότητα αλλά και την επιτακτική ανάγκη για ριζικές αλλαγές.

Ας αφήσουμε πια πίσω μας κάθε άσχημο, αρνητικό και επώδυνο και ας προσπαθήσουμε πάση θυσία να στηρίξουμε το καινούριο που έρχεται και που πρέπει επιτέλους να αφήσουμε να εδραιωθεί.